Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älyä myytävänä – tekevätkö aivojen kuntotestit ihmisestä fiksumman?

Aivotreeni on kasvavaa liiketoimintaa etenkin Yhdysvalloissa. Harjoitus tekee hoksottimille hyvää, mutta bisnes on ehtinyt monta askelta tutkimustiedon edelle.

Tiede
 
Lumosity
Lumosityn älypelin veturit karkasivat toimittajan hallinnasta.
Lumosityn älypelin veturit karkasivat toimittajan hallinnasta. Kuva: Lumosity

Pieni keltainen veturi puksuttaa hirmuista vauhtia kiskoillaan. Ellen ehdi kääntää vaihdetta, veturi ohjautuu kohti sinistä veturitallia ja paljastun virallisesti heikkolahjaiseksi.

Salamannopealla liikkeellä pelastan keltaisen veturin, mutta ennen kuin ehdin liikauttaa hiirtäkään, kaksi mustaa veturia on kurvannut kohti punaista tallia, eikä minua pelasta enää mikään. Seitsemällä karanneella veturilla ei varmaan ole mitään asiaa Mensan testeihin.

Veturipelin kehittänyt Lumosity on vuonna 2005 perustettu amerikkalaisyritys, joka myy verkossa aivotreenipelejä. Yrityksellä on kertomansa mukaan jo 60 miljoonaa asiakasta 182 maassa. Se on yksi nopeasti kasvavan alan isoista tekijöistä.

Lumosityä minulle suositteli filosofi Lauri Järvilehto, joka on avannut aivotutkimusta suurelle yleisölle niin kirjassaan Tee itsestäsi mestariajattelija kuin blogissaan Ajattelun ammattilainen.

Järvilehto kertoo verrytelleensä aivojaan Lumosityllä.

"Kai siitä jotain hyötyä oli. Minusta tuntui, että saatoin harjoituksen avulla pitää enemmän asioita mielessäni, mutta tämä on pelkkä täysin epätieteellinen mutu-arvio."

Aivojumppa kuuluu muutenkin Järvilehdon päiväohjelmaan. Pitkään hän aloitti aamunsa jumpalla, johon kuului 20 laskutehtävää sekä yksi ajattelua kehittävä arvoitus.

"Aluksi laskutehtäviin kului 20 sekuntia, mutta vähä vähältä sain ajan pudotettua 12 sekuntiin, johon se sitten jämähti pitkäksi aikaa. Oli ihan mahtava fiilis, kun lopulta selvitin laskut 11 sekunnissa."

Aivotreenistä eli "brain trainingista" on tullut nopeasti kasvava bisnes erityisesti Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Lumosity, Jungle Memory, CogniFit, MindWare, Marbles Brain Store ja Fat Brain Toys kauppaavat pelejä ja leluja, joiden pitäisi parantaa muistia, keskittymiskykyä ja jopa älykkyyttä.

Alalta löytyy myös paljon pieniä yrittäjiä, jota tarjoavat erilaista aivojumppaa, ajatteluvalmennusta tai aivokäyrien mittausta. Puhumattakaan mustikoista, sardiineista ja parsakaalista, joita myydään lupauksella paremmin toimivista aivoista.

Aivobisneksen kohderyhminä ovat erityisesti lapset, vanhukset ja erilaisista neurologisista ongelmista kärsivät, mutta käyttäjien joukossa on myös paljon terveitä aikuisia. He toivovat saavansa aivotreenistä sen pienen ekstran, joka tekee heistä voittajia työelämän kilpailussa.

Marbles the Brainstore
Katamino-palapeli tarjoaa avaruudellista aivojumppaa.
Katamino-palapeli tarjoaa avaruudellista aivojumppaa.

Yritysten mukaan aivotreenin taustalla on vankka tieteellinen näyttö, joka perustuu ajatukseen neuroplastisuudesta eli aivojen muovautuvuudesta.

