Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi asfaltissa on nyt reikiä?

Routa ei riko Etelä-Suomen teitä tänä vuonna

Tiede
 
Laura Oja
Katu on rikki Pirkkolantien ja Metsäpurontien risteyksessä Helsingissä.
Katu on rikki Pirkkolantien ja Metsäpurontien risteyksessä Helsingissä. Kuva: Laura Oja

Kadut ja tiet vilisevät reikiä talven jäljiltä. Lisää on tulossa, sillä kelirikko on vasta alkamassa. Miksi vaurioita syntyy, vaikka talvi on ollut leuto?

"Teitä ei etelässä riko nyt routa", vastaa Aalto-yliopiston geotekniikan professori Leena Korkiala-Tanttu. Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa liikenneväylien rakenteet.

 Talvella ja alkukeväällä sade on teille erityistä myrkkyä, koska jäinen maa ei ime vettä.

Mikäli tien kallistukset eivät ole kohdallaan, vesi jää sille seisomaan. Sora- ja hiekkatiet muuttuvat lokaisiksi ja liejuisiksi. Osan sorasta ja hiekasta vesi huuhtoo mukaansa.

Fakta

Routa ylsi etelässä 80 senttiin

 Roudan aiheuttamaa maan nousua mitattiin tänä talvena Aalto-yliopiston mittauspisteessä Kirkkonummella vain kolme senttiä, kertoo Aalto-yliopiston opettaja, routatutkija Henry Gustavsson. Tavanomaisena talvena 2013 nousua oli 13 senttiä.

 Routa ulottui tänä talvena 80 senttin syvyyteen maan pinnasta. Keskimääräisenä talvena se yltää 120 senttiin.

 Pohjois-Suomessa routa yltää kylminä talvina jopa 2,5 metriin.

 Päätiet pohjustetaan routimattomilla maa-aineilla puolentoista metrin syvyydeltä.

Päällystetyllä tiellä vettä valuu pinnoitteen alle. Siellä se täyttää kaikki mahdolliset kolot, mutta imeytymään se ei talvella pääse.

Pakkasella vesi jäätyy, ja suojan aikana se sulaa. Keväisin lämpötila painuu usein yöksi miinukselle, vaikka päivisin on lämmintä. Vuorottainen jäätyminen ja sulaminen murentaa asfalttia.

Lisäksi sula vesi heikentää maan kantavuutta pinnoitteen alla. Niinpä tien pinta pettää helposti keväällä. Siihen syntyy reikiä.

"Teiden materiaalit ovat routimattomia, mutta kun väleissä kaikki tila on täynnä vettä, ne menettävät lujuutensa", Korkiala Tanttu selittää.

Varsinainen routiminen on eri ilmiö. Routaantuvassa maassa jäätyy vesi, joka kohoaa pohjavedestä maan pintaan.

Vesi nousee, jos pohjaveden ja maanpinnan välillä on hienojakoista maa-ainesta. Pienten hiekanmurujen väliin jää hyvin kapeita kanavia, joissa kapillaari-ilmiö imee pohjavettä ylöspäin.

Kun pakkanen hiipii maahan, vesi jäätyy maan sisään linsseiksi. Talven mittaan jäälinssit kasvavat ja lisääntyvät, kun vettä kulkeutuu lisää pakkasen puolella olevalle vyöhykkeelle.

Kasvaessaan jäälinssit nostavat maata. Silloin tien pinta voi repeillä. Kun linssit keväällä sulavat, kohonnut maa pettää – etenkin, jos sen päältä ajetaan. Routamöhkäreen kohdalle sortuu usein monttu.

Näin syntyvät varsinaiset routavauriot, jotka katkaisevat teitä ja kallistelevat taloja, jos ne on rakennettu liian hienolle hiekalle.

Routaa torjutaan rakentamalla tien pohja karkeasta maa-aineksesta, kuten sorasta. Siinä kivensirut ja niiden välit ovat riittävän suuria, jotta pohjavesi ei pysty imeytymään ylöspäin. Jos maahan ei nouse vettä, se ei myöskään roudi.

Pohjois-Suomessa routavaurioita voi syntyä myös tänä vuonna. Pahin aika on edessäpäin, sillä roudan sulaminen on vasta aluillaan. Kelirikko on pohjoisessa yleensä ohi juhannukseen mennessä, etelässä viimeistään vapun tienoilla.

Roudasta riippumaton asfaltin reikiintyminenkin voi vielä pahentua, varsinkin jos kevään mittaan pakastaa tai nastarenkaiden käyttö pitkittyy. Nastat nakertavat tehokkaasti reiän reunaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!