Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapybara on tyyneyden perikuva

Tiede
 
Nick Garbutt Nature Picture Library
Kapybara eli vesisika on maailman suurin jyrsijä. Se voi painaa yli 70 kiloa.
Kapybara eli vesisika on maailman suurin jyrsijä. Se voi painaa yli 70 kiloa. Kuva: Nick Garbutt Nature Picture Library

Viikolla uutisoitiin esihistoriallisesta jättiläisjyrsijästä Josephoartigasia monesista, joka eli kolmisen miljoonaa vuotta sitten Etelä-Amerikassa ja painoi tonnin. Samoilla seuduilla yhä elävä kapybara antaa viitteitä siitä, miltä tällainen ylikasvanut marsu voisi näyttää.

Kapybara eli vesisika on maailman suurin jyrsijä, säkäkorkeudeltaan jopa 60 senttiä.

Täysipäiväisesti ruohoa puputtava vesisika on niin zenmäisen rauhallinen, että linnut istuvat luonnossa sen päällä tarkkailemassa ympäristöä. Pienet eläimet käyttävät sitä myös vesibussina. Vesisian pienet korvat ja silmät ovat korkealla päässä, joten vedessä viihtyvä eläin voi tarkkailla ympäristöään lähes sukelluksista.

Vesisika ilmaisee itseään nopeatempoisella, sirittävällä nakutuksella, joka muistuttaa vähän säteilymittarin rätinää. Vesisika voi myös haukkua kuin koira: tällöin se varoittaa lajitovereitaan vaarasta. Eläimen ainoa puolustus vaanivia jaguaareja ja kaimaaneja vastaan on nelistää veteen ja uida karkuun.

Karjatalousalueilla elävä vesisika päätyy toisinaan myös käsilaukuksi tai lautaselle eteläamerikkalaisen ravintoympyrän jatkeeksi. Säyseää vesisikaa pidetään myös lemmikkinä. Siinä roolissa se on perin hämmentävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!