Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten tiedekysymykset

Ekonomisti vastaa: Mikä on maailman rikkain maa?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
TYRONE SIU / REUTERS
Kiina on ostovoimakorjattuna suunnilleen yhtä rikas kuin Yhdysvallat. Esiintyjät juhlivat kiinalaista uuttavuotta helmikuussa Hongkongissa.
Kiina on ostovoimakorjattuna suunnilleen yhtä rikas kuin Yhdysvallat. Esiintyjät juhlivat kiinalaista uuttavuotta helmikuussa Hongkongissa. Kuva: TYRONE SIU / REUTERS

6-vuotias Jade Aho pohtii Lasten tiedekysymykset -palstalla, mikä maa on maailman rikkain. Ahon kysymykseen vastaan Suomen Pankin ekonomisti Pasi Ikonen:

Vastaus riippuu siitä, miten lasketaan. Usein maan rikkautta mitataan bruttokansantuotteella asukasta kohti. Hieman yksinkertaistaen se kertoo, kuinka suuret tulot maan asukkailla on keskimäärin.

Tällä tavoin laskettuna maailman rikkain maa on Maailmanpankin tietojen mukaan formulakuskien suosima Monaco.

Toinen tapa mitata maan rikkautta on yhdistää bruttokansantuotteeseen ostovoimakorjaus. Silloin otetaan huomioon, että samoilla asioilla on eri maissa eri hinnat. Rikkaissa maissa monet asiat, kuten palvelut ja asunnot ovat kalliita, eikä rahoilla saa yhtä paljon kuin köyhemmissä maissa.

Ostovoimakorjauksella laskettuna rikkain maa on öljy- ja kaasutulojen vaurastuttama Qatar.

Kolmas tapa on unohtaa kansalaiset ja tarkastella maita kokonaisuuksina. Näin mitattuna Yhdysvallat on selvästi maailman suurin talous.

Ostovoimakorjattuna Kiinan talous on suunnilleen yhtä suuri kuin Yhdysvaltain. Keskimäärin amerikkalaiset ovat silti paljon kiinalaisia rikkaampia, koska Kiinassa talouden hedelmiä on jakamassa paljon enemmän ihmisiä.

Pasi Ikonen
Ekonomisti
Suomen Pankki

 
Ensi viikosta alkaen lasten tiedekysymykset ilmestyvät perjantain tiedesivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!