Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

5 tapaa varastoida energiaa

Tiede
 
Elina Venesmäki
Woikoski
Woikosken uusi laitos erottaa vedestä vetyä.
Woikosken uusi laitos erottaa vedestä vetyä. Kuva: Woikoski

1 Valmista vetyä

Vesi voidaan jakaa sähkön avulla vedyksi ja hapeksi. Menetelmän nimi on elektrolyysi. Sen hyötysuhde on 80 prosenttia eli viidennes sähköstä menee hukkaan.

Hiilidioksidia lisäämällä vedystä saadaan edelleen metaania. Tällöin hyötysuhde on enää 60 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Metaanin tuottaminen on kuitenkin järkevää, koska sitä pystytään käyttämään helposti polttoaineena olemassa olevilla laitteissa.

Myös maakaasu on metaania, ja sitä käytetään jo nyt teollisuudessa, voimalaitoksissa ja autojen polttoaineena. Siksi metaania voidaan kuljettaa maakaasuverkoissa, joita on maailmalla jo valmiina paljon.

Kun metaani palaa, ilmaan vapautuu hiilidioksidia, mutta käytännössä kyseessä on sama hiilidioksidi, joka prosessiin syötettiin polttoaineen valmistuksessa. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä ei siis kasva.

Vetyautot ja muut vetyä energiana käyttävät laitteet ovat vielä harvinaisia, mutta yleistyvät pikku hiljaa.

Kokkolassa avattiin tammikuussa Euroopan suurin elektrolyysimenetelmää käyttävä laitos, Woikosken yhdeksän megawatin vetytehdas.

2 Purista ilmaa

Ylimääräistä energiaa voi käyttää myös ilman kompressointiin eli tiivistämiseen. Kompressointi tuottaa lämpöä, joka voidaan ottaa talteen ja käyttää.

Tiivistetyn ilman voi pumpata esimerkiksi tiiviiseen luolaan. Saksassa varastoina on käytetty vanhoja suolakaivoksia.

Kun ilma päästetään taas ulos generaattorin ja turbiinin kautta, sen voimakas purkautuminen saa turbiinin pyörimään ja tuottamaan sähköä.

Tällä tavalla varastoidaan usein energiaa öisin, jolloin sitä tarvitaan vähemmän – ja otetaan käyttöön päivisin. Hyötysuhde on 70 prosenttia, jos lämpökin otetaan talteen.

3 Pumppaa vettä vuorille


Ranskassa ylimääräisellä ydinvoimalla pumpataan vettä Alpeille.

Ylhäältä veden voi laskea turbiinien läpi takaisin alas, kun energiaa tarvitaan lisää.

Suomelle tämä olisi hankala keino, sillä ylös pumpattavalle vedelle tarvitaan paljon tilaa. Vuotoksen allas voisi sopia tarkoitukseen, mutta altaan alle jäisi runsaasti luontoa. Hyötysuhde noin 80 prosenttia.

4 Pane pyörä pyörimään

Vauhtipyörän avulla sähköä saa säilöön muutamiksi minuuteiksi. Vauhtipyörän roottori pannaan pyörimään varastoitavaksi tarkoitetun sähkön avulla eli sähkö muutetaan liike-energiaksi.

Roottori pyörii lähes kitkattomassa tyhjiössä. Koska kappaleella on taipumus vastustaa liiketilan muutoksia, pyöriminen jatkuu. Liike-energian voi muuttaa takaisin sähköksi generaattorin avulla.

Tätä varastointikeinoa käytetään teollisuudessa tilapäisten sähkökatkosten ja muiden häiriöiden varalta. Hyötysuhde noin 90 prosenttia.

5 Lataa akkua

Akkuteknologia kehittyy koko ajan voimakkaasti, koska sähköautojen määrä kasvaa maailmalla, varsinkin Kiinassa. Samoin kävi kännyköiden akuille, kun kännykät alkoivat yleistyä.

Sähköautolla pystyy ajamaan jo yli sata kilometriä. Vielä akkuteknologia on kuitenkin kallista, ja akkuja käytetään vain pienten energiamäärien varastointiin. Hyötysuhde 90 prosenttia.

Futureimage iStock
Sähköautot kiihdyttävät akkujen kehitystä.
Sähköautot kiihdyttävät akkujen kehitystä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!