Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mars menetti kokonaisen meren

Tiede
 
Helsingin Sanomat
NASA
Avaruusluotain Curiosityn taltioimista lukuisista valokuvista rakennettu mosaiikkikuva Mars-planeetan pinnasta viime syyskuulta.
Avaruusluotain Curiosityn taltioimista lukuisista valokuvista rakennettu mosaiikkikuva Mars-planeetan pinnasta viime syyskuulta. Kuva: NASA

Marsin pinnalla lainehti neljä miljardia vuotta sitten meri, joka peitti ehkä puolet planeetan pohjoisesta puoliskosta, vahvistaa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Meren syvyys oli paikoittain jopa 1,6 kilometriä. Meri peitti viidenneksen planeetasta, ja siinä oli enemmän vettä kuin maapallolla Pohjoisessa jäämeressä.

Nasan tutkimus vertaili veden ja niin sanotun puoliraskaan veden suhteita Marsin kaasukehässä. Vedessä on happiatomi ja kaksi tavallisen vedyn atomia. Puoliraskaassa vedessä on toisen vetyatomin tilalla deuterium-isotooppia. Valtaosa Marsin vedestä on haihtunut, mutta puoliraskasta vettä on haihtunut vähemmän.

Tutkijoita kiinnosti, miten kaasukehän vesi on rikastunut Marsin napa-alueidella. Niillä ovat Marsin suurimmat tunnetut vesivarannot. Tutkimuksen julkaisi Science, ja siitä kertoi muun muassa Euroopan avaruusjärjestön verkkosivu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!