Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikki Hiilamo: Kannabis on tupakkayhtiöille uhka ja mahdollisuus

Heikki Hiilamo on jäänyt koukkuun tupakkayhtiöiden metkuihin

Tiede
 
Outi Pyhäranta HS
"Savukoneessa on samaa ainetta kuin sähkötupakoissa", professori Heikki Hiilamo sanoo.
"Savukoneessa on samaa ainetta kuin sähkötupakoissa", professori Heikki Hiilamo sanoo. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on vaihtanut tupakan hetkeksi kannabikseen.

Hän on vuosikausia tutkinut, miten tupakkayhtiöt ovat hämärtäneet kuvaa tupakan haitoista.

Viimeksi kesällä Hiilamo oli mukana kirjoittamassa artikkelia, joka pohti tupakkayhtiöiden valmistautumista marihuanan laillistamiseen Yhdysvalloissa. Pari osavaltiota jo sallii marihuanan käytön muutenkin kuin lääkkeenä.

"Se on yhtiöille uhka ja mahdollisuus", Hiilamo sanoo.

Kuka?

Mustan vyön tutkija

 Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo syntyi Lahdessa 1964.

 Kansaneläkelaitoksessa tutkimusprofessorina 2010–2013. Sitä ennen diakonia- ja yhteiskuntatyön johtajana kirkkohallituksessa.

 Tutkii muun muassa perhepolitiikkaa, köyhyyttä ja tupakkayhtiöiden toimintaa. Kirjat tupakka aiheesta: Valheen mesenaatit ja Kieltämisen ammattilaiset.

 Nuoruudessaan tutkiva journalisti.

 Omistaa osan Voima-lehdestä ja Into-kustannuksesta.

 Mustan vyön judoka.

 Naimisissa, viisi lasta.

Marihuanalla aloittavat siirtyvät usein savukkeisiin. Sellainen kiinnostaa tupakkayhtiöitä.

Tutkijoiden tiedot tupakkayhtiöiden taktiikoista perustuvat valtavaan julkiseen aineistoon. Yhdysvalloissa oikeudenkäynnit ovat avanneet miljoonia sivuja todisteina käytettyjä tupakkayhtiöiden asiakirjoja.

Myös Hiilamo on päätynyt oikeudenkäyntiin – todistajaksi. Neljä suomalaista naista haastoi vuosikymmen sitten tupakkayhtiöitä oikeuteen, koska he olivat mielestään sairastuneet kevytsavukkeista.

"Olen väitellyt kaksi kertaa, ja väitöstilaisuudet olivat helpompia kuin ristikuulustelu oikeussalissa", Hiilamo hymähtää.

Euroopan ensimmäinen tupakkaoikeudenkäynti alkoi Suomessa 1980-luvun lopussa. Kurkunpääsyöpään sairastunut mies haki korvauksia tupakkayhtiöltä, mutta hävisi kaikissa oikeusasteissa. Raastuvanoikeus ja hovioikeus eivät löytäneet syy-yhteyttä tupakoinnin ja kantajan sairauksen välillä. Hiilamo muistaa yhtiön esimerkiksi esittäneen, että kantajan työpaikallaan hengittämät pakokaasut aiheuttivat syöpää.

"Maailmalla jopa kotilintujen pitämisen on esitetty liittyvän tupakoitsijoiden sairastamiin syöpiin."

Suomessa on tupakkayhtiöiden rahoituksella etsitty syövän syitä hpv-viruksista. Kun kaksostutkimus antoi viitteitä, että kaksosista tupakoivalla on enemmän sydänsairauksia, tupakkayhtiöt lopettivat tutkimusrahoituksen.

Tupakkayhtiöiden ja tutkimuksen suhde kärjistyi jo 1950-luvun alussa, kun yhdysvaltalaistutkijat sivelivät laboratoriohiiriä tupakkatervalla. Yllättävän monelle kehittyi syöpä. Kokeiden valtava julkisuus Yhdysvalloissa sai tupakkayhtiöt paniikkiin. Ne alkoivat perustaa tutkimuslaitoksia, jotka haastoivat tutkimukset tupakan haitoista.

Tilastollinen yhteys tupakan ja syövän välillä myönnettiin vuosikymmeniä sitten, mutta se ei riittänyt tuomareille. Syy-yhteys oli vaikea todistaa, eihän lääkäreilläkään ollut varmuutta syövän mekanismista.

Tästä seurasi hyvääkin:

"Se pakotti epidemiologisen tutkimuksen kehittämään menetelmiään."

Syy-yhteys tupakan ja syövän välillä myönnettiin 2000-luvun alussa. Todella iso juttu oli tuomari Gladys Kesslerin Yhdysvalloissa vuonna 2006 tekemä päätös, että monikansalliset tupakkayhtiöt ovat "salaliitossa" harhauttaneet kuluttajia tupakan terveyshaitoista.

Sittemmin tupakkateollisuus on kääntänyt todistelunsa päälaelleen. Yhtiöt tuovat nyt oikeussaleihin historioitsijoita osoittamaan, että sairastuneet tupakoitsijat kyllä tiesivät haitoista, mutta polttivat silti.

Näin tapahtui esimerkiksi oikeudenkäynnissä, jossa Hiilamo oli todistajana. Hovioikeus vapautti yhtiöt korvauksista.

Aihe pitää Hiilamoa koukussa.

"Olen monesti miettinyt, että eiköhän tämä ole kammattu. Ja tupakkaoikeudenkäynnit alkavat olla ohi", Hiilamo sanoo.

Agnotologia oli silti Hiilamon pitämän perusopintojen luennon aiheena viime viikolla. Käsite tarkoittaa tiedon piilottamista tai harhaanjohtavaa tiedettä.

 

Tupakka-asiakirjoja voi tutkia osoitteessa legacy.library.ucsf.edu

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!