Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsnäjalkaisen sota ei lopu

Tiede
 
Niko Kettunen
Morley Read / Science Photo Library
Limasuihkulla uhrinsa lassoavat käsnäjalkaiset ovat säilyneet samankaltaisina jo 500 miljoonaa vuotta.
Limasuihkulla uhrinsa lassoavat käsnäjalkaiset ovat säilyneet samankaltaisina jo 500 miljoonaa vuotta. Kuva: Morley Read / Science Photo Library

Kun ihmiset ampuvat toisiaan Itä-Euroopassa ja hieman etelämpänä sahataan ruosteisilla veitsillä päitä irti, tropiikissa elävä matomainen käsnäjalkainen kohottaa pään virkaa toimittavaa alkeellista ulokettaan ja nyökkää ymmärtävästi. Näin nämä hommat hoidettin jo kambrikaudella.

Käsnäjalkaiset (Onychophora) ovat samettipintaisia, muinaisia lihansyöjiä. Nämä neuvostoaikaista tankkiakin primitiivisemmät eläimet ovat tappaneet heikompiaan jo satoja miljoonia vuosia.

Käsnäjalkaisilla ei ole tukirankaa, vaan ne töpöttävät halki viidakon supistamalla lihaksiaan, mikä säätelee kehon nesteen painetta.

Kun eläin havaitsee saaliin, se vetäisee etutassunsa esiin kuin Ronald Reagan vanhoissa lännenfilmeissä ja suihkuttaa uhrinsa päälle jähmettävää limaa. Sitten käsnäjalkainen jäytää halvaantuneen poloisen kappaleiksi terävillä hampaillaan.

Käsnäjalkaiset kasvavat jopa 20-senttisiksi. Niiden jalkojen päässä on sisäänvedettävät kynnet hankalan maaston varalta.

Otukset luokitellaan kahteen heimoon, joiden nimet Peripateidae ja Peripatopsidae juontuvat muinaiskreikan peripateettista eli kävelevää tarkoittavasta sanasta. Se viittaa Aristoteleen tapaan opettaa kävellessään.

Evoluutio on opettanut käsnäjalkaiset kävelemään ja tappamaan, muttei toistaiseksi ajattelemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!