Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiset janoavat loukkauksia ja etsivät tietä uhriksi

Poliittisesta on tullut henkilökohtaista, kirjoittaa Jani Kaaro

Tiede
 
Jani Kaaro
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja Helsingin Sanomien avustaja.

Kun talouskriisi runteli maailmaa, taloudellista epätasa-arvoa vastustava Occupy-liike alkoi vallata maailman katuja. Spontaanisti syntyneellä liikkeellä ei ollut selvää poliittista strategiaa, mutta sille oli tärkeää, että kaikki saivat sanoa sanottavansa. Ja siitä tulikin sitten isompi soppa.

Ensin loukkaantuivat liikkeessä toimivat mustat, koska valkoiset heräsivät taloudelliseen epätasa-arvoon vasta, kun se koski heitä itseään. Sitten loukkaantuivat intiaanit, joita ärsytti valkoisten kolonialistinen ylimysasenne. Sitten loukkaantuivat feministit, koska liike ei kiinnittänyt huomiota finanssitalojen patriarkaalisiin rakenteisiin.

Pian kaikki olivat niin loukkaantuneita toisilleen, että Occupyn kokouksista tuli yhä riitaisempia, ja ne päättyivät joskus nyrkkitappeluun.

Mitä tuohon voi sanoa? Voi tätä meidän sananvapauttamme.

Niin kauan kuin ihmiset ovat eläneet yhdessä, he ovat varmasti tienneet, että täysi sananvapaus on illuusio. Aina me valitsemme sanamme niin, etteivät ne turhan päiten loukkaisi toisia ihmisiä.

Viime vuosina tälle periaatteelle on kuitenkin tapahtunut jotakin hassua. Julkisuudessa toimivia ihmisiä loukataan aivan kohtuuttomasti turhan päiten. Lisäksi on olemassa ihmisiä ja ryhmiä, jotka tuntuvat loukkaantuvan turhan päiten.

Julkisessa keskustelussa on joskus mahdotonta pitää kieltä niin keskellä, etteikö jokin ryhmä kokisi toisen argumentteja väheksyvinä ja syvästi loukkaavina.

Sananvapaudella on tänä päivänä monia uhkaajia, mutta mielestäni tämä loukkaantumisen kulttuuri on yksi pahimpia. Se rajoittaa sananvapautta kahdella ilmeisellä tavalla.

Kuvitellaanpa, että käytän sananvapauttani sen täydessä mitassa, ja argumenttini loukkaavat jotakin ryhmää. Tämä ryhmä hyökkää kimppuuni loukattuine tunteineen, ei argumentteineen. Keskustelu kiertyy loukattujen tunteiden ympärille. Se on täynnä paheksuntaa ja vaatimuksia anteeksipyynnöstä.

Koska argumentit jäävät sivuosaan, hulabaloo ei edistä hedelmällistä keskustelua millään tavalla.

Koettuani tarpeeksi tällaisia hyökkäyksiä alan varoa sanojani. Kuten Occupyn esimerkki osoittaa, poliittinen korrektius kaikkia intressiryhmiä kohtaan halvaannuttaa kielen ja toiminnan. En uskalla enää sanoa selvää mielipidettä.

Mutta eikö mielipide ole aina vain mielipide – alku keskustelulle?

Miten tähän on tultu? Esseisti Richard King tarjoaa teoksessaan On Offence selitykseksi identiteettipolitiikkaa.

Aiemmin ajateltiin, että henkilökohtainen on poliittista. Tämä filosofia ilmeni hyvin 1970-luvun kuuluisassa sotaa vastustavassa sloganissa: "Make love, not war." Sen mukaan saatoimme tehdä henkilökohtaisen valinnan rakastaa (tai lempiä), ja sillä oli poliittisia vaikutuksia, jotka olivat päinvastaisia sodankäynnille.

Tänä päivänä asiat ovat päinvastoin. Poliittisesta on tullut henkilökohtaista. Tämä filosofia näkyy uudessa sodanvastaisessa sloganissa: "No blood on my hands". Sen pääpaino on siinä määrin itseilmaisussa, että voi kysyä, onko poliittista viestiä lainkaan. Olen vain yksi niitä ihmisiä, jotka eivät halua verta käsiinsä.

Tämä filosofinen muutos voi selittää, miksi politiikasta on tullut loukkausten taistelukenttä. Jos poliittinen on henkilökohtaista, poliittisten mielipiteiden kritiikki otetaan henkilökohtaisesti. Jos mielipiteeni ovat osa itseäni, mielipiteideni väheksyminen on minun itseni väheksymistä.

Osa tätä loukkaantumisen kulttuuria on kasvava joukko ihmisiä tai ryhmiä, jotka saavat elämänvoimansa loukkaantumisesta. He suorastaan odottavat, että valtio, virkamies tai suuryritys polkisi heidät maahan ja jauhaisi murskaksi. Siitä he saavat sen kaikista tyydyttävimmän roolin: uhrin.

Uhri on aina oikeassa, ja jokainen vastaväite saa hänet olemaan enemmän oikeassa. Uhriutuminen on kaiken keskustelun loppu.

Tärkeä näkymä loukkaantumisen ja sananvapauden suhteeseen avautuu Charlie Hebdon iskusta. Tässä tapauksessa loukkaantumisella oli veriset seuraukset, kun terroristit tappoivat islamia loukanneita toimittajia. Vaikka isku tuomittiin yksimielisesti, kuultiin myös mielipiteitä, joiden mukaan provosoijat saivat mitä tilasivat. Ei pitäisi loukata!

Jos katsomme asiaa tarkemmin, huomaamme, että loukkaantuminen on vain savuverho. Uskonnolliset fundamentalistit haluavat, että heitä kunnioitetaan ja että heidän näkemyksiään ei kyseenalaisteta – siis samaa, mitä kaikki diktaattorit ovat kaikkina aikoina halunneet. Jos joku ei tähän suostu, hänet vaiennetaan. Sananvapaus nolla.

Sananvapauteen kuuluu, että kaikkia uskontoja, ideologioita ja poliittisia suuntauksia voidaan tarkastella kriittisesti. On onnettomuus, jos kaikki meistä eivät näe näin itsestäänselvää asiaa, ennen kuin se sormella osoitetaan. Annamme niin suuren painoarvon loukkaantumiselle ja mielipahalle, ettemme näe poliittisia tavoitteita psykologisilta motiiveilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!