Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähti kulki aurinkokunnan läpi

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Michael Osadciw University of Rochester
Taiteilijan näkemys tähdestä, joka kulki aurinkokunnan ulkoreunan läpi 70 000 vuotta sitten. Sen seurana oli ruskea kääpiö. Aurinko on kuvassa melko kirkkaana pisteenä vasemmalla.
Taiteilijan näkemys tähdestä, joka kulki aurinkokunnan ulkoreunan läpi 70 000 vuotta sitten. Sen seurana oli ruskea kääpiö. Aurinko on kuvassa melko kirkkaana pisteenä vasemmalla. Kuva: Michael Osadciw University of Rochester

70 000 vuotta sitten aurinkokuntamme reunlla sijaitsevan Oortin komeettapilven läpi kulki heikosti loistava tähti. Minkään muun tähden ei tiedetä kulkeneen näin läheltä Aurinkoa. Scholzin tähdeksi nimetty tähti kulki noin 52 000 AU:n päässä Maasta. Yksi AU on Auringon etäisyys Maahan.

Tähden reitin mittasi joukko tähtitieteilijöitä, joita johti Eric Mamajek Rochesterin yliopistosta. Tähti kiinnitti Euroopan eteläisen observatorion (ESO) tutkijoiden huomion, koska se näytti kulkevan lähes suoraan poispäin aurinkokunnasta ja huomattavan nopeasti. Ilmiötä mittasivat Etelä-Afrikassa sijaitseva Salt- ja Chilessä sijaitseva Magellan-teleskooppi.

Liikkeestä tutkijat päättelivät, että tähti oli joskus kulkenut aurinkokunnan läheltä tai sen läpi. Tähtitieteilijät mittasivat tähden kiihtyvyyden sen spektrin ja Doppler-ilmiön avulla.

Nyt Scholzin tähti on pieni punainen kääpiö Yksisarvisen tähdistön suunnassa noin 20 valovuoden päässä Maasta. Se sai nimen löytäjänsä Ralf-Dieter Scholzin mukaan.

Tähän asti lähin aurinkokunnan läheltä kulkenut tähti oli HIP 85605. Se kuitenkin kulki kauempana kuin Oortin pilvessä.

Tähden massa oli laskujen mukaan kahdeksan prosenttia Auringon massasta. Tähden kyljessä kulki ruskea kääpiö, jonka massa oli kuusi prosenttia Auringon massasta.

Taivaalle äskettäin lähetetty Euroopan avaruusjärjestön luotain Gaia paljastanee lisää tähtiä, jotka ovat käyneet lähellä aurinkokuntaa tai tulevat sen lähelle.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Astrophysical Journal Letters.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!