Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taviskin voi saada nimensä tähtiin – Tiedetalkoissa kuka tahansa voi osallistua tieteen tekoon kotikoneelta

Hollantilainen opettaja Hanny van Arkel sai nimensä tähtitaivaalle. Luokittelua joukkoistamalla voi korvata satoja työvuosia.

Tiede
 
NASA
Hollantilainen Hanny van Arkel luokitteli galakseja, mutta löysikin samalla avaruudesta uuden kohteen. Hannyn vihreitä kaasusumuja on löytynyt universumista 19. Ilmiössä mustan aukon viereinen kvasaari ionisoi läheisen galaksin haarakkeen.
Hollantilainen Hanny van Arkel luokitteli galakseja, mutta löysikin samalla avaruudesta uuden kohteen. Hannyn vihreitä kaasusumuja on löytynyt universumista 19. Ilmiössä mustan aukon viereinen kvasaari ionisoi läheisen galaksin haarakkeen. Kuva: NASA

San Jose.Tähtitieteilijä Laura Whytella oli iso ongelma – kirjaimellisesti galaktinen.

Whyten tiedostoissa oli yli miljoona tuoretta kuvaa galakseista. Taivaan kartoitus, Sloane Digital Sky Survey, oli tuottanut ne 2000-luvun alussa.

Nyt Whyten piti ryhmineen luokitella ne. Itse hän pystyisi käymään läpi ehkä 50 000 kuvaa kuussa. Se veisi koko työajan, ja vapaa-aikakin kärsisi.

Artikkeliin liittyvät

Whyte päätti rohkeasti pyytää avuksi planeetta Maan kansalaisia. Internetiin syntyi sivusto Galaxy Zoo. Se esitti yksinkertaisen kysymyksen:

Saat eteesi galaksin kuvan. Näkyykö kuvan galaksissa kierteitä vai onko se pallomainen? Vai ehkä pelkkä tähti? Paina nappia ja siirry seuraavaan.

"Mukaan ilmoittautui 24 tunnissa yli 70 000 ihmistä", muisteli Whyte hankkeensa suosiota Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa Kaliforniassa.

Galaxy Zoo avattiin heinäkuussa 2007. Seitsemän vuotta myöhemmin galakseja on luokitellut yli 150 000 ihmistä.

Ilmiötä on alettu Yhdysvalloissa kutsua nimellä citizen science, suomeksi vaikkapa kansan tiedetalkoot tai joukkoistettu tiede.

Tavalliset ihmiset auttavat tälläkin hetkellä monia tutkijoita. He voivat esimerkiksi etsiä Maan läheltä kulkevia asteroideja, luokitella merenpohjan eliöstöä tai laittaa lokeroihinsa museoiden eliökokoelmia.

Idea sinänsä ei ole uusi. Kansa on auttanut tieteen havainnoinnissa jo 1800-luvulla.

Hyvä esimerkki joukkovoimasta maailmalla ja meillä on lintujen havainnointi. Suomessa myös tähtitieteellinen yhdistys Ursa on vuosia ottanut vastaan ilmoituksia taivaan halo- ja valoilmiöistä.

Internet on kuitenkin nyt nostanut tiedeltalkoot uudelle tasolle. Sadattuhannet innokkaat voivat osallistua tieteen tekoon verkon välityksellä mistä tahansa ja milloin tahansa.

Asialle on perustettu kansainvälinen yhdistys, CSA. Sieltä virtaa uusia ideoita lähes kaikille tieteenaloille. Hankkeita kokoaa internetissä oma sivusto, Zooniverse. Vapaaehtoisten määrä on kasvanut maailmalla jo 1,23 miljoonaan.

Harva kansalainen päätyy tiedetalkoitten kautta tutkijaksi, mutta taviskin voi tehdä niissä tieteellisiä löytöjä. Paras esimerkki on Hanny's Voorwerp, Hannyn kohde.

Hannysvoorverp.com
Opettaja Hanny van Arkel löysi tutkijoita auttaessaan avaruudesta vihreän tahran.
Opettaja Hanny van Arkel löysi tutkijoita auttaessaan avaruudesta vihreän tahran.

Hollantilainen opettaja Hanny van Arkel ihmetteli vihreää sumua, joka näkyi yhden luokiteltavan galaksin alla. Oliko se tahra vai jotain todellista?

Tähtitieteilijät alkoivat selvittää Hannyn löytämää tahraa. Osoittautui, että vihreä sumu oli peräti 16 000 valovuotta leveä, ei siis mikään pieni hattara.

Se on ehkä osa kierteisgalaksin kierteestä, johon läheinen valtavan valoisa kvasaari on puhaltanut paljon energiaa. Se ionisoi haarakkeen, joka näkyy kuvassa vihreänä.

Hannyn kohteita löytyi sittemmin galaksien kuvista lisää. Niitä tunnetaan nyt 19. Ensimmäisen löytänyt Hanny sai nimensä tähtitaivaalle ja tieteen historiaan.

Tietokoneet eivät vieläkään pysty tunnistamaan ja luokittelemaan kaikkea. Tiedetalkoot ovat todistaneet, että ihmisellä on tarkat silmät ja kyky harkita näkemäänsä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!