Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusia hoitoja luvassa: Kantasoluista tehdään jo verta ja vaginoita

Tutkijat etsivät solumallien avulla hoitoja ykköstyypin diabetekseen, silmänpohjan rappeumaan ja sydänsairauksiin

Arja Kivipelto HS

Kantasoluja tutkitaan taas kiivaasti. Uusi buumi alkoi, kun japanilainen Shinya Yamanaka onnistui vuonna 2006 muokkaamaan ihmisen tavallisista soluista alkion kantasolujen kaltaisia. Hän teki niistä jälleen erittäin monikykyisiä, siis sellaisia, joista voi kehittyä melkein mitä tahansa elimistön kudoksia.

Tutkijat kutsuvat noita takaisin varhaisvaiheeseensa ohjelmoituja soluja nimellä iPS, indusoidut pluripotentit kantasolut.

Edellisen kerran kantasolut nousivat tiedeuutisten tähdiksi viime vuosisadan lopulla. Silloin kohua herättivät ihmisalkion solut, joita tutkijat oppivat viljelemään laboratoriossa.

Heti kohta kehkeytyi etenkin Yhdysvalloissa kiista siitä, onko oikein ottaa tutkimusten raaka-aineet tappamalla muutaman päivän ikäisiä ihmisen silmuja – jotka tosin joka tapauksessa päätyisivät roskikseen.

Koko ajan media on hehkuttanut tulevaisuuden lääketiedettä: rasvoittuneiden maksojen ja särkyneiden sydänten tilalle kasvatetaan tuliteriä elimiä sairaiden omista kantasoluista. Siitä ei ole juuri puhuttu, kuinka paljon räätälöidyt maksat maksaisivat.

Henkilökohtaiset varaosat ovat yhä kaukaisia haaveita. Mutta jos tutkimusten määrä jotain ennustaa, odotettavissa on loistavaa lääketiedettä. Hakusana iPS tuottaa kansainvälisestä tieteen tietokannasta osumien röykkiön: yli 4 000 artikkelia ja niihin yli 94 000 viittausta.

Tärkeimpiä ovat tutkimukset, joissa luodaan kantasolujen avulla tavallisten sairauksien malleja, sanoo lääketieteellisen kantasolututkimuksen professori Timo Otonkoski Helsingin yliopistosta.

"Kun selvitämme yleisten sairauksien mekanismeja, lukemattomat ihmiset hyötyvät. Säästämme kärsimystä ja rahaa."

Tähän pyrkii myös Katriina Aalto-Setälän sydänryhmä Tampereen yliopistossa. Ryhmä hyödyntää iPS-soluja mallintaessaan perinnöllisiä sydänsairauksia.

Niissä lääkityksen optimointi on monesti ongelmallista vakavien sivuvaikutusten takia. IPS-soluista erilaistetut sydänsolut ovat lupaava tapa korvata potilailla tehdyt lääketestaukset.

On monia muitakin perinnöllisiä tauteja, joista tutkijat tietävät, että ne aiheuttaa tunnettu geenivirhe – jollain tavalla.

Potilaista tuotetut iPS-solulinjat sisältävät hänen koko perimänsä kaikkine virheineen. Niistä voidaan erilaistaa juuri niitä soluja, joiden toiminta on häiriintynyt ja aiheuttaa sairauden.

Jo nyt tutkijat pystyvät tuottamaan potilaan solunäytteestä iPS-solulinjan ja rakentamaan mallin sairauden kulusta.

"Lisäksi on tullut entistä realistisemmaksi se, että korjattaisiin geenivirhe geeniä muokkaamalla samalla, kun uusia soluja tuotetaan. Sitten potilaaseen siirrettäisiin terveet solut", Otonkoski kertoo.

Kuuluisassa kokeessa hiiri parani sirppisoluanemiasta. Sairaus johtuu geenivirheestä, jonka vuoksi veren punasolut tuhoutuvat. MIT-instituutin tutkija Rudolf Jaenisch kollegoineen otti eläimen hännästä pikku palan ja teki näytteestä iPS-kantasoluja. Sitten tiimi korjasi hemoglobiinigeenin virheen verta muodostavissa soluissa ja siirsi niitä hiireen.

Ihmisellä samaa ei ole vielä yritetty.

Sen sijaan ihmisiä osallistuu jo useissa tutkimuslaitoksissa eri puolilla maailmaa kokeisiin, joissa testataan silmänpohjan rappeuman uutta hoitoa. He saavat kantasoluista muokattuja, silmänpohjaa elvyttäviä pigmenttisoluja.

Ensimmäiset ihmisillä tehtävät kokeet on aloitettu myös ykköstyypin diabeteksen hoidossa.

"Idea on yksinkertainen: Tauti syntyy siitä, ettei sairastunut pysty erittämään insuliinia. Laboratoriossa muokataan kantasoluista sellaisia, että ne tuottavat insuliinia. Solut pannaan pieneen kalvoon käärittyinä ihmisen ihon alle, mihin kohtaan tahansa", Otonkoski selittää.

Paketti tarvitaan, koska kantasoluja ei ole turvallista siirtää suoraan elimistöön. Ne ovat liian varhaisia soluja eivätkä tiedä mitä tekevät, jos ne viedään uuteen ympäristöön.

Jännittävistä perustutkimustuloksista ei voi helposti hypätä hoitoihin, vaan välissä vaaditaan pitkällistä jalostusta.

"Mitä kauemmas mennään normaalista solusta, sitä enemmän leikitään tulella", Otonkoski varottaa. Jos soluja liikaa sorkitaan, ne saattavat lähteä lisääntymään hallitsemattomasti. Silloin syntyy syöpä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!