Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten tiedekysymykset

Professori vastaa: Montako puuta on koko maailmassa?

Tiede
 
Markus Holopainen
Rio Gandara / HS
Suomessa on reilut 70 miljardia yli 1,3 metriä pitkää puuta.
Suomessa on reilut 70 miljardia yli 1,3 metriä pitkää puuta. Kuva: Rio Gandara / HS

Kuusivuotias Aatos Salminen ihmettelee, montako puuta maailmassa yhteensä on. Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori Markus Holopainen yrittää vastata.

Tarkkaa vastausta on mahdotonta antaa, koska ei ole olemassa riittävän edullista ja tehokasta tekniikkaa, jolla voitaisiin mitata maailman kaikkien puiden lukumäärä. Suomen metsävaratieto on yksi maailman tarkimmista, mutta suurimmasta osasta maailman maita ei ole vastaavaa tietoa saatavilla.

Viimeaikaisten laskelmien mukaan Suomessa on reilut 70 miljardia yli 1,3 metriä pitkää puuta. Suomen metsäpinta-ala on noin 22 miljoonaa hehtaaria, joka on noin 0,5 prosenttia maapallon metsäpinta-alasta. Maapallolla on metsiä yhteensä noin neljämiljardia hehtaaria.

Jos puiden lukumäärä olisi keskimäärin samanlainen muualla maailmassa kuin Suomessa, maailmassa olisi noin 14 000 miljardia yli 1,3 metriä pitkää puuta. Mikäli pienet puuntaimet lasketaan mukaan, puiden lukumäärä on todennäköisesti satoja biljoonia. Jokaista ihmistä kohden on siis tuhansia puita.

Suomen metsät sijaitsevat kuitenkin pohjoisella havumetsävyöhykkeellä, jossa metsien rakenne ja puiden lukumäärä on erilainen kuin muilla metsävyöhykkeillä. Varsinkin etelän tropiikki eroaa paljon Suomen oloista. Laskelmaan kannattaa siis suhtautua varauksella.

Markus Holopainen
geoinformatiikan professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!