Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sulava jäätikkö metelöi

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Merillä suurinta melua syntyy pinnan alla silloin, kun jäätikkö sulaa. Jäätutkijat mittasivat Alaskassa ja Etelämantereella melua, joka syntyy jäävuorten romahtaessa ja jäätikköön sitoutuneen ilman päästessä kuplina suolaveteen.

Meteli ylitti kaiken muun lasketun melun valtamerissä: sään, kalojen liikkeiden, rahtialusten ja kaikuluotauksen äänet. Tutkijat mittasivat ääntä 300–20 000 Hertzin alueella. Tuohon äänialaan sopii myös suuri osa ihmisen kuulemista äänistä.

Tulos johtaa kysymään, kuinka valaat, hylkeet ja muut merenelävät reagoivat, jos äänimaisema muuttuu tai hiipuu. Melu voi olla tärkeää tietyille nisäkäille.

"Hylkeet ja valaat muuttavat käyttämistään ympäröivien äänien mukaan. Ne ovat kuin nuoriso rockkonsertissa", sanoo Erin Pettit, jäätutkija Alaskan Fairbanksin yliopiston geotieteiden osastolta.

Hylkeet ehkä piiloutuvat melun avulla miekkavalailta, jotka saalistavat ja kuulostelevat hylkeitä. Tämä selittäisi, miksi hylkeitä on vähemmän lahdelmissa, joista jäätiköt ovat hävinneet kokonaan. Tutkimuksen julkaisi Geophysical Research Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!