Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyveellinen nuori haksahtaa Isisiin – värvättyjä matkannut Syyriaan Islam for dummies -kirjan kanssa

Pyhään sotaan lähtijöitä leimaa liiallinen halu tehdä oikein ja elää merkityksellinen elämä

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Aleksi Tammi
Kuva: Aleksi Tammi

Espoolainen nuorukainen sanoi menevänsä Turkkiin opiskelemaan, mutta matkustikin Syyrian taistelemaan.

Australialainen poika lähti kotoa kalaan – ja nähtiin seuraavan kerran ääri-islamistisen Isis-järjestön propagandavideolla ase kädessä. Nuoria tyttöjä on karannut jihadistien vaimoiksi.

Vanhemmat lukevat uutisia ja vilkuilevat teiniensä suljettuja ovia: mitä jos se pakkaa siellä reppuaan?

Tausta

Isis aivopesee

Isis aivopesee jäsenensä hirmutekoihin, kuten mestaamaan ihmisiä, polttamaan uhreja elävältä ja osallistumaan joukkoraiskauksiin.

Vastineeksi värvätyn kaikista tarpeista huolehditaan. Hänen ei tarvitse itse ajatella lainkaan.

Väkivaltaan osallistuminen muuttaa ihmistä. Pitkittyessään se aiheuttaa monenlaisia psykologisia vaurioita.

 

Lähde: Mia Bloom, Massachusettsin yliopisto.

Millaiset nuoret höyrähtävät väkivaltaiseen ääriliikkeeseen – ja miksi?

Yhdysvaltalainen psykologian professori Avidan Milevsky on esittänyt selitykseksi nuorten keskeneräisiä aivoja, joiden päätöksentekokyky ei ole vielä kehittynyt.

Aivot aikuistuvat vasta noin 25-vuotiaana. Nuoren aivot arvostavat välitöntä mielihyvää enemmän kuin aikuisen. Riskinotto ja elämyshakuisuus ovat teinivuosina huipussaan. Siksi kontrollijärjestelmä saattaa hetken huumassa pettää.

Ääriryhmään liittyminen ei kuitenkaan tapahdu salamana, joten sitä ei voi suoraan panna aivojen kypsymättömyyden kontolle. Kognitiiviset kyvyt, kuten looginen ajattelu ja päätöksenteko, ovat neurobiologisesti aikuisen tasoa jo noin 16-vuotiaana. Sen ikäinen pystyy puntaroimaan tekemisiään. Ainakin, jos hän ei sillä hetkellä ole erityisen kuohuksissaan.

Aivokuvaukset osoittavat, että nuoret ovat joka tapauksessa erityisen herkkiä muiden mielipiteille.

"Tiedämme, että he ovat alttiimpia ikätoveriensa vaikutteille. Sillä voi olla merkitystä, jos sitä käytetään hyödyksi indoktrinaatiossa", sanoo maailman johtaviin nuorten aivojen ja käyttäytymisen tutkijoihin kuuluva psykologian professori Laurence Steinberg yhdysvaltalaisesta Templen yliopistosta Helsingin Sanomille. Indoktrinaatio tarkoittaa ajatusten tai uskomusten syöttämistä jollekulle niin, ettei tämä kyseenalaista niitä.

Nuoruuden psykologinen päätehtävä on kehittää ihmiselle identiteetti. Siihen kuuluvat törmäykset vanhempien uskomusjärjestelmien kanssa ja viehättyminen uusista ajatuksista, sanoo Ensyclopedia of Adolescence.

Useimmat seilaavat turvallisesti tämän etsikkovaiheen läpi – mutta eivät kaikki. Jotkut löytävät itsensä ryhmästä, joka vaatii hylkäämään kaiken muun ja noudattamaan sääntöjään, vaikka ne olisivat kuinka kieroutuneita tahansa.

Ei ole mitään yksittäistä seikkaa, joka ennustaisi, kuka sellaiseen päätyy. Tutkituista uusien uskonnollisten liikkeiden, kulttien tai lahkojen jäsenistä valtaosa on liittyessään ollut tavallisia nuoria keskellä jotakin henkilökohtaisesta kriisiä. He eivät ole tyhmempiä eivätkä heikkoluonteisempia kuin muutkaan eivätkä välttämättä rikkinäisestä perheestä.

"Nuoruuden identiteettikamppailu on usein uusiin uskonnollisiin liikkeisiin kääntymisen ytimessä. Sillä on vahva rooli myös radikalisoitumisessa", vastaa sosiologian professori Lorne Dawson kanadalaisesta Waterloon yliopistosta. Hän on pureutunut lahkoihin, kultteihin ja karismaattisiin johtajiin. Hän on myös pyrkinyt selvittämään, miksi jokin ryhmä väkivaltaistuu tai miksi joku ryhtyy terroristiksi.

Dawsonin mukaan länsimaissa kasvaneet nuoret terroristit ovat löytäneet identiteetin ja elämän tarkoituksen jihadismista eli pyhän sodan ajatuksesta. Monessa tapauksessa sytykkeenä ovat toimineet siirtolaisten lasten erityispulmat, kuten vaikeus sovittaa yhteen kahden kulttuurin odotukset.

"Niitä, jotka kääntyvät jihadismiin, leimaa liiallinen halu tehdä oikein. He ovat moraalisia nuoria, jotka tuskin saisivat tyydytystä katujengiin liittymisestä. Heillä on vahva tarve elää merkityksellinen elämä", Dawson huomauttaa.

Sama pätee äärimmäisiin uskonnollisiin liikkeisiin kääntyviin. Kansainvälinen politiikka ja epäkohdat voivat tarjota tekemisille oikeutuksen, mutta loppujen lopuksi kyse on siitä, että ihminen uskoo tekevänsä jotakin hyveellistä. Se antaa vankan yksinkertaisen identiteetin ja elämälle maailmaa muuttavan merkityksen.

"Tätä on tapahtunut läpi historian."

Paljon nojaa sattumaan. Jihadistiksi kääntyminen riippuu Dawsonin mukaan monista ennustamattomista tekijöistä. Juuri sopivaan saumaan kohdalle osuu tietynlaista materiaalia ja ihmisiä. Samanmielisten ikätoverien löytäminen on tärkeää.

Jihadistien nettipropaganda on hyvin tehokasta.

Turvallisuustutkimuksen professori, terrorismin tutkija Mia Bloom Massachusettsin yliopistosta kutsuu Isis-värväreitä online-saalistajiksi. He käyttävät nuorten ikätovereita puhemiehinä ja harrastavat monenlaisia vedätyksiä.

"Nuoret ovat erityisen alttiita Isisille, koska värväys tapahtuu sosiaalisessa mediassa ja viestien sisältö muotoillaan juuri nuoriin vetoavaksi", Bloom selittää.

Bloom on paneutunut erityisesti Isisin toimintaan sekä naisten ja lasten rooliin terrorismissa.

Hänen mukaansa moni Isisistä viehtynyt nuori tietää islamista tuskin mitään.

"Tämä selittää myös sen, miksi värvättyjä on nähty matkalla Syyriaan Islam for dummies -kirjan kanssa."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!