Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mongolivalloittajien hopeanhimo aiheutti ympäristö­katastrofin

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Kublai-kaani oli mahtimies: mongolien valtakunnan suurkaani, Silkkitien hallitsija, Kiinan Yuan-dynastian ensimmäinen keisari ja Tšingis-kaanin pojanpoika. Lisäksi hän oli suuri saastuttaja.

Paleolimnologi Aubrey Hillman Pittsburghin yliopistosta ja hänen kollegansa huomasivat tämän, kun he kairasivat 2,5-metrisiä näytteitä Lounais-Kiinassa sijaitsevan Erhaijärven pohjasta. Ne sisälsivät 4 500 vuotta järven historiaa – ja runsaasti raskasmetalleja.

Vaarallisten aineiden pitoisuudet kasvoivat roimasti sen jälkeen, kun mongolit olivat valloittaneet Kiinan 1200-luvun lopulla. Uudet vallanpitäjät rakastivat hopeaa. He sulattivat jalometallia tulella muokatakseen siitä kaikenlaista kaunista. Samalla pöllähti ilmaan lyijyoksidia, jota laskeutui Erhaijärveen.

Pahimmillaan grammasta sedimenttiä löytyi 119 mikrogrammaa lyijyä. Yuan-dynastian hopeanvalmistus syyti raskasmetalleja ympäristöön kolme tai neljä kertaa sen verran kuin moderni kaivosteollisuus. Tutkimuksen julkaisi Environmental Science & Technology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!