Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkijat kehittivät järjestelmän, joka varoittaa läheisestä tulipalosta suoraan puhelimeen

Suomalaisten tutkijoiden kehittämä hälytysjärjestelmä tuo mobiililaitteisiin tiedon lähellä sattuneesta onnettomuudesta tai tulipalosta

Tiede
 
Mari Heikkilä Petteri Kivimäki
Kännykkä ujeltaa hälytyksen, vaikka se olisi pantu äänettömälle
Kännykkä ujeltaa hälytyksen, vaikka se olisi pantu äänettömälle
Tältä kuulostaa suomalaisten tutkijoiden kehittämä kännykän hälytysjärjestelmä. Puhelin hälyttää esimerkiksi lähellä sattuneesta onnettomuudesta.

Viu-viu-viu. Paloauton äänen kaltainen nopea ujellus puskee läpi talvitakin taskusta. Hälytys tulee puhelimesta, vaikka se on äänettömällä. Laite myös värisee ja välkkyy.

Puhelimen näytölle ilmestyy tieto hälytyksen syystä sekä toimintaohjeet. Kun kuittaat hälytyksen, viranomaiset tietävät, että olet kunnossa.

Suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet järjestelmän, jonka kautta hälytys vaaratilanteesta tulee suoraan kännykkään, tablettiin ja tietokoneeseen. Sitä varten tarvitaan vain verkosta haettava sovellus.

Eduistaan huolimatta mobiilihälytykset eivät vielä ole viranomaisten käytössä. Yleisestä vaaratilanteesta varoitetaan Suomessa yhä vanhaan tyyliin: sireeni ulisee kaupungin yllä. Saadakseen tietää hälytyksen syyn pitää kiiruhtaa radion, television tai internetin ääreen.

"Auttamattoman vanhanaikaista viestintää tänä päivänä, kun kaikilla on kännykät mukanaan ja useimmat työskentelevät tietokoneella", sanoo Jyväskylän yliopiston projektipäällikkö Jaana Kuula.

Uudenlaisen mobiilihälytyksen toimivuutta on kuitenkin testattu poliisin ja pelastuslaitoksen sisäisessä viestinnässä ja väestöharjoituksissa, kouluissa sekä Ylen sisäisessä viestinnässä Sotshin talviolympialaisissa.

Käyttökokeissa ihmiset reagoivat hälytyksiin muutaman minuutin sisällä – yöllä vielä nopeammin, sillä hälytysääni herätti sikeäunisimmatkin.

Poliisilla on edessään kartta, jossa hän voi kohdistaa hälytyksen ainoastaan vaara-alueella oleville ja sinne tuleville. Systeemi on kyberturvallinen eli koko välitysreitti on salattu.

"Tämä on tällä hetkellä kansainvälisesti tarkasteltuna kehittynein järjestelmä", Kuula kehuu.

Sen taustalla on myös nokialaista teknologiaosaamista. Nokia lakkautti tutkimuskeskuksensa Jyväskylästä 2009, mutta järjestelmää on kehitetty Tekes-hankkeiden turvin. Jyväskyläläinen yritys Magister Solutions on rakentanut siitä kaupallisen tuotteen, joka on jo myynnissä.

Petteri Kivimäki
1 Poliisi saa tiedon kemikaalivuodosta. Hän ottaa kännykän tai tietokoneen selaimen kautta suojatun yhteyden hälytysjärjestelmän verkkopalvelimelle ja lähettää vaaratiedotteen.
1 Poliisi saa tiedon kemikaalivuodosta. Hän ottaa kännykän tai tietokoneen selaimen kautta suojatun yhteyden hälytysjärjestelmän verkkopalvelimelle ja lähettää vaaratiedotteen.

Petteri Kivimäki
3 Hälytys voi ujeltaa kovimmalla laitteesta lähtevällä äänellä, mutta tarvittaessa se voi olla äänetönkin. Hiljaisista hälytyksistä on hyötyä kouluammuskelun kaltaisissa tilanteissa.Poliisi voi antaa vaaratiedotteessa toimintaohjeita myös puheviestinä. Vastaanottaja kuittaa viestin.
3 Hälytys voi ujeltaa kovimmalla laitteesta lähtevällä äänellä, mutta tarvittaessa se voi olla äänetönkin. Hiljaisista hälytyksistä on hyötyä kouluammuskelun kaltaisissa tilanteissa.
Poliisi voi antaa vaaratiedotteessa toimintaohjeita myös puheviestinä. Vastaanottaja kuittaa viestin.

Hälytysten lähettäminen kännyköiden kautta ei sinänsä ole uutta. Yhdysvalloissa on käytetty järjestelmää, joka lähettää vaaratiedotteet kännyköihin tukiasemien kautta yksisuuntaisina joukkolähetyksinä. Paikoin viranomaiset käyttävät tekstiviestejä.

"Näissä menetelmissä hälytyksen kohdistaminen onnistuu vain tukiasemittain ja vuorovaikutteisuus puuttuu," Kuula sanoo.

Massatekstiviestien lähettäminen on myös kallista ja hidasta – eivätkä viestit mene läpi, kun linjat ruuhkautuvat.

Jyväskyläläisessä järjestelmässä viranomainen lähettää vaaratiedotteet tietokonepalvelimelta dataviestinä, joten ne kulkevat eri kanavaa kuin puhelut ja tekstiviestit. Viestittely on nopeaa ja lähes ilmaista. Perinteisiin 2G-puhelimiin voidaan laittaa hälytys tekstiviestinä.

Järjestelmä hyödyntää kehittynyttä satelliittipaikannusta, jonka avulla vaarassa olevat ihmiset voidaan paikantaa. Siihen heidän on tosin täytynyt itse antaa lupa.

Paikannuksesta voi olla hyötyä esimerkiksi tulipaloissa ja eksyneen etsinnässä.

Tekes-hankkeen yhteydessä testauksiin osallistunut poliisikomisario Tuomo Korhonen poliisin viestinnän valmiusryhmästä pitää kokemustensa perusteella mobiilihälytyksiä käyttökelpoisina ja tarpeellisina.

Testatussa kuvitteellisessa auto-onnettomuudessa poliisi saattoi puhelinten kautta varoittaa onnettomuuspaikkaa lähestyviä autoilijoita ja neuvoa heidät kiertotielle.

"Jokainen ymmärtää, että jos meillä on tällainen järjestelmä, joka ei edes maksa juuri mitään, sen pitäisi ehdottomasti olla käytössä", Korhonen sanoo.

Ennen mobiilihälytysten käyttöönottoa pitää Korhosen mukaan selvittää, millaisia järjestelmiä on tarjolla. Lisäksi tarvitaan poliisin omia testauksia ja tietoturvaselvityksiä.

Petteri Kivimäki
2 Vaaratiedote lähtee kybersuojattuna dataviestinä kartasta valitulle alueelle. Hälytys menee alueen sisällä olevien ja sinne tulevien ihmisten mobiililaitteisiin. Hälytysalue voi tarvittaessa ulottua maan rajojen ulkopuolellekin. Tuomo Korhonen testasi järjestelmää Tekes-hankkeessa.
2 Vaaratiedote lähtee kybersuojattuna dataviestinä kartasta valitulle alueelle. Hälytys menee alueen sisällä olevien ja sinne tulevien ihmisten mobiililaitteisiin. Hälytysalue voi tarvittaessa ulottua maan rajojen ulkopuolellekin. Tuomo Korhonen testasi järjestelmää Tekes-hankkeessa.

Mari Heikkilä, teksti
Petteri Kivimäki, kuvat

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!