Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehdotus uudesta aikakaudesta: "ihmisen aika" alkoi vuonna 1610

Tiede
 
Max Rossi / Reuters
Kristoffer Kolumbus pystyttää ristin Uuden maailman kamaralle freskossa, joka on esillä Palazzo Ducalessa Italian Genovassa.
Kristoffer Kolumbus pystyttää ristin Uuden maailman kamaralle freskossa, joka on esillä Palazzo Ducalessa Italian Genovassa. Kuva: Max Rossi / Reuters

Antroposeenia on ehdotettu uudeksi geologiseksi aikakaudeksi, epookiksi. Se kuvastaisi aikakauden alkua, jolloin ihminen alkoi muuttaa maapalloa perustavasti.

Joukko tutkijoita ehdottaa Nature-lehdessä, että antroposeeni alkoi vuonna 1610. Tuon vuoden maakerrostumissa näkyy se muutos, joka alkoi maapallolla jo sata vuotta aiemmin.

Eurooppalaisten saapuminen Amerikoihin alkoi muuttaa planeettaa perustavasti sata vuotta aiemmin. Kauppa kiihtyi ja kaupan mukana siirtyi lukusia kasvilajeja mantereelta toiselle, sanoo yksi vuotta 1610 ehdottaneista, tutkija Simon Lewis Kalifornian yliopistosta.

Maissia vietiin eteläiseen Eurooppaan, Afrikkaan ja Kiinaan. Peruna tuotiin Etelä-Amerikasta ensiksi Britanniaan ja siitä eteenpäin. Vehnää vietiin puolestaan Pohjois-Amerikkaan. Tämä kaikki näkyy myös siitepölyssä, joka on jäänyt maakerrostumiin.

Eurooppalaiset veivät myös tappavia tauteja Amerikoihin. Sen seurauksena 50 miljoonaa ihmistä kuoli Amerikoissa. Useimmat heistä viljelivät maata.
Suuri kuolleisuus vähensi viljelyä. Maatiloilla lakoi kasvaa taas esimerkiksi metsää. Metsä imee ilmakehästä hiiltä.

Tämä näkyy myös maapallon ilmakehän hiilidioksidin määrässä, jota voi mitata esimerkiksi jääkerrostumista. Sen pitoisuus oli alimmillaan juuri vuonna 1610.
Epookkien tutkijat sanovat, että muutoksen pitäisi näkyä myös kivistä, maakerrostumista ja jään kerrostumista, Tähän asti aikakausia on määritelty juuri kerrostumien ”omanlaatuisuuden” avulla.

Muutoksen pitäisi lisäksi näkyä kerrostumissa kaikkialla maapallolla. Epookkeja ovat aloittaneet esimerkiksi eliölajien runsastuminen, asteroidien iskut, isot mannerliikunnot ja ilmaston muutokset.

Antroposeenin alkuhetkeksi on ehdotettu myös 1700-luvun puoliväliä. Silloin teollistuminen pääsi kunnolla vauhtiin Britanniassa ja Euroopassa.

Myös ensimmäisten ydinkokeiden päivämääriä on ehdotettu. Antroposeenia pohtii kansainvälinen työryhmä. Se ehdottaa omaa suosikkiaan ensi vuonna.
Sanaa antroposeeni ehdottivat ensi kertaa tutkijat Paul Crutzen and Eugene Stoermer vuonna 2000.

Virallisesti koko ihmiskunta elää nyt Holoseenia. Se alkoi yli 11 500 vuotta sitten, kun viime jääkausi päättyi. Arvostelijoiden mukaan on turha etsiä yhtä vuotta tai päivää, koska epookkeja lasketaan jopa miljoonien vuosien aikajaksoissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!