Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvitieteilijä ja salapoliisi

Tuuli Timonen tunnistaa puulajin jopa hiiltyneistä hippusista

Tiede
 
Markus Jokela HS
Tuuli Timonen aloitti kasvitieteilijän uransa laboratorioapulaisena, jonka päätyö oli tiskaaminen.
Tuuli Timonen aloitti kasvitieteilijän uransa laboratorioapulaisena, jonka päätyö oli tiskaaminen. Kuva: Markus Jokela HS

"Ensimmäinen tapaukseni oli selvittää, mitä puuta oli rikospoliisin lähettämä sahajauho", kertoo kasvianatomian ja tieteellisen valokuvauksen asiantuntija Tuuli Timonen, 68.

Hän on 1990-luvulta asti työskennellyt Helsingin yliopiston luonnontieteellisessä keskusmuseossa niin kiinnostavassa tehtävässä, ettei malttaisi jäädä eläkkeelle. Onneksi hän sai luvan jatkaa keskeneräisiä hankkeitaan.

Timonen tunnistaa puu- ja kasvilajeja kummallisista näytteistä. On ollut arkeologien kaivauksilta löytyneitä hiiltyneitä muruja, meressä hajoavasta hylystä pelastettua kasvimassaa, varovasti viillettyjä lastuja restaurointia odottavista taideteoksista. . .

Kuka?

Puiden solukoiden tuntija

 Tuuli Timonen on syntynyt 1946

 Filosofian tohtori

 Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikön laboratoriopäällikkö

 Opettanut muun muassa konservaattoreille kasvianatomiaa

 Avustanut myös poliisia puumateriaalien tunnistamisessa

"Osa hippusista on niin pieniä, että hengittäminen lennättää ne pois pöydältä."

Niinpä kirjekuoret, joita postinkantaja tuo Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sijaitsevaan keltaiseen taloon, on syytä avata taiten.

Oli sisältö millaista silppua tahansa, Timosen kollega Pirkko Harju valmistaa siitä preparaatteja. Hän leikkaa näytteistä partakoneenterällä ohuita lastuja ja sulkee ne lasilevyjen väliin.

Jos toimeksiantaja lähettää pehmeää mössöä, se täytyy jäädyttää tai valaa parafiiniin. Tuosta kovetetusta kappaleesta mikrotomi-nimisen laitteen veitsi viiltää sitten tasapaksuja, vain 10–20 mikrometrin viipaleita.

Preparaatit on tehtävä kolmesta pinnasta, joilla tunnistuksen kannalta tärkeät rakenteet näkyvät eri tavoin.

Timonen tiirailee mikroskoopin suurentamaa solukkoa – ja miettii, mikä maailman kymmenistä tuhansista puulajeista lienee kyseessä. Usein hän kuvaa näkymät digikameralla ja vertaa otoksia laboratorion kokoelmista otettuihin tai kirjallisuudessa julkaistuihin kuviin.

Joskus ongelma ratkeaa yhdellä vilkaisulla. Kerran veneenomistaja oli lihavien korvausten toivossa ilmoittanut vakuutusyhtiölle, että tulipalon tuhoama alus oli ollut mahonkia. Mikroskooppi paljasti hiiltyneestä näytteestä runsaasti tavalliselle männylle tyypillisiä suuria ja tiheässä sijaitsevia pihkatiehyitä. Ne puuttuvat mahongista ja lehtipuista ylipäätään.

Kotimaiset puulajit Timonen tunnistaa helposti. Esimerkiksi lehmuksen poikkileikkaus muistuttaa hänestä pitsiä selvine reikineen.

Vastaavia aukkoja eli putkiloita on muissakin lehtipuissa. Niiden tehtävä on kuljettaa vettä ja siihen liuenneita ravinteita juurista lehtiin. Havupuilla putkiloita ei ole, vaan vesi kulkeutuu putkisoluissa.

Jos puu on varttunut epätyypillisellä kasvupaikalla tai poikkeavissa oloissa, sen solukoista on vaikea saada selvää. Timonen on joutunut pohtimaan esimerkiksi lipputangosta otettua, hurjan leveälustoista palaa. Se osoittautui kotoiseksi kuuseksi, joka oli kasvanut pellolla.

"Kiinnostavimman tehtäväni sain keväällä 2009 arkeologeilta, jotka kaivoivat Jordaniassa Aaroninvuorella bysanttilaisen luostarin raunioita. He löysivät puujäänteitä, jotka olivat olleet toistatuhatta vuotta hautautuneina hapettomissa oloissa."

Hiiltyneitä ja hauraita murenia oli työläs käsitellä. Osa lajeista oli Timoselle anatomialtaan vieraita. Hän ja Harju määrittivät jonkin pistaasin, foinikiankatajan, välimerensypressin ja libanoninsetrin.

Pistaasia, katajaa ja sypressiä kasvaa lähiseudulla, mutta jo muinoin arvopuuna pidetty setri oli täytynyt tuoda ulkomailta.

Silti lajista ei ole epäilystä: libanoninsetrin solukossa oli vaurioiden seurauksena syntyneitä suuria haavapihkatiehyitä, jotka asettuvat vuosiluston rajan suuntaiseksi rivistöksi.

Myös Suomesta on paljastunut vaikka mitä. Kansalliskirjaston kalusteissa on aitomahonkia ja mäntyä sekä puuta, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Trooppisen Afrikan Baillonelle toxisperma -lehtipuuta on jotenkin päätynyt helsinkiläisen lehterin kaiteen lehtikoristeeseen.

Muutakin outoa on tullut vastaan. Vrouw Marian tutkijat lähettivät Kaisaniemeen narunpätkän, tikkuja ja kasvinmurua, jotka oli meriarkeologien menetelmin imetty hylyn tynnyreistä.

Ne osoittautuivat pötkölle kierretyiksi tupakanlehdiksi, värimataran juurenpaloiksi ja myrtin lehdiksi.

Yritysten pyynnöstä Timonen on selvittänyt muun muassa, että yrttilevitteeseen eksynyt tikku oli kyseisen yrtin varrenpätkä eikä hammastikku. Jukurttia höystänyt hampaanpala taas paljastui siemenen sirpaleeksi.

Mutta ne ensimmäiset sahanjauhot olivat niin simppeli tapaus, ettei Timonen edes muista, oliko analyysin tulos mänty vai kuusi. Purut oli irrotettu epäillyn kengänpohjista ja piti saada selville, ovatko ne samaa kamaa kuin rikospaikalla.

Timonen ei tiedä, miten puruissa kävelleelle kävi. Poliisi ei koskaan kerro avustajalleen sitäkään, millaisesta rötöksestä on kyse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!