Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fyysikko Hawkingin ohut omaelämäkerta tarjoaa kurkistuksen lapsuuteen

Tiede
 
minun lyhyt historiani
Hawking oli sanojensa mukaan onneton Cambridgen soutujoukkueen perämiehenä.
Hawking oli sanojensa mukaan onneton Cambridgen soutujoukkueen perämiehenä. Kuva: minun lyhyt historiani
Arvio: kirja
Stephen Hawking: Minun lyhyt historiani. Suomentanut Markus Hotakainen. WSOY 2014. 126 sivua.

Fyysikko Stephen Hawking, 72, voisi kustantajineen yrittää patentoida sanan lyhyt (engl. brief). Hawkingin leikittely sanalla alkoi kirjasta Ajan lyhyt historia (1988).

Kustantajat muistavat sen kirjana, joka rikkoi Atlantin molemmin puolin kaikki tietokirjojen myyntiennätykset. Samalla teos muistetaan siitä, että hyvin monet lukijat jättivät sen kesken.

Hawkingin uudesta kirjasta Minun lyhyt historiani voi myös tulla suosikki. Ainakin se on oikeasti lyhyt. Kirjassa on vain 126 sivua. Kun kuvat vievät lähes 30 sivua, on lopputulos kuin 90-sivuinen novelli.

Hawking tekee nyt vahvaa paluuta. Hawkingin välityö Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa (2001) keikkui helmikuun lopulla Akateemisen kirjakaupan tietokirjojen ykkösenä.

Suosio johtunee elokuvasta Kaiken teoria, joka pyörii elokuvateattereissa. Hawkingia esittänyt Eddie Redmayne sai juuri Oscarinkin.

Hawkingin omaelämänkerrasta käy nopeasti ilmi, että hän sai synnyinlahjoja. Hän syntyi tutkijan perheeseen. Osa lahjoista tuli varmaan geeneissä.

Hawkingin ei tarvinnut ennen yliopistoa tehdä juuri mitään menestyksensä eteen. Laiskottelulla kuulemma oikein rehvasteltiin Cambridgessa. Vasta mustien aukkojen pohdinta pisti miehen töihin.

Elokuvan kanssa tarinat eivät täysin kohtaa. Kirjassa Hawking valottaa enemmän tutkimuksiaan. Kirjassa hän pohtii, kuinka paljon hänen suosioonsa on vaikuttanut se, että hän on sairas ja pyörätuolissa.

Hawkingista onkin tullut paitsi empatian kohde myös taistelijan perikuva. Kun lihaksia rappeuttava tauti todettiin hänellä 21-vuotiaana, hän sai vain pari vuotta elinaikaa – yli 50 on jo kuitenkin mennyt.

Elämäkerta tarjoaa kurkistuksen myös lapsuuteen: kuinka äiti oli vasemmistolainen, kuinka koko perhe asui kesälomat vankkureissa metsän laidalla kuin mustalaiset, kunnes lähiasukkaat sen kielsivät.

Se oli melko normaalin tuntuista elämää. Stephen-poika lomaili Mallorcalla, oli kateellinen sisaruksille milloin mistäkin ja pelasi lautapelejä. Jos hän eläisi lapsuuden nyt, hän pelaisi varmaan kännykkäpelejä.

Silti kirjasta huokuvat eliittikoulun pojan näkemykset.

Kuvien perusteella Hawking onkin viettänyt mukavaa elämää – ennen pyörätuolia ja siitä huolimatta – mutta tarvinnut ikääntyessään yhä enemmän hoitajan huolenpitoa. Hawking olisi kuollut pariinkin kertaan ilman huolehtivia naisia ympärillään.

Mikä sai hänet kirjoittamaan? Kirjaan innoitti Jacob Bronowski, jonka kirja ja tv-sarja Ihmisen vaiheet luettiin ja nähtiin aikoinaan myös Suomen tv:ssä.

"Mielestäni on tärkeää, että ihmisillä on peruskäsitys tieteestä, jotta he voivat tehdä perusteltuja päätöksiä yhä tieteellisemmässä ja teknistyneemmässä maailmassa", sanoo Hawking.

Minun lyhyt historiani pistää arvuuttamaan, onko tässä laiheliinissa kirjan tulevaisuus – vai onko se tehty vain siksi, että mukaan saatiin tuo Hawkingin tavaramerkki "lyhyt"?

Yli 500-sivuisia lukee enää harva, mutta noin 100-sivuinen, onkos tämä enää kirja? Jos lyhyt versio ei riitä Hawking-innostukseen, on tarjolla pitempää. Kitty Fergusonin suomennettu Stephen Hawking – Elämä ilmestyi 2012, sentään 442-sivuisena.

Tähtitieteilijä Markus Hotakainen on kääntänyt molemmat teokset ja osaa läksynsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!