Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laserin tarinaa

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Pentti Koskinen HS
Laserin oleellisin käyttö ovat etäisyysmittaukset.
Laserin oleellisin käyttö ovat etäisyysmittaukset. Kuva: Pentti Koskinen HS

1965 maaliskuussa: Uusin tahdistetun valon lähde laser eli englantilaisten alkukirjaimien mukaisesti suunnilleen valon vahvistaminen laukaisuperiaatteella, on aiheuttanut yleisesti pohdintaa. Mihin laite perustuu, mitä uutta se tarjoaa?

Laserin säteen tärkein ominaisuus on valon aaltojen tahdistus. Aaltopaketti eli fotoni laukaisee peräänsä uusia aaltoja, jotka ovat samassa tahdissa. Aaltojonon kaikki aallot ovat hyvin tarkkaan samanpituisia.

  

Laserin säde on tämän vuoksi helppo koota linssillä pisteeksi. Koottu säde höyrystää kaikki tunnetut aineet timanttia myöten. Säteellä on siten mahdollista suorittaa leikkauksia vaikkapa ihmissilmässä, sulattaa verkkokalvo pistojuottamisella kiinni taustaan, josta se on irtautunut, porata reikiä metalliin, hitsata.

Kuolemansäteeksi laser ei vielä kelpaa, koska tällöin tarvittaisiin suuria energiamääriä ja näitä taas eivät nykyiset laserit pysty varastoimaan. Toisaalta on yhdistetty lasereita siten, että yhden laserin säde laukaisee mukaansa myös muiden lasereiden energian. Mahdollisuuksia laserpatterin valmistamiseen siis on. Tavoitteena olisi tietysti tuhota lähenevät ohjukset!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!