Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskasta löytynyt saniainen on evoluution oikku – "Kuin norsu ja manaatti saisivat yhteisen pienokaisen"

Tiede
 
Harry Roskam
Hento saniainen, Cystocarpium roskamianum, Ranskan Pyreneiltä on evoluution oikku.
Hento saniainen, Cystocarpium roskamianum, Ranskan Pyreneiltä on evoluution oikku. Kuva: Harry Roskam

Kahdesta iäisyys sitten eriytyneestä saniaissuvusta syntyi risteymä Ranskan Pyreneillä.

Ranskan Pyreneiltä löytynyt saniainen on kahden melkein 60 miljoonaa vuotta sitten toisistaan eronneen lajin jälkeläinen. Tämän osoittivat amerikkalaisten Duken ja Kalifornian yliopistojen tutkijat Kathleen Pryer ja Carl Rothfels kollegoineen.

"Kuin norsu ja manaatti tai ihminen ja maki saisivat yhteisen pienokaisen", kuvailee Pryer Duken yliopiston tiedotteessa.

Kaikkien aikojen rakkaustarina paljastui geneettisen analyysin avulla. Hento vaaleanvihreä saniainen oli siirretty kasvupaikaltaan vuoristosta taimitarhaan, josta tutkijat poimivat sen lehtiä. Eristettyään niistä dna:ta he havaitsivat yllätyksekseen, että lajin vanhemmat kuuluivat metsäimarteisiin, Gymnocarpium, ja loikkoihin, Cystopteris.

Molemmat suvut esiintyvät laajalti pohjoisella pallonpuoliskolla, mutta ne lakkasivat vaihtamasta geenejä ja eriytyivät omiksi linjoikseen kymmeniä miljoonia vuosia sitten.

Kun lajin populaatiot joutuvat erilleen toisistaan, niiden yksilöt menettävät kyvyn lisääntyä toisen populaation yksilöiden kanssa melko nopeasti, yleensä muutamassa miljoonassa vuodessa. Se, mitä vauhtia tällainen lajiutuminen käy, kiinnostaa tutkijoita kovasti.

Näyttää siltä, että lajiutumisen kello on saniaisilla hitaampi kuin muilla eliöillä. Tämä selittänee, miksi maapallolla kasvaa nykyisin vain kymmenisentuhatta saniaislajia mutta jopa kolmisensataatuhatta kukkakasvilajia.

Rothfelsin mukaan saniaisille tyypillinen seksielämä pitää lajit yhteensopivina hämmästyttävän pitkään. Nämä itiökasvit eivät tarvitse siittiöiden ja munasolun kohtaamiseen muuta kuin tuulta ja vettä. Kukkivilla kasveilla naimakauppa ei useinkaan onnistu ilman pölyttäjää. Niiden siitepölyä kuljettavat mehiläiset, linnut ja muut eläimet.

Hiljattain löytynyt risteymä sai nimen ×Cystocarpium roskamianum. Se on steriili, mutta voi lisääntyä kasvullisesti. Se myös viihtyy hyvin viljeltynä.

Tieteellisessä kirjallisuudessa on kuvattu vain harvoja miljoonien vuosien eron jälkeisiä suloisia sovintoja. Esimerkiksi kahden lehtisammakkolajin tiedetään lisääntyneen keskenään, vaikka ne olivat kulkeneet eri teitä 34 miljoonaa vuotta.

Tutkimuksen julkaisi American Naturalist.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!