Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkko syö kohta sähkömme – "On kysyttävä, onko meillä varaa tähän"

Professori Jukka Manner haluaa padota tietotekniikan energiankäyttöä

Tiede
 
Markus Jokela / HS
Tietokonekeskusten hehkumaa lämpöä pitäisi ottaa talteen nykyistä tehokkaammin, professori Jukka Manner sanoo.
Tietokonekeskusten hehkumaa lämpöä pitäisi ottaa talteen nykyistä tehokkaammin, professori Jukka Manner sanoo. Kuva: Markus Jokela / HS

Tietotekniikka ahmii salakavalasti yhä enemmän sähköä, emmekä huomaa sitä. Surffailemme tätä menoa karille, professori Jukka Manner varoittaa.

"Jossakin vaiheessa meidän pitää kysyä, onko meillä varaa tähän kaikkeen. Meidän pitää parantaa tietotekniikan energiatehokkuutta", Manner sanoo.

Manner on professorina Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella.

Kuka?

Vaikuttaja verkossa

 Jukka Manner on syntynyt 1972.

 Tutkinut etenkin mobiiliverkkoja. Ollut kehittämässä Aalto-yliopiston nettitutka-palvelua, joka mittaa puhelinten tiedonsiirtonopeutta.

 Saarnaa tietoturvasta. On muun muassa esittänyt kyberturvan tutkimuskeskuksia Suomeen. Vuonna 2013 Aalto-yliopiston raportti paljasti, että Suomessa on tuhansia verkkoon kytkettyjä, suojaamattomia automaatiojärjestelmiä ja tehtaita.

 Saa maaliskuussa Viestiristin hankkeistaan puolustusvoimissa.

 Harrastaa sukellusta, kalastusta, juoksemista ja golfia.

Huoli tietoliikene- ja viestintäalan sähkönkulutuksesta on kansainvälinen. Pari vuotta sitten tietotekniikan arvioitiin käyttävän kymmenen prosenttia maailman sähköstä. Kahdessa vuosikymmenessä sähkönkulutus kasvaa kuusitoistakertaiseksi, ennustaa esimerkiksi tutkimuslaitos Gartner.

Hurjia ennusteita selittää se, että tietotekniikan alan uskotaan kasvavan tuhansia prosentteja.

Mannerin varoitus yllättää silti. Tietokoneiden energiatehokkuus on parantunut vuosikymmeniä samaa vauhtia kuin transistorien pakkaustiheys.

Laskutoimitusten määrä kilowattituntia kohden on kaksinkertaistunut puolentoista vuoden välein. Näin tiivisti Stanfordin yliopiston tutkija Jonathan Koomey pari vuotta sitten.

Miksi tietotekniikan sähkönkäyttö silti vain lisääntyy?

Syynä on ensinnäkin se, että tietotekniikkaa määrittävät miljardien kertoimet. Pelkästään älypuhelimia myytiin viime vuonna tutkimuslaitos Gartnerin mukaan miljardi. Esineiden internetissä on jo miljardeja tietokoneita, tunnistimia ja muita tietoa kerääviä laitteita. Tietoa käsitteleviä ja siirtäviä palvelinkeskuksia nousee sinne tänne.

Tietotekniikan tarjonta syö energiatehokkuuden hyödyt. Laitteita käytetään koko ajan.

Kasvava sähkönkulutus ei ole Mannerin mielestä kotien syy.

"Kuluttajat ovat vahingossa tehneet oikein käyttämällä entistä enemmän tabletteja ja kannettavia tietokoneita, jotka kuluttavat jopa vain sadasosan siitä mitä pöytätietokoneet."

Kotien ja toimistojen laitteet käyttävät karkeasti kolmanneksen tietotekniikan sähköstä. Toisen kolmanneksen syövät palvelinkeskukset. Loput vie verkko.

Tietoteollisuus ei ole Mannerin mielestä kovin huolissaan energian tuhlaamisesta.

"Autoteollisuus pyrkii jatkuvasti vähentämään autojen kulutusta kehittämällä moottoreita ja kevyemmin rullaavia renkaita. Tietotekniikassa polttoaineen eli sähkön hinnalla ei näytä olevan merkitystä. Ainakaan vielä."

Manner heittää haasteen myös tietokoneohjelmien tekijöille.

"Tarvitaan nykyistä kevyempiä ohjelmistoja, jotka kuluttaisivat vähemmän virtaa. Kevyempien ja toimivampien ohjelmien tekeminen veisi kuitenkin työtunteja ja maksaisi enemmän."

Ja miksi älypuhelimessa pitää olla useita prosessoreja?

"Niissä voi olla enemmän laskentatehoa kuin pöytätietokoneissa kymmenen vuotta sitten."

Manner luopui kuvaputkitelevisiosta, mutta uuden ison television energiantarve voi olla melkein yhtä suuri kuin vanhan.

Sekä yritykset että esimerkiksi EU:n komissio ovat pohtineet keinoja tietotekniikan energiatehokkuuden parantamiseksi. Palvelinkeskusten lämpöä ajetaan paikoin lämmitysverkkoon, mutta keinoja pitää kehittää yhä.

Manner mainitsee esimerkiksi IBM:n järjestelmän, joka ottaa hukkalämpöä talteen suoraan transistoreista. Järjestelmä ei ole kuitenkaan vakiintunut.

Manner ja kollegat tutkivat vuosikymmenen alussa, voisiko tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen palvelimella lämmittää rakennusta. Hukkalämpö riitti lämmittämään käyttöveden kesällä. Hanke jäi kesken, kun rahat loppuivat, mutta putket ja laitekontti ovat tallella.

Jos teknologiset ratkaisut eivät etene, aina voi säästää. Manner heittää äkkiä ajatuksen:

"Yksi utopistinen ratkaisu voisi olla se, että esimerkiksi valtionhallinnon sähköiset palvelut olisivat käytössä vain kaksitoista tuntia päivässä. Miksi minun pitäisi hoitaa veroasioitani kellon ympäri?"

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!