Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanilainen saattoi ratkaista matemaattisen ikuisuusongelman – kukaan ei voi tarkistaa

Japanilainen Shinichi Mochizuki on saattanut ratkaista yhden vaikeimmista matematiikan pulmista. Kukaan ei vain pysty tarkistamaan hänen todistustaan.

Tiede
 
Mika Ranta / HS
Abc-otaksuma koskee alkulukujen yhteyksiä päällepäin yksinkertaisessa a+b=c-yhtälössä. Sen todistus avaisi ovet uuteen matematiikkaan. Kuvassa osa otaksuman muotoilusta.
Abc-otaksuma koskee alkulukujen yhteyksiä päällepäin yksinkertaisessa a+b=c-yhtälössä. Sen todistus avaisi ovet uuteen matematiikkaan. Kuvassa osa otaksuman muotoilusta. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Vaikeiden ongelmien mies

Shinichi Mochizuki

 Shinichi Mochizuki on 45-vuotias matematiikan professori Kioton yliopistossa.

 Naimaton.

 Teki väitöskirjansa Fields-mitalisti Gerd Faltingsin alaisuudessa.

 On todistanut vaikeita matemaattisia ongelmia, muun muassa niin sanotun Grothendieckin otaksuman vuonna 1996.

Elokuussa 2012 maailman huippuyliopistojen lounaskahviloissa kulahti matikkakeitto väärään kurkkuun.

Japanilainen matemaatikko Shinichi Mochizuki löi pöytään 500-sivuisen pumaskan, jossa hän väitti todistaneensa niin sanotun abc-otaksuman.

Vuonna 1985 esitetty abc-otaksuma saa nimensä yksinkertaisesta yhtälöstä a+b=c. Se koskee näiden kolmen kokonaisluvun alkutekijöiden, siis alkulukujen välistä yhteyttä. Abc-otaksuma esittää tietyn säännönmukaisuuden alkulukujen joukossa.

Mochizukin todistus pureutuu hyvin syvälle näiden lukujen sekä kerto- ja yhteenlaskun ominaisuuksiin. Jos todistus pitää paikkansa, se ratkaisee samalla useita muita korkeamman matematiikan ongelmia.

Todistus on kuitenkin niin vaikeaselkoinen, ettei kukaan vieläkään tajua sitä.

"Tuntuu kuin tämä paperi olisi tullut tulevaisuudesta tai ulkoavaruudesta", kirjoitti nimekäs yhdysvaltalainen matemaatikko Jordan Ellenberg blogissaan Mochizukin todistuksen nähtyään.

Mochizuki on periaatteessa luonut täysin uuden matemaattisen maailman.

"Sitä voisi verrata siihen, että joku toisi algebran maailmaan, jossa sitä ei vielä olisi", kuvaa lukuteoriaan erikoistunut Helsingin yliopiston tutkija Anne-Maria Ernvall-Hytönen.

Mochizuki ei ole auttanut muita ymmärtämään teoriaansa.

Hän on kieltäytynyt luentokutsuista vedoten siihen, ettei mikään aika riitä asian selittämiseen julkisesti.

Hän odottaa, että matemaatikkojen yhteisö kävisi omatoimisesti läpi hänen 500-sivuisen matemaattisen hepreansa.

Alkuinnostuksen jälkeen moni nosti kädet pystyyn. Kahden ja puolen vuoden jälkeen todistus on yhä varmentamatta.

"Mochizukin työ on tuhottoman kaukana siitä, mitä kukaan matemaatikko oikeastaan tekee. Sen varmentamisessa on valtava työ", Ernvall-Hytönen sanoo.

Mochizuki tiedetään kuitenkin eteväksi matemaatikoksi, joka on ratkaissut vaikeita pulmia aiemminkin. Siksi hänet otetaan vakavasti.

"Kun kyse on käsitteistä, jotka ovat olleet tuttuja jo vuosisatojen ajan, tällaisen uuden ominaisuuden löytämisen niistä täytyy olla todella vaikeaa. Tarvitaan kokonaan uudenlainen lähestymistapa", sanoo Turun yliopiston matematiikan emeritusprofessori Tauno Metsänkylä.

Todistuksen ymmärtäminen vaatii syvällistä algebrallista ja aritmeettista geometriaa, jonka erityisosaajia ei ole maailmassa montaa.

"Ilmeisesti joukko näitä asiantuntijoita käy nyt todistusta läpi. Virheitä on löytynyt, ja Mochizuki on korjannut niitä. Mitään lopullista hyväksyntää tai hylkäystä ei ole tiettävästi tullut julki", Metsänkylä sanoo.

Tämän tason matematiikalla ei ole välittömiä sovelluksia luonnontieteisiin. Se on monimutkaista lukujen filosofiaa ja symbolien sonaatteja, käytännössä äärimmäisen kiihkeää, luovaa loogista taidetta.

Mochizukin teorialla olisi kuitenkin valtavat seuraukset matematiikassa. Siitä esimerkiksi seuraisi suoraan uusi todistus matematiikan kenties kuuluisimmalle ongelmalle, Fermat'n suurelle lauseelle. Ranskalainen matemaatikko Pierre de Fermat muotoili kuuluisan väittämänsä erään kirjan marginaaliin vuonna 1637.

"Toisaalta on mahdotonta jakaa kuutiota kahdeksi kuutioksi, neljättä potenssia kahdeksi neljänneksi potenssiksi tai yleisemmin mitään kahta korkeampaa potenssia kahdeksi saman asteen potenssiksi. Olen keksinyt siihen todella ihmeellisen todistuksen, jolle tämä marginaali ei kuitenkaan riitä", Fermat hieman turhauttavasti kirjoitti.

Mochizuki on julkaissut pari raporttia, jossa hän kuvaa matemaatikkojen pyrkimyksiä tulkita hänen ajatuksiaan. Uusin on joulukuulta. Siinäkään hän ei avaa teoriaansa vaan lähinnä listaa, kuinka monta sivua hänen teoriaansa kukin matemaatikko on lukenut. Riveistä paistaa turhautuminen ja niiden välistä ylimielinen piikittely.

Mochizuki myöntää, että hänen teoriansa on melko pitkä. Toisaalta hän muistuttaa, että 1960-luvulla Weilin otaksuman ratkaisuun meni 10 000 sivua.

"Täytyy kytkeä pois ne ajatuskulut, joihin on kaavoittunut jo vuosia, ja kääntää mielensä primitiiviseen loogiseen päättelyyn samalla tavoin kuin opiskelija lähestyisi asiaa", Mochizuki kirjoittaa.Sattumoisin Mochizukin etunimi Shinichi tarkoittaa kirjaimellisesti "uusi yksi".

Lieneekö se enne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!