Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astrobiologi Kirsi Lehto yrittää selvittää, olemmeko yksin maailmankaikkeudessa

Tiede
 
Vesa-Matti Väärä
Kirsi Lehto on ideoinut Turkuun Aikavaellus-reitin, joka esittelee universumin kehitystä. Astrobiologi seisoo patsaalla, josta kuuluu kosmisen taustasäteilyn kohinaa.
Kirsi Lehto on ideoinut Turkuun Aikavaellus-reitin, joka esittelee universumin kehitystä. Astrobiologi seisoo patsaalla, josta kuuluu kosmisen taustasäteilyn kohinaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Miten eloton muuttui elolliseksi? Turun yliopiston astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on selvitellyt asiaa 15 vuotta. Hän myöntää olevansa usein ymmällään.

"Neljä miljardia vuotta sitten täällä ei ollut ketään katsomassa, eikä kovin luotettavaa todistusaineistoakaan ole säilynyt", Lehto sanoo.

Tiede yrittää rakentaa malliskenaarioita siitä, miten elämä olisi voinut lähteä liikkeelle. Tiedon lisääntyessä kuitenkin myös ymmärrys asiaan liittyvistä ongelmista lisääntyy.

Kuka

Elämän keitaiden pohtija

 Kirsi Lehto, 58, on Turun yliopiston dosentti ja astrobiologian tutkija

 Alun perin väitellyt kasvivirologiasta Kalifornian yliopistossa

 Pitää miehensä tähtitieteilijä Harry Lehdon kanssa elämän syntyä pohdiskelevaa Elämän keitaita -blogia Ursan sivuilla.

Viime aikoina avaruudesta on löytynyt runsaasti elämän edellyttämia asioita. Marsissa on vettä ja Saturnuksen kuussa Titanissa rikasta orgaanista, hiiliperäistä kemiaa.

Universumissa on valtavasti eksomaita eli Maan kaltaisia planeettoja, joiden koostumus ja lämpötila voisivat mahdollistaa meidän tuntemamme elämän.

Mutta itse elämää ei ole löytynyt vielä mistään muualta kuin Maasta.

Ne jotka uskovat elämän yleisyyteen, olettavat Lehdon mukaan tietämättään, että maailmassa on lainalaisuus, joka tuottaa informaatiota.

"Toistaiseksi tälläisesta ei ole todisteita, emmekä voi olettaa elämän syntyvän helposti. Se voi olla hirvittävän vaikeaa ja epätodennäköistä. Voimme olla ainoita friikkejä maailmankaikkeudessa."

Termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan kaikki järjestys luisuu ajan oloon kaaokseksi. Elämä eli geneettisen informaation kopioituminen on ainoa keino ylläpitää järjestystä.

Lehto pitää elämän keskeisenä alkutekijänä rna:ta, pienistä nukleotideista koostuvaa pitkää ketjumaista molekyyliä. Nykyisin se kuljettaa soluissa dna:han koodattua informaatiota.

Alku-rna ei kuitenkaan koodannut mitään itsensä ulkopuolella. Se vain oli molekyyli, joka pystyi kopioitumaan ja sai aikaan erilaisia reaktioita.

"Se oli yhtä aikaa koodia ja toimintaa."

Kun jotkut rna:t sattumalta kopioituivat tehokkaasti tai onnistuivat muokkaamaan ympäristöä itselleen suotuisammaksi, ne lisääntyivät muita paremmin. Siinä oli luonnonvalinnan esiaste.

"Tästä on kuitenkin pitkä matka eläväksi soluksi."

Solu on monimutkainen kokonaisuus: dna säilöö tietoa, ja rna välittää sitä proteiineille, jotka puolestaan tuottavat dna:ta.

Monet tutkijat ajattelevat tämän yhteistyön kehittyneen jonkinlaisen rasvarakkulan tai esisolukalvon sisällä.

Lehdon mielestä noin aikaisessa evoluution vaiheessa kalvoista olisi ollut kehitykselle haittaa. Kalvohan estää rakennuspalikoiden kulkeutumista reaktioihin sekä tiedon eli rna:n kulkua.

Lehto on itse esittänyt, että solukalvot kehittyivät vasta myöhemmin ja mekanismi saattoi olla sama, jolla nykyiset rna-virukset lisääntyvät ihmisen elimistössä.

Virukset tuottavat proteiinin, joka tarttuu ympäröivään kalvostoon ja saa sen muodostamaan turvallisen pussin viruksen ympärille lisääntymisen ajaksi.

Astrobiologiassa on myös vahva tulevaisuusvire. Lehto on hiljan testannut laboratoriossa syanobakteereiden eli sinilevien selviytymistä Marsin oloissa.

Syanobakteerit tuottavat happea ja jotkin lisäksi syötävää biomassaa. Ne pystyvät myös irrottamaan mineraaleja kallioperästä.

"Ne voisivat tuottaa selviytymisen perustan Marsin siirtokunnissa."

Lehdon tutkimusten mukaan syanobakteerit selviäisivät ongelmitta naapuriplaneetan hiilidioksidi-ilmakehässä, jos ne suojataan säteilyltä ja kuivumiselta. Itse asiassa ne kukoistaisivat siellä siirtokunnalle suotuisalla tavalla. Runsas hiilen saatavuus muuttaa niiden ravintoarvoja.

"Sokeria syntyy suhteessa enemmän ja proteiinia vähemmän kuin Maassa, mikä tekee levistä parempaa ihmisravintoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!