Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millä hammaspeikot poraavat hampaisiin reikiä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
jACOPIN sCIENCE pHOTO lIBRARY
Bakteerit liuottavat rikki hampaan kiillepinnan. Paikkaamaton reikä voi syöpyä syvälle hammasluun läpi.
Bakteerit liuottavat rikki hampaan kiillepinnan. Paikkaamaton reikä voi syöpyä syvälle hammasluun läpi. Kuva: jACOPIN sCIENCE pHOTO lIBRARY

Petra Miettunen, 8

Hammaspeikot ovat hampaisiin reikiä aiheuttavia bakteereja.

Jos hampaita ei puhdisteta riittävän hyvin, niiden pinnalle muodostuu plakkikerros, joka sisältää paljon näitä bakteereja. Plakin voi itsekin havaita vaaleana ja tahmeana töhkänä.

Bakteerit syövyttävät hampaiden kovan pinnan eli arkisesti sanottuna poraavat reikiä. Ne tekevät niin tuottamalla happoja kuten esimerkiksi maito- ja etikkahappoa.

Happojen tuottamiseen bakteerit käyttävät ihmisten syömää sokeria.

Reikiintyminen alkaa, kun hapot liuottavat hampaasta mineraaleja eli kivennäisaineita. Tällöin hampaan pinta pehmenee ja lopulta rikkoutuu, eli muodostuu reikä.

Reikiintymistä voi tehokkaasti estää huolellisella hampaiden puhdistuksella aamuin ja illoin sekä syömällä säännöllisesti ja terveellisesti. Tällöin bakteerien tuottamat hapot eivät pääse jylläämään.

Teemu Tirri
hammaslääkäri, yliopisto-opettaja
Turun yliopisto

eYE OF sCIENCE sCIENCE pHOTO lIBRARY
Tältä näyttää bakteerien syövyttämä reikä hampaassa, kun se kuvataan pyyhkäisyelektronimikroskoopilla. Reikä on kuvassa etualalla.
Tältä näyttää bakteerien syövyttämä reikä hampaassa, kun se kuvataan pyyhkäisyelektronimikroskoopilla. Reikä on kuvassa etualalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!