Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mannerheimin patsas ja Guggenheim kertovat meille valheita itsestämme

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Mannerheimo, suomalaisten sankari. Ratsastajapatsas Helsingin keskustassa muistuttaa Rooman keisarin Marcus Aureliuksen patsasta, ikoneja, joissa Pyhä Yrjö seivästää lohikäärmeen ja Pietari Suuren muistomerkkiä.

Se, joka pystytti Mannerheimin patsaan, liittyi sankarien kuvaamisen länsimaiseen traditioon, kirjoitti siihen suomalaisen luvun. Samalla hän myös apinoi toisia kansoja.

Nationalismin paradoksi on, että se on niin kansainvälistä. Kaikki valtiot kuvaavat itsenäisyyttään suorakaiteisella kankaanpalalla, joka on jaettu erivärisiin kenttiin, sekä luonnosta ja sodasta kertovilla reippailla lauluilla. Usein sitä kuvataan myös ratsastajapatsailla.

Euroopan valtiot muodostuivat toisiaan kopioiden. Aluksi täällä oli kaskinauriita ja eeppistä runoutta. Muilta alueilta sitten saatiin romaaneja, sinfoniamusiikkia, olympiakultaa ja ajatus kuvata sotapäällikkö hevosen selässä. Kansainvälinen kulttuuri, jolle kuviteltiin kansallinen merkitys, peitti oikean kansankulttuurin.

Nyt globalisaatio uhkaa kansallisvaltioita. Mutta aatehistorian näkökulmasta kansallisvaltiot olivat vain globalisaation vaihe. Seuraavassa vaiheessa Helsingin keskustaan halutaan taas uusi heimo, Guggen-.

Tavallaan Helsingissä on jo monta Guggenheimoa. Narinkkatorin kappelin mehiläispesämäinen muoto on kuin Manhattanin Guggenheim-museon. Yliopiston Kaisa-kirjaston aula jäljittelee saman rakennuksen spiraalimaista portaikkoa. Kiasmassa on futuristinen tuutti täynnä tilataidetta, valitettavasti vain vanhaa kansallista brändiä.

Guggenheimin museo, kuten Mannerheimin patsas, kertoo meille toisilta omaksutuilla symboleilla valheita omasta itsestämme. Se on kuin siirappinen englanninkielinen hitti, jonka sanoin kerjäämme rakkautta, kun emme itse löydä sanoja.

Tiedättekö, että Kansallismuseon varastossa olisi suomalais-ugrilainen etnografinen kokoelma, jonka suomalaiset tutkimusmatkailijat keräsivät eri puolilta Euraasiaa? Se on maailman arvokkaimpia lajissaan. Sellaista ei ole Manhattanilla eikä Bilbaossa. Itse Mannerheimkin on tuonut siihen esineitä.

Kokoelma liittyy suomalaisten historiaan, kulttuurisiin juuriin ja kontakteihin, aivan erityisesti niiltä osin, jotka eroavat muista eurooppalaisista kansoista.

Mikä kummallisinta, tätä kokoelmaa ei voi nähdä koskaan missään, sillä se ei ole näytteillä.

Tulisiko vierasperäisten heimojen lisäksi myös oman heimomme saada museo Helsinkiin?

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!