Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan matalaotsainen peruslisko

Tiede
 
Dimitris Poursanidis NIS
Aegeanmeren Diavates-saarella menestyneet Podarcis gaigeae -sisiliskot syövät heikompiaan.
Aegeanmeren Diavates-saarella menestyneet Podarcis gaigeae -sisiliskot syövät heikompiaan. Kuva: Dimitris Poursanidis NIS

Tällä viikolla Jussi Halla-aho avautui eduskuntavaalien "heikkolaatuisista mamuehdokkaista". Hänestä listat ovat täynnä "ö-luokan nevöhööd-somaleita", joita äänestetään lähinnä ihonvärin takia.

Halla-aho samaistunee Kreikan kaukaisella Diavates-saarella elävien Podarcis gaigeae -sisiliskojen osapopulaation kuningasyksilöön. Nämä peruskreikkalaiset liskot saavat elää lammikossaan täysin muusta todellisuudesta erillään.

Pikku saarella ei juuri ole vieraslajeja, joten siellä on helppo päteä. Diavates ei houkuttele edes turisteja, joten nämä itsestään kiinnostuneet sirkushahmot saavat viettää päivänsä syömällä kalanraatoja, linnunulostetta ja heikompiaan.

Vailla ulkoisia uhkia saaren populaatio on kasvanut niin suureksi, että sisiliskot syövät toisiaan, poikasiaankin. Se on poikkeuksellista. Viereisellä lajistoltaan monimuotoisemmalla Skyroksen saarella liskot jättävät toisensa rauhaan.

Tutkijoillekin on epäselvää, miten tämä nokittelu edistää sisiliskojen selviytymistä.

Ne pärjäävät omassa ekolokerossaan tasan niin kauan kun kaikki saatavilla oleva ruoka on kerätty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!