Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lenkkeily tappaa – tai sitten ei

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Yle julkaisi 4. helmikuuta uutisen otsikolla "Tutkimus: Kova lenkkeily yhtä tappavaa kuin pelkkä sohvalla löhöily." Tekstissä kerrotaan myös, että "lenkkeilijöillä jotka juoksivat koviten oli peräti yhdeksän kertaa suurempi riski kuolla ennen aikojaan kuin niillä, jotka juoksivat hitaammin". Sama tutkimus, samoin äänenpainoin, päätyi myös Helsingin Sanomiin ja Tiede-lehteen.

Länsimaissa yhdeksän ihmistä kymmenestä kuolee syistä, joihin voi elintavoilla vaikuttaa, joten uutinen on merkittävä.

Katsotaan siis tutkimusta. Tutkijat seurasivat 1 098:n lenkkeilyä harrastavan ja 413:n liikuntaa harrastamattoman ihmisen kuolleisuutta 12 vuoden aikana. Lenkkeilyn harrastamisesta oli kysytty vain seurannan alussa. Tutkijat olettivat, että harrastus jatkui samanlaisena 12 vuotta.

Lenkkeilijät jaettiin neljään ryhmään sen mukaan miten usein, pitkään ja nopeasti he olivat kertoneet juoksevansa. Valitut rajat oli vedetty hatusta.

Kun tutkijat ajoivat analyysin huomioiden muutkin vaikuttavat tekijät, kuten iän, verenpaineen, diabeteksen ja elintavat, heidän eteensä todella lävähti tuloste, jonka mukaan rankasti lenkkeilevien riski kuolla oli yhtä suuri kuin sohvaperunoilla ja yhdeksän kertaa suurempi kuin maltillisesti ja kevyesti hölkkäävillä.

Katsotaan numeroita. Kevyesti ja maltillisesti juoksevia oli 822, joista kuoli 15. Sohvaperunoita oli 394, joista kuoli 120. Rankasti lenkkeileviä oli 36. Heistä kuoli seurannan aikana kaksi.

Tutkijat eivät välittäneet kuolinsyistä. Jos toinen himolenkkeilijä vaikkapa tukehtui proteiinipatukkaan ja se olisi huomioitu, olisikin rivakka juoksu – hokkuspokkus – paras keino välttää ennenaikainen kuolema. Vai olisiko? Ei tietenkään.

Tarinan opetus on, että jos tutkimuksessa ei pidä järkeä mukana, saa tilastollisin menetelmin esiin suunnilleen mitä tahansa.

On olemassa fysiologisia perusteltuja sille, miksi rankka liikunta olisi vähemmän terveellistä kuin maltillisempi huhkiminen. Uskon itsekin että näin on, mutta tästä tutkimuksesta en uskolleni vahvistusta saa. Ja aivan varmasti tutkimus ei osoita, että runsas lenkkeily on yhtä tappavaa kuin liikkumattomuus.

Saattaa olla toivottoman vanhanaikaista nipottaa siitä, että otsikolle pitäisi löytyä katetta jutusta. Huomio on saatava keinolla millä hyvänsä, ja vain klikkaukset lasketaan. Vielä en kuitenkaan ole valmis luopumaan siitä hyvän journalismin vaatimuksesta, että toimittajan tulee tarkistaa juttunsa tiedot.

Liikkumattomuus on vakava terveysriski. Sen vähättely uutisoimalla huonosti tehdystä tutkimuksesta tietoja tarkistamatta on mielestäni vastuutonta.

Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!