Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyllä köyhäksi – mahtavat luonnonvarat ovat yleensä kirous

Mahtavat luonnonvarat voivat olla myös kirous

Tiede
 
Akintunde Akinleye Reuters
Resurssikirous piinaa erityisesti Afrikkaa.
Resurssikirous piinaa erityisesti Afrikkaa. Kuva: Akintunde Akinleye Reuters

Maanomistaja on yleensä tyytyväinen, jos hän löytää talonsa takaa öljyä ja timantteja. Kansakunnan ei aina kannata sellaista toivoa.

Taloustieteilijät ovat jo vuosikymmeniä ihmetelleet kummallista kehitystä valtioiden vaurastumisessa. Maat, joilla on paljon luonnonvaroja, menestyvät toistuvasti huonommin kuin maat, joilla niitä ei ole. Luonnonvarat, kuten öljy, timantit ja maakaasu, eivät jostain syystä luo talouskasvua eivätkä kansalaisten hyvinvointia.

Ilmiötä kutsutaan nimellä resource curse, suomeksi resurssikirous tai luonnonvarakirous. Erityisen pahasti se vaivaa Afrikan maita. Myös Venäjän on epäilty kärsivän resurssikirouksesta.

Artikkeliin liittyvät

Liberiassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa on mahtavat luonnonvarat. Etelä-Korealla ja Japanilla ei ole juuri mitään. Silti Etelä-Korea ja Japani kokivat toisen maailmansodan jälkeen huikean taloudellisen nousun. Liberia ja Kongo ovat köyhiä ja surkeita.

Nigeria on hurja esimerkki siitä, etteivät luonnovarat välttämättä rikastuta kansalaisia. Maan öljytulot henkilöä kohti nousivat 33 dollarista 325 dollariin vuosina vuosina 1960–2000. Vuosina 1970–2000 alle dollarilla päivässä elävien nigerialaisten määrä nousi 36 prosentista 70 prosenttiin. Lapsikuolleisuus oli Nigeriassa vuonna 2013 maailman yhdeksänneksi suurin.

Resurssikirous on kiistelty ja tutkittu ilmiö. Tutkijoita on erityisesti askarruttanut, millaisten mekanismien kautta luonnonvarat köyhdyttävät maata.

Yksi mekanismi on niin kutsuttu Hollannin tauti.

Hollannin rannikolta löytyi vuonna 1959 maakaasua. Pian maakaasun vienti vahvisti roimasti Hollannin valuuttaa. Kun valuutta oli vahva, tuli vaikeammaksi viedä ulkomaille muun teollisuuden tuotteita. Loppujen lopuksi maakaasulöytö johti Hollannin kokonaisviennin laskuun.

Hollannissa kärsijä oli teollisuus, kehitysmaissa usein maatalous. Esimerkiksi öljyllä rikastuneen Angolan uskotaan kärsivän tällä hetkellä Hollannin taudista.

Ja jos luonnonvarat ehtyvät tai niistä saatava hinta laskee, kuten usein tapahtuu, teollisuus ei kiri nopeasti takaisin.

Toinen resurssikirouksen mekanismi on epävakaus.

Raaka-aineiden hinnat ja tuotantomäärät vaihtelevat. Se aiheuttaa luonnonvaroista riippuvaisen maan taloudelle voimakkaita nousuja ja laskuja.

Köyhien maiden hallitukset ovat usein käyttäneet lihavien vuosien rahat saman tien. Kun raaka-aineen hinta laskee, viejämaa on pulassa. Epävakaa talous tuo mukanaan yhteiskunnallista epävakautta.

Kolmas, eniten tutkittu mekanismi on luonnonvarojen vaikutus yhteiskunnan instituutioihin.

Vuonna 1999 julkaistiin suurta huomiota herättänyt tutkimus hauskalla otsikolla "Korruptoiko luontoäiti?". Vastaus oli kyllä. Suurten luonnonvarojen maat osoittautuivat huomattavasti todennäköisemmin korruptoituneiksi kuin muut. Nigeria on maailman korruptoituneimpia maita.

Suurten luonnonvarojen maissa rikastutaan usein väärin. Tehokkain tapa rikastua on pääsy osille öljykentästä tai timanttikaivoksesta, mikä taas vaatii poliittisen vallan tavoittelua.

Venäjällä voi valtavien omaisuuksien taustalla olla jäsenyys presidentti Vladimir Putinin sosiaalisessa verkostossa. Sen sijaan esimerkiksi Mark Zuckerbergin varallisuus ei liity amerikkalaisten poliitikkojen tuntemiseen.

Venäjällä ei kannata kehitellä uutta Facebookia vaan tutustua tuleviin johtajiin. Tällaiset kannustimet eivät ole hyväksi talouskasvulle.

Öljyllä vaurastuneen Norjan menestystä on selitetty sillä, että se oli demokraattinen ja avoin yhteiskunta jo ennen öljyaikaa. Vuonna 2006 kolme norjalaista tutkijaa esitti, että resurssikirous pinaa vain maita, joiden instituutiot eivät toimi kunnolla. Resurssikiroukselta suojaavat muun muassa hyvä hallinto, lain kunnioitus ja korruption vähäisyys.

Niiden ansiosta Australia, Norja ja Yhdysvallat ovat hyötyneet luonnonvaroistaan enemmän kuin esimerkiksi Kamerun, Nigeria ja Irak. Venäjäkin hyötyisi luonnonvaroistaan enemmän, jos sen kehitys kulkisi kohti Norjan demokraattista mallia ja poispäin Nigeriasta.

Kansakunnan ei siis kannata toivoa itselleen öljyä ja timantteja vaan hyvää hallintoa.

Valitettavasti öljy ei kannusta tähän suuntaa. Laajan vertailututkimuksen mukaan ei-demokraattinen öljyvaltio kehittyy epätodennäköisemmin demokraattiseksi kuin valtio, joka ei vie öljyä.

Luonnonvarat innostavat myös sotimaan. Esimerkiksi helposti ryöstettävien timanttien ja sisällissodan syttymisen välillä on osoitettu selkeä yhteys.

Yksi syy saattaa olla se, että mitä enemmän maalla on luonnonvaroja, sitä houkuttelevampaa sissijohtajille on ryhtyä tavoittelemaan rikkauksia aseellisesti.

Suuret luonnonvarat voivat myös pidentää sisällissotaa, sillä niillä voi maksaa sotimisen. Esimerkiksi Liberian ja Kongon demokraattisen tasavallan sisällissotia rahoitettiin timanteilla.

Valtiot yrittävät aktiivisesti välttää resurssikirousta.

Hyvien vuosien satoa rahastoidaan. Venäjällä on öljybuumin aikana kerätty satojen miljardien eurojen rahastoja pahan päivän varalle. Niitä käytetään parhaillaan.

Botswana on sijoittanut timanteista saamiaan varoja muun muassa terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Maa on noussut köyhyydestä Afrikan menestystarinaksi.

Nigeria yrittää vähentää korruptiota julkistamalla öljystä saamiaan tuloja.

Tammikuun alussa The Economist -lehti pohti, olisiko resurssikirous hellittämässä otettaan Afrikasta. Afrikan maat ovat ryhtyneet säästämään luonnonvarojensa tuomia tuloja nousukauden aikana ja onnistuneet monipuolistamaan talouttaan.

Ehkä resurssikirous hälvenee.

 

Artikkelia varten on haastateltu Venäjän energiapolitiikan professoria Veli-Pekka Tynkkystä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ja sosiaalitieteiden laitokselta.

Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!