Jo 1940-luvulla esitettiin, että yhden hermosolun aktivoiminen vaikuttaa myös sen lähellä sijaitseviin hermosoluihin. Myöhemmin selvisi, että ärsytetty hermosolu ikään kuin pyytää naapureita apuun, mikä vahvistaa hermosolujen kytköksiä ja siten koko hermoverkon toimintaa.

Tutkijat siis tietävät, että harjoitus vaikuttaa aivoihin. Esimerkiksi niillä, jotka ovat aloittaneet pianonsoiton nuorina, aivojen osia yhdistävät sidokset ovat silminnähden vahvempia kuin muilla.

Kokonaan toinen kysymys kuitenkin on, millaisia tuloksia saadaan jumppaamalla aivoja vaikkapa 15 minuuttia päivässä.

Aivotreenifirmojen mielestä tulokset ovat mahtavia.

Useammankin yrityksen sivuilla esitellään Susanne Jaeggin ryhmän vuonna 2008 julkaisemaa tutkimusta, jonka mukaan aikuisten ihmisten älykkyyttä on mahdollista nostaa yksinkertaisen muistipelin avulla.

"Toisin kuin monet aiemmat tutkimukset, me siis toteamme, että joustavaa älykkyyttä on mahdollista nostaa harjoittelematta itse testejä, mikä avaa tien useille sovelluksille", tutkijat kirjoittivat.

Tällainen tieto olisi aivobisnekselle todellinen jättipotti – jos se pitäisi paikkansa. Kun Jaeggin ryhmän tekemät kokeet toistettiin myöhemmin, muutosta ei havaittu.

Lumosity korostaa tieteellisyyttään tutkimuslaboratorioksi kutsumallaan Lumos Labilla. Yrityksen verkkosivuilla esitellään useita sen tutkimuksia. Yhdessä niistä 23 tervettä aikuista jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen teki aivoharjoituksia 20 minuuttia päivässä viiden viikon ajan.

Harjoituksia tehneiden huomiokyky ja lyhytmuisti paranivat Mensa Research Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan merkittävästi.

Lauri Järvilehdon mukaan tällaiset tulokset ovat kiinnostavia, vaikka vielä hyvin alustavia.

"On selvää näyttöä siitä, että harjoitus kehittää harjoiteltavaa toimintaa, mutta kysymys on siitä, siirtyykö vaikutus myös muuhun aivotoimintaan. Voihan olla, että numerosarjojen toistaminen opettaa vain toistamaan numerosarjoja."

Toinen iso kysymys on, saadaanko samat tai paremmat tulokset jollain muulla tavalla, vaikkapa videopelejä pelaamalla tai pianoa soittamalla.

Aivotreenibisneksestä suivaantuneet Stanfordin yliopiston ja saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat julkaisivat lokakuussa kannanoton.

"Vastustamme väitettä, jonka mukaan aivopelit tarjoavat kuluttajille tieteellisesti perustellun keinon vähentää tai kääntää henkisten kykyjen heikkenemistä, sillä sen puolesta ei ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä", tutkijat kirjoittivat.

Lumosityn sivuilla voin valita, millaisia ominaisuuksia haluan itsessäni kehittää. Muistin alueella päätän keskittyä nimien yhdistämisen kasvoihin, koska siinä olen tosi huono.

Lumosity
Pinball Recall lupaa kehittää työmuistia.
Pinball Recall lupaa kehittää työmuistia.

Huomiokykyyn, nopeuteen ja ongelmanratkaisuun keskittyvät osiot tarjoavat odotusten mukaisia harjoituksia, mutta joustavuusosiosta päätän valita kohdan, jossa harjoitellaan "torjumaan ensiksi mieleen tullut vastaus". Se on tärkeää, jos haluaa säilyttää esimerkiksi avioliittonsa tai työpaikkansa.

Näiden pohjalta Lumosity lupaa rakentaa minulle henkilökohtaisen harjoitusohjelman, kunhan pohjatasoni on ensin selvitetty. Ja siihen siis tarvitaan niitä pieniä vetureita.

