Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanloppu ja pariton sukka

Tiede
 
Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Ystäväni kirjoitti aikoinaan laulun siitä, miten kahdeksanvuotiaana ymmärsi ydinsodan tuhoavan maailman. Se kosketti sukupolvea, joka pelkäsi maailmanlopun sotaa.

Lienevätkö nykyiset kahdeksanvuotiaat kuulleet ydinpommeista? Eivät varmaan paljonkaan. Ei niistä enää puhuta. Ehkä ydinsodan uhka onkin ohi.

Ydinasevaltioita on kuitenkin entistä enemmän ja monet niistä poliittisesti epävakaita. Teknologia, joka pommeja ohjaa, on riskialtis. Ydinsota voi alkaa vahingossa tai mielenhäiriöstä. Mutta kuka enää jaksaa pelätä?

Tuli sukupolvi, joka pelkäsi ekokatastrofia ja ilmastonmuutosta. Kohta ei pohjoisnavalla ole jäätä ja talvet ovat mustia. Metaani karkaa ilmakehään ja Golfvirta kääntyy, ellei yhteiskuntaa ja omaa käytöstä muuteta, niin sanottiin.

Ja niin kävi. Jää suli, talvet katosivat. Siperiassa syntyy reikiä tundraan. Eikä käytöstä muutettu. Vallitsee konsensus, että jotain pitäisi tehdä, mutta pakkoruotsi ja somalit aiheuttavat enemmän poliittisia intohimoja.

Ihminen on sellainen, että hän tietää maailmanlopun olevan ovella, mutta ajattelee enemmän tunnin päästä alkavaa lounasta tai pesukoneesta löytynyttä paritonta sukkaa ja sitä että samassa avokonttorissa jollakulla on tiukka pylly.

Ihminen on laiska ja väsyy. Totumme viestiin, jonka olemme kuulleet monesti, vaikka se olisi tärkeä. Se on ikävää ja estää meitä toimimasta järkevästi. Mutta kauheaa on se, miten ihmistä ohjaavat myös alitajunnan häpeä ja kostonhimo, halu alistaa ja tulla alistetuksi.

Alkoholisti tietää, että viina ei ole hyväksi, mutta ottaa kuitenkin pari huikkaa. Lihava tietää, että saa sydänkohtauksen, mutta syö lisää.

Kuinka paljon onkaan tutkimustietoa ilmastonmuutoksesta, alkoholista ja läskistä. Ja kuinka vähän siitä, miksi ihminen kuitenkin rakastaa reimaa otetta kaljapullosta, makkaraa ja hermosauhuja, V8:n mörinää ja bensankatkua.

Tupakointiin ja alkoholiin tai autoihin ja aseisiin liittyy kokonaisia mytologioita, jotka tunnemme kirjoista ja elokuvista. Niissä on seksiä ja valtaa, paheen hohtoa. Ja kaikissa yhteisöissä on karnevaaleja ja sotia, joissa tavallisesti tuomittava käytös muuttuu toivotuksi. Murhasta joutuu vankilaan, tai sitten saa kunniamerkkejä ja fanfaareja, jos tilanteella on toinen kehys.

Tämä maailma on lirissä, ja tiedämme sen. Ymmärtääksemme tämän tiedon ja muuttaaksemme maailman tarvitsemme paitsi energian ja rasvojen myös ihmismielen tutkimusta, kulttuurin kerrostumien ruumiinavausta.

Ja rohkeutta lukea tutkimuksia, joiden tuloksista emme pidä.

Janne Saarikivi
Kirjoittaja on kielentutkija.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!