Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laaja tutkimus selvitti peniksen keskimääräisen mitan

Yli 15 000 miehen aineistosta selviää, että jäykistyneen peniksen keskimääräinen pituus on 13,12 senttimetriä

Tiede
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Penis on velttona keskimäärin yhdeksän ja jäykistyneenä sekä suoraksi venytettynä reilut kolmetoista senttimetriä pitkä.
Penis on velttona keskimäärin yhdeksän ja jäykistyneenä sekä suoraksi venytettynä reilut kolmetoista senttimetriä pitkä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Uusi tutkimus paljastaa miehen mitat: Peniksen keskimääräinen pituus on velttona 9,16 senttimetriä, ojentuneena mutta rentona 13,24 senttimetriä ja jäykistyneenä 13,12 senttimetriä. Siittimen ympärys on levossa keskimäärin 9,31 ja erektiossa 11,66 senttiä.

Psykiatri David Veale ja hänen kollegansa Lontoon King's Collegesta kokosivat lääketieteellisestä kirjallisuudesta tutkimuksia, joissa oli selvitetty penisten kokoja eri-ikäisillä ja erirotuisilla miehillä.

Ryhmän kriteerit täyttäviä tutkimuksia löytyi 20 ja niihin oli osallistunut yhteensä 15 521 yli 17-vuotiasta miestä. Katsauksen julkaisi urologian alan tieteellinen lehti BJU International.

Artikkeliin liittyvät

Vealen ryhmä aikoo käyttää keräämäänsä numerotietoa tutkiessaan, miten todellinen tilanne ja miesten käsitykset ja toiveet eroavat toisistaan.

Tulokset voivat auttaa potilaita, joita peniksen koko huolettaa. Elimen koko saattaa ahdistaa miestä niin paljon, että hänelle kehittyy pienen peniksen syndrooma tai astetta vakavampi dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö, BDD.

Tämän mielenterveysongelman riivaama on jatkuvasti tyytymätön kehoonsa tai sen osaan. Hän on vakuuttunut viallisuudestaan ja saattaa masentua tai haluta leikkaukseen, vaikka poikkeavuus olisi vähäinen.

Oireyhtymät ovat harvinaisia; niistä kärsii noin kaksi prosenttia miehistä. Arvio on urologi Hunter Wessellsin johtamasta tutkimuksesta vuodelta 1996.

Keskiarvojen julkaiseminen saattaa olla "kaksiteräinen miekka", pohtivat Veale ja neljä muuta tutkijaa artikkelissaan. Vaikka valtaosa miehistä saa vahvistuksen siitä, että on normaali, iso joukko jää keskiarvon alle.

Aiemmissa tutkimuksissa peniksen keskimääräisestä koosta on saatu vaihtelevia tuloksia. Tämä johtuu ainakin osittain menetelmistä. Vealen ja kumppaneiden koosteeseen on kelpuutettu vain terveydenhoidon ammattilaisten mittaamia siittimiä.

Oikea tekniikka on tämä: Mitta otetaan peniksen päältä terskan kärkeen. Alkupiste saadaan mahdollisimman läheltä häpyluuta painamalla häpyalueen rasvaa sisään.

Selvityksiä, joissa miehet ovat itse mitanneet elimensä, on tehnyt muun muassa kondominvalmistaja Durex. Nykyisin yritys on päätynyt pyytämään koehenkilöiltä selfieitä, joissa näkyy paitsi tutkimuksen kohde, myös mittanauha.

Tuoreeseen koosteeseen ei ole hyväksytty tutkimuksia, joihin on osallistunut erektiohäiriöistä tai synnynnäisistä epänormaalisuuksista kärsiviä tai pidennysleikkauksessa käyneitä miehiä.

Tulkintojen luetettavuutta heikentää se, ettei yhdessäkään aineiston 20 tutkimuksesta kerrota tarkasti, miten koehenkilöt on hankittu ja kuinka moni pyydetyistä kieltäytyi. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, onko otos edustava.

Kokonaisuutena mitattavien joukko on kirjava: nigerialaisia lääketieteen opiskelijoita, turkkilaisia sotilaita, tansanialaisia, joille on tehty ympärileikkaus, vapaaehtoisia useista Euroopan maista, Amerikasta ja Afrikasta sekä urologien potilaita muun muassa Jordaniassa, Ranskassa, Koreassa, Keniassa ja Egyptissä.

Katsauksen perusteella on mahdoton vetää johtopäätöksiä erirotuisten miesten penisten koosta. Mukana oli enimmäkseen eurooppalaisperäisiä valkoisen rodun edustajia. Koko otoksessa afrikkalaisia edustaa 320 ja aasialaisia 445 miestä.

Entä pitääkö paikkansa vanha uskomus siitä, että miehen kengännumero kertoo peniksen koon? Koosteessa oli kaksi tutkimusta, jossa tähän oli perehdytty. Toinen löysi hieman riippuvuutta, toinen ei lainkaan.

Onko koolla väliä? Vuonna 2007 tätä kysyttiin 1 500:lta Psychology Today -lehden lukijalta, joista kaksi kolmasosaa oli naisia. Yli 71 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että miehet liioittelevat peniksen koon ja muodon merkitystä.

Vuotta aiemmin Janet Lever Kalifornian osavaltionyliopistosta kumppaneineen julkaisi internetissä tehdyn kyselyn, johon osallistui 52 031 heteroseksuaalista vastaajaa. Vain 15 prosenttia naisista sanoi, että jäykistyneen peniksen koolla on merkitystä. Heillekin ympärys oli yleensä tärkeämpi kuin pituus.

85 prosenttia naisista oli tyytyväisiä miehensä siittimen kokoon, mutta kumma kyllä vain 55 prosenttia miehistä piti itse sitä hyvänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!