Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadan kolea karpaasi

Tiede
 
Jerry Monkman Nature Picture Library
Jäänestoainetta tuottava metsäsammakko voi selvitä lähes umpijäässä yli puoli vuotta.
Jäänestoainetta tuottava metsäsammakko voi selvitä lähes umpijäässä yli puoli vuotta. Kuva: Jerry Monkman Nature Picture Library

Metsän eläimet heräilevät pian talviuniltaan. Lämmin talvi yllätti jo siilit, jotka pesiensä kastuttua joutuivat harhailemaan kylmissä metsissä ruoan perässä.

Pohjois-Amerikan koleammissa osissa elävää metsäsammakkoa ei sään vaihtelu haittaa pätkääkään. Metsäsammakko käytännössä jäätyy talvisin elävältä: sammakon elintoiminnot pysähtyvät ja jopa kaksi kolmasosaa sen kehon vesimäärästä on täysin jäässä.

Jäätyvät solut pirskahtavat tavallisesti rikki, mutta metsäsammakko tuottaa ureaa, glukoosia ja tiettyjä proteiineja, jotka toimivat pakkasnesteenä ja estävät jääkiteitä muodostumasta soluihin. Syyspakkasten tullen sammakko kaivautuu aluskasvillisuuteen, pumppaa solunsa täyteen sokeria ja vaipuu odottelemaan parempia aikoja. Ilman lämmetessä se sulaa ja pakkasten yllättäessä jäätyy taas uudestaan ilman vaurioita.

Uusien tutkimusten mukaan metsäsammakot pystyvät elämään syväjäässä jopa seitsemän kuukautta.

Metsäsammakon kylmäkoneisto ei ole ainutlaatuinen. Esimerkiksi siperiansalamanterit tuottavat lämpimikseen glyserolia.

Jäisen sammakon sokeripitoisuus tekisi siitä periaatteessa maistuvan jälkiruokasorbetin. Sammakoiden nuoleskelu kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisille.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!