Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedettä keittiön kautta – kanojen käsittely on opettanut ihmiskunnalle rokottamista ja pakastamista

Tiede
 
Molekyyligastronomia ei ole uutuus. Ruoanvalmistuksen fysiikkaa ja kemiaa käsiteltiin jo vuonna 1892 ilmestyneessä Ella Ervilla Kelloggin teoksessa.Newtonin kana -kirjan kuvitusta.
Molekyyligastronomia ei ole uutuus. Ruoanvalmistuksen fysiikkaa ja kemiaa käsiteltiin jo vuonna 1892 ilmestyneessä Ella Ervilla Kelloggin teoksessa.Newtonin kana -kirjan kuvitusta.
Arvio: kirja
Massimiano Bucchi: Newtonin kana – tiede keittiössä.
Suomentanut Laura Lahdensuu.
Gaudeamus 2014. 216 sivua.

Isaac Newtonin kana oli kana, jota hän ei syönyt.

Tarinan mukaan tutkimukseen uppoutunut filosofi ja tähtitieteilijä Newton (1642–1727) antoi nälkäisen ystävänsä William Stukeleyn odottaa itseään päivällispöydässä tuntikausia.

Lopulta Stukely kohotti tarjoiluvadin kantta ja näki paistetun kanan. Hän söi sen ja pani kannen takaisin paikoilleen.

Kun Newton viimein saapui, hän kohotti kantta ja näki vain luut vadilla.

"Kuinka hajamielisiä me filosofit olemmekaan. Olisin voinut vannoa, etten ollut vielä syönyt päivällistä", Newtonin kerrotaan todenneen.

Anekdootissa kiteytyy sosiologi Massimiano Bucchin mukaan tieteen ja keittotaidon suhteen yksi muoto.

Tiede katsoo ruokakulttuuria alentuvasti. Se pitää sitä arvottomana kilpailemaan tieteellisen tutkimuksen kanssa.

Älylliseen tehtäväänsä keskittyvä tutkija kohoaa ruoan kaltaisten aineellisten tarpeiden yläpuolelle.

Teos Newtonin kana kertoo keittotaidon, luonnontieteiden ja filosofian suhteista ja ristiriidoista menneinä vuosisatoina mutta myös nykyaikana.

Bucchi (s. 1970) on italialaisen Trenton yliopiston professori, joka tutkii tieteen, teknologian ja yhteiskunnan suhteita.

Bucchi pyrkii selittämään lukijalle, miten tutkijoiden on helppo tuoda tiede lähelle suurta yleisöä keittiöstä tuttujen aineiden avulla.

Bucchi viittaa useasti yhdysvaltalaiseen tieteensosiologiin Robert K. Mertoniin (1910–2003), joka tunnetaan erityisesti termistä serendipisyys.

Sana viittaa onnekkaisiin yhteensattumiin, jotka johtavat yllättävään keksintöön.

Mertonin pääsanoma on yksinkertainen. Yllättävien asioiden havaitsemisesta on osattava tehdä oikeita johtopäätöksiä. Näistä onnekkaista yhteensattumista Newtonin kana kertoo kiehtovasti.

Kirjansa Bucchi on jaotellut italialaisen aterian tavoin.

Antipastojen eli alkupalojen jälkeen seuraavat pääruoka, juoma ja jälkiruoka sekä tietenkin digestiivi, ruoansulatusta helpottava alkoholijuoma.

Antipastoissa Bucchi kertoo muun muassa ateenalaisesta filosofi Sokrateesta (noin 470–399 eaa.), jonka mielestä lääketieteen ja gastronomian suhde on sama kuin retoriikan suhde oikeuteen.

Gastronomia imartelee Sokrateen mielestä ruumista ja huijaa yksilöä tarjoamalla lyhytkestoista nautintoa perustavamman hyvinvoinnin sijasta.

Pääruokana Bucchi keskittyy kanoihin sekä muihin siivekkäisiin, kuten riikinkukkoihin ja kalkkunoihin luonnontieteiden historiassa.

Modernin tieteen puolestapuhujana tunnettu englantilainen Francis Bacon (1561–1726) osoitti jäädytetyn kanan avulla, että lunta ja jäätä voi käyttää suolan tapaan ruoka-aineiden säilömiseen.

Anekdootti muistetaan hyvin, vaikka Bacon ei noudattanut lainkaan kokeellisen tutkimuksen peruskäytäntöjä.

Hänellä ei ollut vertailukanoja, eikä kokeen lopullisia tuloksiakaan julkaistu. Kanan säilymisestä ei ole tietoa saati siitä, syötiinkö se ja mitä syömisestä seurasi.

Teos kertaa myös ranskalaisen Louis Pasteurin (1822–1895) ansioita. Pasteur tunnetaan tieteen ja käytännön yhdistämisestä muun muassa olutpanimoissa ja viinatislaamoissa.

Hiivojen ja muiden mikro-organismien ohella hänen kanatutkimuksensa johtivat siihen, että immunologia kehittyi uudeksi tieteenalaksi.

Ranskan kanataloutta uhanneen taudin tutkimus on malliesimerkki onnekkaasta yhteensattumasta, joka johti merkittävään keksintöön.

Pasteurin kanakoleraa käsittelevä tutkimus oli umpikujassa keväällä 1879. Turhautunut Pasteur lähti lomalle ja jätti kanakoleran mikrobiviljelmät avustajiensa hoiviin.

Nämä kuitenkin unohtivat viljelmät hyllylle. Kun Pasteur palasi laboratorioon, vanhentuneet mikrobit eivät tartuttaneetkaan lintuja vaan ne pysyivät terveinä.

Sen jälkeen Pasteur yritti tartuttaa kanoja kunnossa olevilla mikrobeilla, mutta kanat eivät sairastuneet – ne olivat tulleet vastustuskykyisiksi.

"Ettekö huomaa, että nämä eläimet ovat saaneet rokotuksen", Pasteurin kerrotaan huutaneen kollegoilleen.

Newtonin kana on Italian ja Suomen ohella ilmestynyt Etelä-Koreassa ja Brasiliassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!