Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internetin hallinnasta kisa – tiedonsiirrolle hankitaan kaistaa avaruudesta

Jos verkon vapaus kuristuu maan päällä, palvelujen tarjoajat siirtävät sen avaruuteen

Tiede
 
Mischa Keijser Cultura Science
Toistaiseksi nettiserverit sijaitsevat enimmäkseen maan päällä ja tieto liikkuu valokuiduissa maan alla.
Toistaiseksi nettiserverit sijaitsevat enimmäkseen maan päällä ja tieto liikkuu valokuiduissa maan alla. Kuva: Mischa Keijser Cultura Science

Internet murtautui suuren yleisön käyttöön vuonna 1995. Kätevät selaimet tulivat silloin saataville ilmaisina. Ne mahdollistivat helpon pääsyn internetiin. Samalla verkkoon saattoi itse tuottaa aineistoa.

Kun verkon sisältö alkoi paisua, monet ennustivat internetin loppua. Nyt aikuisiässä internet on yhä eheä, vapaa ja halpakin.

Miljoonat ja miljoonat uudet ihmiset tulevat nettiin joka kuukausi. Silti kaikki mahtuvat. Internet ei ole vieläkään pirstoutunut eikä kaatunut kaistojen kapeuteen.

Sillä on kuitenkin edessä uusia uhkia.

Internet syntyi Yhdysvalloissa. Sitä ovat valvoneet ja pitäneet yllä Yhdysvaltain viestintävirasto ja kauppa- ja teollisuusministeriö.

Tänä keväänä viestintävirasto päättää, mikä on sen tuleva rooli.

Monet palvelujen tarjoajat haluavat, että Yhdysvallat luopuisi vallastaan. Se on vahtinut esimerkiksi Icannin eli "internetin johtokunnan" avulla, että kaistat ovat pysyneet vapaina.

Icann on taannut teknisesti, että verkossa kaikki pelaa.

Miljoonat haut menevat oikeisiin osoitteisiin, vaikka osoiteavaruus laajenee yhä räjähdysmäisesti.

Icann ei ole halunnut puuttua siihen, mitä kaistoilla liikkuu: pornoa tai Beethovenia, luksusostoksia tai uhkapeliä. Jos sisällöt koettelevat lakia tai järjestystä, on valtion tehtävä puuttua siihen, ei internetin.

Tätä kaikkea on sanottu internetin neutraalisuudeksi. Siihen kohdistuu paineita.

Jos Yhdysvallat poistuu linjoilta, valtatyhjiön täyttää joku.

Kiina ja Venäjä haluaisivat kovasti vahtia kaikkea tietoliikennettä maansa sisällä, mutta myös sinne ja sieltä ulos.

Monet maat ehdottavat, että internetin valvonta annettaisiin YK:lle. Toinen mahdollinen valvoja olisi Kansainvälinen televiestintäliitto, johon myös kuuluvat käytännöllisesti katsoen kaikki maailman maat.

Alan tutkija John Savage Brownin yliopistosta näkee näissä suunnitelmissa vaaroja.

"Yksi maa ja yksi ääni. Se näyttää demokraattiselta ja terveeltä, mutta monet valtiot haluavat tilkitä ideoiden ja informaation vapaata virtaa internetissä", sanoi Savage Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa Kaliforniassa. Hän puhui seminaarissa, joka pohti internetin hallintoa ja kyberturvallisuutta.

"Valtioiden valvonta vahingoittaisi ennen pitkää paitsi yksilöitä ja heidän oikeuksiaan myös liike-elämää ja tietenkin tiedeyhteisöä."

Savage tarjoaa tilalle mallia, joka pitäisi internetin hajautettuna ja läpinäkyvänä.

Internetin hallinta pitäisi hänen mielestään jakaa monille ryhmille, joista kukin vastaisi pienestä osasta verkkoa koskevia päätöksiä. Jokaisella ryhmällä olisi apunaan joukko internetin asiantuntijoita, jotka auttaisivat teknisissä ongelmissa. Myös vanha tekninen hallinto Icann voisi jatkaa, mutta sitäkin valvoisi joukko muita asiantuntijoita.

Palvelujen tarjoajat haluavat muuttaa verkon laskutusta. Videot ja verkon kautta tarjottavat televisiopalvelut ovat alkaneet syödä valtaosan kaistaleveydestä. Ruuhka-aikana YouTube ja Netflix vievät Yhdysvalloissa kahdestaan puolet siitä kaistaleveydestä, jonka alan yrittäjät tarjoavat.

Yhdysvalloissa on siksi alettu vaatia, että ne jotka käyttävät verkkoa eniten, myös maksaisivat siitä eniten. Yhdysvalloissa tämä on tärkeää, sillä verkon käyttö maksaa suhteellisesti enemmän kuin Euroopassa.

Joidenkin mielestä videopalveluiden kallimpi laskutus sotisi verkon neutraaliutta vastaan. Internetin veteraanit tosin muistuttavat, että verkko ei alun perinkään ollut täysin neutraali siinä, kuka sai kaistatilaa eniten.

Kävipä miten tahansa, osa palvelujen tarjoajista siirtyy lähivuosina Maata kiertävälle radalle. Ne alkavat hyödyntää langattomassa tiedonsiirrossa minisatelliiteja, kanttiinsa kymmenen sentin kokoisia kuutioita, jotka painavat vain viisi kiloa.

Pikkusatelliitteja kohoaa Maata kiertävälle radalle pilvin pimein. Viro ehti jo lähettää yhden, ja Suomi saa pian omansa.

Avaruuden langattoman internetin panokset ovat suuret. Kisaa käydään ensinnäkin siitä, kuka hallitsee uusia markkinoita ja alueita, joille internet ei ole vielä yltänyt. Sellaisia ovat esimerkiksi Kongo, Etelä-Sudan ja Papua-Uusi-Guinea.

Lisäksi yhtiöt haluavat paeta internetin vallanpitäjiä. Jos esimerkiksi Googlea aletaan laskuttaa enemmän Youtuben tarjonnasta, se voi siirtää palvelunsa avaruuteen.

Pelissä on miljardeja dollareita. Ainakin neljä yhtiötä pyrkii Maata kiertävalle radalle jopa sadoilla satelliiteilla. One Web suunnittelee, että peräti 650 satelliittia hoitaisi sen liikennettä.

Space-yhtiö pistää vielä paremmaksi. Se aikoo lähettää 4 000 minisatelliittia. Tämä kaksinkertaistaisi kertaheitolla tietoliikennesatelliitien määrän.

Puhelinpalveluja toteuttanut Iridium meni jo 1990-luvulla Maan kiertoradalle 66 satelliitilla. Myös sen uudet suunnitelmat liittyvat internetiin.

Tilaa avaruudessa on kaikille yrittäjille, mutta onko radioaaltoja? Lähetykset voivat mennä päällekkäin ja tuottaa kohinaa. Radioaallot ovat siksi epävarmempia kuin nykyisin kaapeleissa käytettävä valokuitu.

Siksi on esitetty tiedonsiirtoa laserin välityksellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!