Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vuotta yleistä suhteellisuusteoriaa – sata haastajaa

Tiede
 
Ann Ronan Pictures Print Collector
Nuori patenttivirkailija Albert Einstein kuvattiin Sveitsin Bernissä 1900-luvun alussa, kun yleiseen suhteellisuusteoriaan oli vielä yli kymmenen vuotta matkaa.
Nuori patenttivirkailija Albert Einstein kuvattiin Sveitsin Bernissä 1900-luvun alussa, kun yleiseen suhteellisuusteoriaan oli vielä yli kymmenen vuotta matkaa. Kuva: Ann Ronan Pictures Print Collector
Arvio: kirja
Pedro G. Ferreira: Täydellinen teoria. Sata vuotta neroutta ja taistelu yleisestä suhteellisuusteoriasta. Terra Gognita, 293 sivua.
Suomentanut Kimmo Pietiläinen.

Albert Einsteinin juhlavuotta eletään tänä vuonna. Yleinen suhteellisuusteoria täyttää sata vuotta.

Tarkka juhlapäivä on 25. marraskuuta 1915. Einstein esitteli tuolloin teoriansa Berliinissä Preussin tiedeakatemialle. Luento perustui artikkeliin, jossa oli vain kolme sivua.

Se oli lyhyt, mutta se muutti ajatteluamme. Yleinen suhteellisuusteoria on vuonna 2015 yhä paras, kattavin – ja koetelluin – universumin ison rakenteen ja olemuksen selitys.

Harva näkemys kestää tieteessä sata vuotta muuttumatta. Suhteellisuusteoriaa odottaa myös iso mullistus. Sen kimpussa häärii koko ajan tuhansia fyysikoita. He tietävät, että Einstein ei kuvaa maailmaa täydellisesti.

Hän ei uskonut kvanttimekaniikkaan – vaikka löysi osaltaan kvantit jo 1905 – ja tipahti lopulta muiden fyysikoiden kyydistä.

Einstein kuoli 1955. Vasta 1960-luvulla avaruudesta löytyivät mustat aukot, pulsarit ja paljon muuta. Kosmologia syntyi tieteenalana. Teoria alkuräjähdyksestä päihitti avaruuden pysyvän tilan teorian. Sitten tulivat säieteoriat, pimeä energia ja väittely multiversumeista.

Kaikki nämä kirjassa kuvatut löydökset vaikuttavat siihen, minkälaisena yleinen suhteellisuusteoria nyt nähdään.

Kirja Täydellinen teoria pääsee yleisen suhteellisuusteorian syntyyn jo sivulla 41. Sen jälkeen kirja etenee kiihtyvästi kohti vuotta 2014. Se on kuvaus siitä, miten historian ehkä kuuluisinta teoriaa on yritetty haastaa.

Vuonna 2015 eetteri pursuaa ehdotuksia. Fyysikot ja kosmologit tarjoavat jo yli sataa kilpailevaa mallia suhteellisuusteorian kohentamiseksi, kirjoittaa tekijä Pedro Ferreira. Kirja esittää niistä tärkeimmät. Siksi se on melkoinen fysiikan huippujen ilotulitus.

Lähes kaikki teoriat yrittävät yhdistää kvanttien oudon maailman painovoimaan. Tulos olisi kvanttigravitaation teoria, yleisen suhteellisuusteorian laajennus.

Ehdolle on myös tarjottu uusia ulottuvuuksia, säieteoriaa ja sen alajuonnetta M-teoriaa.

Paljon uutta on siis keksitty, liiankin paljon.

Kosmologiassa vallitsee nyt villi länsi, sanoo teoreettinen fyysikko Lee Smolin.

Kosmologialle on Smolinin mielestä luotava uusi perusta. Matkalla joitakin perustavia olettamuksia on ehkä hylättävä.

Einstein on kuitenkin kestänyt paineet sata vuotta – näyttöjensä avulla. Teoriasta johdettiin muun muassa mustat aukot ja valonsäteen taipuminen Auringon lähellä.

Osa löydöistä on tehty vasta 1900-luvun lopulla – esimerkiksi kiihtyvästi laajeneva maailmankaikkeus eli pimeä energia havaittiin 1998. Sekin sivuaa Einsteinin vanhaa ajatusta kosmologisesta vakiosta.

Kirjassa ei ole yhtään kaavaa – paitsi kannessa. Mutta helpoksi sitä ei sillä saa. Einstein ja lieveilmiöt tuntuvat silti aina kiinnostavan ihmisiä.

Kirjaa lukiessa pääsee tähän imuun mukaan. Se kertoo, minkälaisessa universumissa me nykyisen tietämyksen mukaan elämme. Maallikko on mukana kuin utelias lapsi HS:n kyselypalstalla: Miten meidän oikein käy mustassa aukossa?

Ferreira kirjoittaa, että yleinen suhteellisuusteoria on paitsi universaali myös demokraattinen. Sitä on kansantajuistettu jo sata vuotta. Siksi on löydetty hyviä niksejä siihen, että jokainen tajuaa siitä jotain.

On ollut aikaa harjoitella!

Einsteinista tuli joka tapauksessa sadassa vuodessa ikoni. Hän on yhtä tunnettu kuin Beatles tai Marilyn Monroe.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!