Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihtäjän kylmävärinälle löytyy selitys kosmologiasta

Kokenut kosmologian kansantajuistaja selittää uutuuskirjassa maailmankaikkeuden alun tapahtumia ja taustoja

Tiede
 
Liisa Takala
Kari Enqvist viljelee vertauksia ja kulttuurisia viittauksia.
Kari Enqvist viljelee vertauksia ja kulttuurisia viittauksia. Kuva: Liisa Takala
Arvio: kirjat
Ensimmäinen sekunti. Silminnäkijän kertomus. Kari Enqvist. 223 s. WSOY 2014

Kosmologia alkaa olla jo kaikkien omaisuutta, fyysikko Kari Enqvist uskoo.

"Kahvilan lämmössä juttu voi noin vain kääntyä vaikkapa gravitaatioaaltojen vaikutukseen kosmisessa mikroaaltotaustassa", Enqvist väittää teoksessaan Ensimmäinen sekunti.

Enqvistille kosmologia ei kuitenkaan ole filosofiaa, eikä sen tärkein työkalu ole "kirpputorilta kärrätty nojatuoli", vaan havainnot.

Kokenut kansantajuistaja yrittää yksinkertaistaa maailmankaikkeuden alun tapahtumia ja taustoja. Ne ovat monimutkaisia, joten teos on haastavaa luettavaa – ja ihan viihdyttävää.

Ensimmmäisen sekunnin vyörytys huimaa tavallista lukijaa.

Maailmankaikkeus syntyi, kun "sattumaenergia" muuttui kuumaksi säteilyksi ja edelleen hiukkasiksi, joista koostumme.

Ensimmäisen sekunnin päättyessä alkoivat muodostua atomiytimet. Alkoi "ihmisten maailman muuraaminen". Pimeä aine syntyi. Higgsin bosoni jäätyi meidän tuntemaksemme hiukkaseksi. Ja niin edelleen.

Lukija tutustuu tyhjiöenergiaan, inflaatioon ja kvanttiheilahteluihin. Ne ovat sanelleet universumin olemuksen.

Inflaatiossa universumi paisui protonin säteen biljoonasosan suuruisesta noin metriseksi palloksi sekunnin osissa valoa nopeammin. Enqvistin kielenkäytössä inflaatio tapahtui ennen varsinaista kuumaa alkuräjähdystä, mikä hieman hämmentää. Yleensä alkuräjähdys viittaa koko aika-avaruuden alkuun.

Tyhjiössä on energiaa, joka ajoi alussa universumin laajenemaan. Tyhjiöenergian mittarina Enqvist käyttää Salpausselän mäkeä laskevaa hiihtäjää. Tyhjiöenergia pyrkii kohti alhaisinta arvoa eli mäen juurelle, ja näin

käynnistyi universumimme.

Hiihtäjän kokemat kylmänvärinät ovat maailmankaikkeuden kvanttihäiriöitä. Häiriöiden ansiosta universumiin tuli epätasaisuuksia kuin kuoppia. Niihin kasautui ainetta galakseiksi.

Tätä pitää kyllä vähän miettiä.

Valo vapautui hiukkaspuurosta vasta kun universumi oli 380 000 vuoden ikäinen. Silloin elektronit ja protonit menivät yhteen eivätkä enää häirinneet fotonien lentoa.

Valon suuri hetki saa Enqvistin jopa muistelemaan Martin Luther Kingin kuuluisaa vapauden ylistystä vuodelta 1963.

Kun universumin täyttänyt valo jäähtyi ja sen aallonpituus venyi, syntyi maailmankaikkeuden taustasäteily. Kaikkialla näkyvä mikroaaltosäteily on keskeinen kosmologian tutkimuskohde.

"Kosminen mikroaaltotausta on kuin järvenselkä, jota tiiraillaan leppien ja koivujen muodostaman lehvistön lävitse."

Lehvistöllä Enqvist viittaa avaruuden pölyyn ja kaasuihin.

Taustasäteilyssä pitäisi näkyä jälkiä inflaation aiheuttamista painovoima-aalloista. Ne leviävät avaruuden kudelmassa vähän kuin aallot lammikossa.

Vuosi sitten yhdysvaltalaiset tutkijat kertoivat nähneensä taustasäteilyssä gravitaatioaaltojen aiheuttamia polarisaatiokuvioita. Planck-luotain ei havaintoa vahvistanutt. Näkymää järvenselälle peittivät lehvistöt.

Enqvist muistuttaa myös neutriinojen kertovan universumista.

Haamumaiset kaiken läpi sujahtavat neutriinot voivat avata ikkunan sekunnin ikäiseen maailmankaikkeuteen, Enqvist vinkkaa. Seuratkaa neutriinoita.

Avaruuden laajenemista Enqvist kuvailee selkeästi. Universumi laajenee nyt kuin kumimatto. Galaksit painovoimineen ovat kumimatossa kuin nuppineuloja, jotka hidastavat laajenemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!