Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raivokohtaus voi laukaista sydänkohtauksen

Tiede
 
Mikko Puttonen
Yuri Arcurs People Images
Vimmastuminen on vaarallista.
Vimmastuminen on vaarallista. Kuva: Yuri Arcurs People Images

Sydän ei tykkää vimmastumisesta, osoittaa Australiassa tehty tutkimus. Sydänkohtaus iskee 8,5 kertaa todennäköisemmin kahden tunnin sisällä kiivaasta raivokohtauksesta kuin tavallisen suutahduksen jälkeen.

Tutkimukseen osallistui 313 sydänkohtauksen takia sairaalaan päätynyttä ihmistä. He olivat arvioineet kyselyssä omaa suuttumustaan edeltäviltä kahdelta päivältä. Seitsenportainen asteikko ulottui tyynestä mielentilasta raivoon, jossa heittelee esineitä ja vahingoittaa itseään tai muita. Kiivaan suuttumuksen raja ylittyi asteikon kohdassa viisi: silloin ruumis oli jännittynyt suuttumuksesta ja henkilö oli räjähtämäisillään.

Seitsemän potilasta koko joukosta oli suuttunut vähintään viitoskohdan veroisesti kaksi tuntia ennen sydänkohtausta. Lievemmillä kiukun puuskilla ei havaittu lainkaan yhteyttä sairauskohtaukseen.

Sydänpotilaiden kimpaantuminen oli johtunut riidoista tai liittynyt töiden tekemiseen. Jotkut olivat joutuneet rattiraivon valtaan liikenteessä.

Myös voimakkaan ahdistuksen havaittiin lisäävän sydänkohtauksen riskiä.

Sydneyn yliopiston tutkijan Thomas Buckleyn mukaan kiivastuksissa ja ahdistuneena sydämen syke kiihtyy, verenpaine kohoaa, verisuonet supistuvat ja hyytymät lisääntyvät. Kaikkien näiden tiedetään laukaisevan sydänkohtauksia.

Tutkimuksen julkaisi European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!