Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähdet vierailevat myös oman aurinkokuntamme rajoilla

Tiede
 
Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija ja Lauantain kolumnisti.

Olemme tienneet muista aurinkokunnista ja eksoplaneetoista jo vuosia. Ne ovat kuitenkin liian kaukana, jotta niitä voisi nykytekniikalla järkevästi päästä tutkimaan.

Vuonna 1963 ilmestyi tieteiskirja, jossa valovuosien etäisyyksien ongelma oli ratkaistu sillä, että vieras planeetta tulikin luoksemme. Fred ja Geoffrey Hoylen romaanissa Viides planeetta toinen aurinkokunta ohittaa meidät lähiavaruudessa 2080-luvulla.

Huomataan, että yksi sen planeetoista muistuttaa omaamme. Tilaisuus tutkimusmatkaan päätetään käyttää, vaikka kiertolaisen pinnalle pääseminen on kuin koettaisi hypätä liikkuvaan luotijunaan. Niin edelleen voimissaan olevan Neuvostoliiton kuin läntisen koalition retkikuntakin kokevat odotetusti reissullaan kummia.

Totuus on vähintään yhtä ihmeellistä kuin taru. 70 000 vuotta sitten Scholzin tähdeksi nimetty pieni aurinko kyläili aivan lähinaapurissamme, Oortin pilven laitamilla noin 0,8 valovuoden päässä. Etäisyys oli liian suuri, jotta tuolloiset ihmiset olisivat erottaneet tätä punaista kääpiötä paljaalla silmällä. Havaittu kiertolainenkin on tähti, ruskea kääpiö.

Hoylein visiossa vieraileva tähti seuralaisineen tulee paljon likemmäksi – oman aurinkokuntamme uloimpien planeettojen ratojen sisäpuolelle – mikä vaikuttaisi jo vahvasti omaankin systeemiimme. Maan radasta tulisi elliptisempi, jolloin vuoden mitta muuttuisi, ja ehkäpä Pluto tai Neptunuskin lähtisi kulkuritähden matkaan.

Tämä olisikin fiktion mukaan vierailun suurin riski. Hoylet eivät maininneet tähden vaikutuksista Oortin pilveen, tuohon komeettojen kotiin, josta nämä kivi- ja jäämöhkäleet lähtevät liikkeelle kohti aurinkokunnan keskusta. Oortin pilven sisäosien läpi kulkevan tähden painovoima voisi laukaista komeettaryöpyn kohti meitä.

Tällaisia komeettapuuskia on tarjottu niin sanotussa Nemesis-teoriassa selitykseksi maapallon eliöhistorian toistuville sukupuuttoaalloille. Nemesiksen ajateltiin olevan Aurinkomme himmeä tähtiseuralainen, joka noin 26 miljoonan vuoden välein kulkee Oortin pilven läpi ja laukaisee tuhopommituksen. Infrapunakaukoputkien data on nyttemmin romuttanut Nemesis-teorian.

Kirjoittajakaksikon tiedemiehen Fred Hoylen mukaan kirjassa kuvaillun kaltaisen aurinkojen lähikohtaamisen todennäköisyys olisi äärettömän pieni. Mutta hieman kauempana Maasta vierailevia tähtiä käy ehtimiseen: Euroopan avaruusjärjestön Hipparkhos-satelliitin datan perusteella on arvioitu, että seuraava kyläilijä Oortin pilvessä voisi olla kääpiötähti HIP 85605 jo muutaman sadantuhannen vuoden kuluttua.

Johanna Sinisalo
Kirjoittaja on kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!