Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Googlen listaukset painottavat faktoja

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Kukapa tiedontuottaja tai yritys ei haluaisi päästä hakukone Googlen hakutulosten kärkeen. Google kun on maailman suosituin hakukone.

Googlen listaukset ovat perustuneet lähinnä klikkausten määrään internetissä. Kärkeen pääsevät näin myös huhut ja väärinkäsitykset, jos niitä on paljon lainattu muualla verkossa.

Pian Googlen algoritmit alkavat luokitella myös sen, pitävätkö linkin tiedot paikkansa.

Tässä auttaa iso tietokanta, knowledge vault, eli "tiedon holvi". Googlen asiantuntijat ovat koonneet tämän faktakokoelman internetin tietojen avulla. Googlen algoritmi tarkistaa faktoja ristiin verkon lähteistä.

Näin esimerkiksi faktaksi saadaan, että Helsinki on Suomen pääkaupunki. Ne verkkosivut, joilla on ristiriitaista tietoa, valuvat Googlen hakutuloksissa alaspäin.

Internetissä on jo paljon muitakin sovelluksia, jotka pyrkivät eroon vääristä tiedoista. LazyTruth on selaimen laajennus, tietoa ja jotka kiertävät maailmaa. Emergent puolestaan on Columbian yliopiston digitaalisen journalismin yksikkö, joka poimii verkosta huhuja ja niiden faktoja muista verkon lähteistä.

LazyTruth – palvelun kehittäjä Matt Stempeck haluaa kehittää ohjelmaa, joka levittäisi korjattua tietoa sellaisista lähteistä kuin Snopes, PolitiFact and FactCheck.org. Näin jokaisella olisi helppo pääsy niihin.

Hän uskoo että ihmisten väärinkäsityksiä on vaikeampi korjata puhumalla kuin näyttämällä fakta verkosta, esimerkiksi Googlen hakutuloksen muodossa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!