Kun mieleni on herkistynyt aivobisnekselle, alan huomata yrittäjiä joka puolella. Lapseni koulun vieressä Yhdysvalloissa on karatesalin vieressä aivokuntosali. Ostoskeskuksessa Marbles Brain Store -ketju tarjoaa pelejä ja leluja, joiden pitäisi kohentaa kriittistä ajattelua, sanataitoja, koordinaatiota, visuaalista hahmottamista ja muistia.

Itse asiassa aivopelit eivät näytä kovin erilaisilta kuin tavalliset pelit, mutta kun pelin nimi on Gray Matter (harmaa aine), siitä saa luultavasti paremman hinnan kuin tavallisesta ristinollasta.

Alan epäillä, että aivotreenillä on sama ongelma kuin kuntosaleilla: molempia käyttävät ne, jotka ovat ennestäänkin kovassa kunnossa. Brain Storet ovat sijoittuneet parhaiten koulutetun väen alueille.

"Aivojumppa erottelee luultavasti ihmisiä vielä enemmän kuin lihasjumppa. Tuskinpa kukaan, joka ei pidä itseään jo valmiiksi fiksuna, viitsii vaivautua", Järvilehto myöntää.

Järvilehto on vakuuttunut siitä, että aivoja kannattaa treenata, muttei siitä, että firmojen tarjoamat aivotreenit ovat siihen fiksuin keino.

"En ole nähnyt vielä riittävän konkreettista näyttöä siitä, että aivokuntosalilla käynti synnyttäisi laajempia tuloksia", Järvilehto komppaa tutkijoiden tämänhetkistä konsensusta.

Vielä varovaisempi Järvilehto on arvioimaan sitä, kuinka suuri vaikutus aivotreenillä voisi olla.

"Prosenttiluvut ovat vaarallisia. Moni uskoo vieläkin psykologi William Jamesiin yhdistettyyn väitteseen, jonka mukaan ihmiset käyttävät vain kymmentä prosenttia aivoistaan."

Yli sata vuotta vanha myytti putkahti uudestaan esiin viime vuonna valmistuneessa elokuvassa Lucy, jossa Scarlett Johanssonin esittämä päähenkilö nosti ihmelääkkeellä aivojensa kapasiteetin kympistä sataan.

"Kyllä ihminen käyttää ihan koko aivojaan", Järvilehto vakuuttaa.

Fat Brain Toys
Pyraminx tuli markkinoille jo 1980-luvulla.
Pyraminx tuli markkinoille jo 1980-luvulla.

Aivotreenissä bisnes on ehtinyt monta askelta tutkimustiedon edelle. Kyse ei silti ole silkasta huuhaasta vaan treenillä on tieteellinen pohja, joka saattaa vielä vahvistua tai sitten ei.

Kaikista tehokkainta aivojumppaa on Järvilehdon mukaan kuitenkin uuden taidon tai kielen opiskelu.

"Jos haluat Einsteiniksi, sinun ei kannata tehdä aivotehtäviä vaan avata fysiikan kirja. Mutta jos vaihtoehtona on maata sohvalla, syödä sipsejä ja katsoa telkkarista Emmerdalea, silloin aivotreeni on taatusti paljon parempi vaihtoehto."

Testit on tehty. Saan Lumositystä testitulokseni. Olen kaikilla aloilla keskiarvon alapuolella, muurahaiskarhun muotoisen keskiarvokäyrän häntäpäässä.

Mutta tämä on pelkkä alku, Lumosity lohduttaa. Se ehdottaa minulle harjoitusohjelmaa, johon kuuluu 3–5 treenikertaa viikossa.

Ja mikä onni: juuri tänään sattuu olemaan erikoistarjouspäivä! Siksi vuoden ohjelma maksaisi vain 42 euroa.

Päätän kuitenkin vielä harkita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!