Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin ihminen vapautetaan työn ikeestä – esittelyssä kolme utopiaa

Essee: Ihmiset ovat aina haaveilleet paremmasta maailmasta, kirjoittaa Jani Kaaro.

Tiede
 
Jani Kaaro
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja Helsingin Sanomien avustaja.

Ihmiset ovat aina haaveilleet paremmasta maailmasta rakentelemalla utopioita. Esittelen tässä kolme 1960-luvun talousutopiaa. Katsokaa ja kummastukaa, miten eri tavalla ihmiset silloin ajattelivat yhteiskunnan ja talouden tehtävistä.

Ensimmäinen utopia on anarkisti Paul Goodmanin kaksi taloutta. Sen ideana on, että perustarpeilla ei saa keinotella eikä käydä kauppaa. Siksi perustarpeille on oma taloutensa ja luksukselle omansa, eivätkä ne sekoitu toisiinsa.

Perustarpeiden taloutta pyörittää valtio. Se käsittää kunnollisen asumisen, terveellisen ruoan, riittävän vaatetuksen, kommunikointivälineet, koulutuksen, terveydenhuollon ja julkisen liikenteen. Nämä taataan kaikille kansalaisille kaikkina aikoina.

Luksustaloudessa kauppaa käydään kaikella, joka ei kuulu perustarpeisiin, ja siellä toimitaan vapaan markkinatalouden ehdoilla. Se on paikka niille, jotka haluavat mersuja, samppanjaa, huippukokkien tekeleitä ja kauneuskirurgiaa. Siellä saa keinotella estoitta ja voittaa tai menettää kaiken.

Goodmanin visossa kaikki täysi-ikäiset työskentelevät peruspuolella noin viisi vuotta. Tämän jälkeen ihmiset voivat liikkua vapaasti kahden talouden välillä. He voivat siirtyä luksuspuolelle ansaitsemaan ylimääräistä tai palata luksuspuolelta peruspuolelle, jos he ovat menettäneet kaiken.

Koska taloudet ovat erillisiä, luksuspuolen romahdukset eivät vaikuta peruspuoleen. Kukaan ei menetä kotiaan talouskriisissä, koska asumisella ei voi keinotella.

Toinen utopisti, John Kenneth Galbraith, on kuuluisampi talousmies. Hänen laajasta tuotannostaan esittelen vain kapean siivun.

Goodmanin tavoin Galbraith oli vaikuttunut 1960-luvun yltäkylläisyydestä. Runsauden yhteiskunnassa tuottavuus oli niin suurta, ettei kaikkien työpanosta enää tarvittu. Mutta jos ihmiset eivät käyneet palkkatöissä, miten he pääsisivät osallisiksi kaikesta runsaudesta?

Galbraith suunnitteli syklisen kompensaation mallin – ja ottakaapa työttömät nyt palli alle. Tässä mallissa työttömyyskorvaus on niin suuri, että työttömäksi jääminen on todellinen vaihtoehto työssäololle. Vaikka henkilö ei siis mene töihin, hän voi kantaa kortensa kekoon kuluttajana. Galbraith tiesi, että tämä voisi johtaa "loisimiseen", mutta keskellä 60-luvun kasvunäkymiä se ei vaikuttanut kovin suurelta ongelmalta.

Galbraithin mallissa korvauksen suuruus riippuu työllisyystilanteesta. Jos työttömyys on suurta, korvaus kasvaa, jotta työttömätkin voivat pitää kysyntää yllä. Kun työllisyys paranee, korvaus pienenee, mikä lisää työnteon houkuttelevuutta.

Kuulostaako tämä teistä naurettavalta? Katsokaa siinä tapauksessa omaa työttömyysturvaamme kannustinkiiloineen. Esittäisittekö sen utopiana vai dystopiana?

Taloustieteilijä ja futuristi Robert Theobald hämmästeli niin ikään talouden tehokkuutta, mutta kiinnitti huomiota sen nurjaan puoleen. Hän ennusti – osuvasti – että tuotannon automatisoituminen johtaisi sekä ylimääräisen työvoiman että ylimääräisen pääoman kertymiseen ennennäkemättömässä mittakaavassa. Se olisi vahingollista yhteiskunnalle, koska hyödyt valuisivat rikkaille, ja tämä johtaisi katkeruuteen köyhempien parissa.

Kansalaisten perusturvan takaamiseksi Theobald ehdotti kaikille taattua perustuloa.

Näistä utopioista käytiin vilkasta keskustelua Yhdysvalloissa läpi koko 1960-luvun. Ilmassa oli toiveikkuutta, ja etenkin perustulo nähtiin sekä oikealla että vasemmalla toivottuna kehityksenä. Kanadassa tehtiin 1970-luvulla alueellisia kokeiluja, joissa asukkaille taattiin perustulo viideksi vuodeksi. Tulokset osoittivat, ettei perustulo vähentänyt oleellisesti ihmisten työhaluja.

Missä on mielikuvituksemme nyt? Miksi kultaisen vuosikymmenen sukupolvi osasi kuvitella talousjärjestelmiä, jotka palvelevat ihmistä, mutta me emme osaa kuvitella kuin yhden järjestelmän, jossa ihmiset palvelevat taloutta? Heille talouden tehtävä oli vapauttaa ihminen työn ikeestä parempaan elämään. Meillä paras elämä, mitä monille on tarjolla, tarkoittaa minimipalkan ja burnoutin hyväksymistä.

Onko yhteiskuntamme muka vähemmän runsas kuin 1960-luvun yhteiskunta? Vai kärsimmekö vain mielikuvituksen köyhyydestä?

Meidät on saatu uskomaan, että talous on kysynnän ja tarjonnan rautaisten lakien hallitsema pakkopaita, johon ihminen voi vain sopeutua. Utopiat ovat vaihtuneet vaihtoehdottomuuteen. Runsaus on vaihtunut niukkuuteen.

Pieni utopia kuitenkin elää.

Oletteko kuulleet, että Kroatian hallitus on päättänyt armahtaa köyhimmät kansalaisensa velasta? Armahduksen piiriin kuuluu noin 60 000 ihmistä joiden pankkitili on suljettu velkojen takia.

Mitätöitävien velkojen määrä voi nousta 260 miljoonaan euroon. Kun köyhien rahat eivät enää mene suoraan velkojille, he voivat käyttää ne elämiseen. Samalla he piristävät taloutta, ja jotkut saattavat kömpiä ulos köyhyydestäkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!