Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset älylasit välttävät Google-lasien virheitä

Tiede
 
Nämä lasit näyttävät tarkkaan, mihin katsot
Nämä lasit näyttävät tarkkaan, mihin katsot
Katseen suunnan näyttävät lasit voivat auttaa monissa töissä. Laseja sunnitellut Miika Toivonen kertoo, mihin lasit kelpaavat. Toimittaja: Timo Paukku, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen.

"Älylasit", voisi tutkija Miika Toivanen pyytää ensiksi käteensä ja päähänsä leikkaussalissa, jos hän olisi kirurgi.

Älylaseissa olisi näyttö, joka hakee nopeasti tietokannan potilaan vammasta. Sen voi tilata katseella. Työtä ei tarvitse keskeyttää.

Yhtä lailla muotoilija voisi aloittaa päivänsä lasit päässä. Autokoulun opettaja voisi näyttää oppilaalle lasien kautta, mihin kannattaa risteyksessä katsoa.

Ja tietokoneen hiiren korvaa katse.

sirpa räihä hs
Suomalaisen prototyypin kehykset on tehty 3d-tulostimella.
Suomalaisen prototyypin kehykset on tehty 3d-tulostimella.

Tällaisia laseja kehitellään Työterveyslaitoksen Aivot ja työ –tutkimuskeskuksessa. Kehittelyä rahoittaa Suomen Akatemia.

Kaupasta laseja ei ihan vielä saa. Mutta jo nyt "nörtähtävä tyyppi" voi koota lasit itse – ja melko halvalla.

Lasien vaatimaa ohjelmistoa on kehitetty avoimessa ympäristössä. Siksi kuka tahansa saa käyttää ja kehittää sitä. Vain mielikuvitus on rajana.

"Jos hankkii osat erikseen ja laittaa ne yhteen, hinnaksi tulee noin 300–400 euroa. Erikoiskaupan hyllyllä samat lasit maksavat jopa 20 000 euroa", sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusinsinööri Kristian Lukander.

Halvat älylasit ovat suomalaisten lasien kehittäjien tavoite. Ne voisi hankkia helposti työpaikan koko tiimille, jos laseille keksii käyttöä.

Kehittäjät uskovat, että älykkäät lasit voivat ennen pitkää mullistaa monia töitä. Lasien näyttö voisi esimerkiksi kertoa huoltomiehelle, että kohde on hajalla tai että laite kaipaa säätöä.

Laseilla voisi myös seurata käyttäjän eli vaikkapa rekan kuljettajan valppautta tai väsymystä.

sirpa räihä hs
Tutkija Miika Toivanen on kehittänyt nokkeliin laseihin ohjelman, joka osaa laskea tarkasti katseen kohteen. Lasit voisivat antaa kohteelle käskyjä tai hakea siitä tietoa.
Tutkija Miika Toivanen on kehittänyt nokkeliin laseihin ohjelman, joka osaa laskea tarkasti katseen kohteen. Lasit voisivat antaa kohteelle käskyjä tai hakea siitä tietoa.

Ennen kuin lasit tulevat työelämään, niille on varmaa käyttöä peliteollisuudessa.

"Ala kehittyy peliteollisuus edellä. Ainakin tähän asti on käynyt niin", sanoo aivotutkija Minna Huotilainen Työterveyslaitoksesta.

"Pelialalla on insinöörejä enemmän kuin lääketieteessä", hän toteaa.

Peleistä saadaan hyvää tietoa käyttäjien kokemuksista ennen kuin lasit tulevat arkeen.

Artikkeliin liittyvät

Näin voidaan välttää hakuyhtiö Googlen kehittämien lasien ongelmat. Google myi älylasejaan kovalla tohinalla viime vuonna, mutta ne eivät juuri käyneet kaupaksi. Ihmiset vieroksuivat niitä.

Yksi syy oli yksityisyyden suoja. Kukaan ei voinut tietää, milloin lasien käyttäjä kuvasi seuralaisiaan tai tallensi keskusteluja.

Suomalaisten lasit keskittyvät enemmän esineisiin. Edessä on hurjia tulevaisuuden näkymiä.

Esineiden internetistä kohisevat nyt kaikki. Termi tarkoittaa, että esineet kertovat tilastaan antureiden ja verkon välityksellä, lähinnä toisilleen mutta myös ihmisille. Lasien avulla ihminen ja esineet voivat vuorovaikuttaa helpommin.

Älykkäät lasit voivat välittää tietoa myös käyttäjän tarpeista ja toiveista. Niillä voisi vaikkapa käynnistää kahvinkeittimen.

Jotenkin älylaseihin on vielä saatava luotettava viesti siitä, mihin kohteeseen käyttäjä haluaa tarttua. Vilkas katseemme tarttuu näet myös vääriin asioihin.

Kahvinkeitin voi kytkeytyä päälle turhaan, jos ohjelmisto päättelee virheellisesti, että käyttäjä haluaa kahvia, kertoo johtaja Kai Puolamäki Työterveyslaitoksesta.

Tutkijat rakentavat nyt yhä pienempää ja näppärämpää laitetta, jossa infrapuna-anturit ja kamera on piilotettu kokonaan sankoihin.

Pian optikko ehkä myy laseja, joissa on lisänä älykkäitä ominaisuuksia, veikkaa Huotilainen.

sirpa räihä hs
Näytön punainen ympyrä kertoo, mihin katse kohdistuu juuri nyt. Siniset pisteet kertovat sitä edeltäneet silmän liikkeet.
Näytön punainen ympyrä kertoo, mihin katse kohdistuu juuri nyt. Siniset pisteet kertovat sitä edeltäneet silmän liikkeet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!