Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perverssi kannustus rapistaa tieteen laatua

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Haluan antaa negatiivista asiakaspalautetta. Lempihyödykkeeni tiede rapistuu. Olen pitkäaikainen suurkuluttaja ja tiedän mistä puhun.

Tieteen laatua hapertavat perverssit kannustimet, ja me kuluttajat kärsimme. Perverssiksi kutsutaan kannustinta, joka saa aikaan jotain ihan muuta kuin oli tarkoitettu. Pari esimerkkiä historiasta valottakoot ongelmaa.

Fossiileja 1800-luvulla metsästäneet eurooppalaiset paleontologit maksoivat Kiinassa paikallisille maanviljelijöille tietyn summan jokaisesta dinosauruksen palasta, jonka nämä mailtaan löysivät. Viljelijät tietenkin murskasivat löytämänsä suuret dinosauruksen luut pikkuriikkisiksi paloiksi ennen kuin myivät ne paleontologeille.

Vuonna 1906 Vietnamin Hanoissa haluttiin ratkaisu rottaongelmaan. Viranomaiset alkoivat ostaa rotannahkoja kansalaisilta saadakseen heidät tappamaan siimahäntiä. Luonnollisesti tämä johti siihen, että Hanoissa alkoi kukoistaa rottien kasvatusbisnes.

Yliopistomaailmassa perverssiksi kannustimeksi on kehitetty tutkimusartikkelien lukumäärän maksimointi. Se on aivan liian usein ainoa mittari, jonka perusteella tutkijoita arvotetaan ja rahoitusta jaetaan.

Tutkijat luonnollisesti toimivat kuten kiinalaiset maajussit eli pilkkovat tuloksensa pienimpiin mahdollisiin fragmentteihin ja julkaisevat ne erikseen. Heillä on myös Hanoin rotankasvattajien tapaan kannustin tehdä mitä tahansa tuottaakseen julkaisuksi kelpaavia tekstejä välittämättä sen kummemmin siitä, onko heidän tuloksillaan mitään tieteellistä merkitystä.

Kukaan ei valvo mitä tapahtuu tutkimuksen aikana. Vasta valmis artikkeli arvioidaan. Tämä vertaisarvioinniksi kutsuttu prosessikin on usein heikoissa kantimissa; markkinoilla on runsaasti lehtiä, jotka julkaisevat tutkimuksia maksua vastaan. Silloin tyhmempikin ymmärtää, että kannustimet tarkastella tutkimuksia riittävällä kriittisyydellä eivät ole vahvimmillaan.

Oman lisänsä katastrofiin tuo se, että yhä useammin tutkimuksista tehdään lehdistötiedote, jossa häpeilemättä annetaan ymmärtää vähintäänkin rivien välissä, että tulos on jotain yllättävää ja mullistavaa – ihan jotain muuta kuin se oikeasti on. Kiireinen tiedetoimittaja lukee tietenkin vain tiedotteen, nielaisee haukena hänelle asetetun syötin ja koristelee tuotoksensa vielä yliampuvalla klikkiotsikolla.

Arvokkaat tiedonjyvät istuvat tiukassa. Nykyinen systeemi ei suosi aikaa ja vaivaa vaativaa jyvien erottelua akanoista vaan sitä, että maailmalle dumpataan yhtenä valtavana massana niin jyvät kuin korret, rikkaruohot ja ruumenetkin.

Ihmisen rahanahneuteen perustuva bonuskulttuuri ei toimi tieteessä. Tieteen tarkoitus on lisätä ymmärrystämme todellisuuden rakenteesta. Ei sellaista voi rahalla mitata. Eikä pidä.

Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!