Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nightwish lainaa Darwinia, fundamentalistit hermostuivat

Tiede
 
Helsingin Sanomat
nightwish
Nightwish ihmettelee albumillaan elämän loputtoman kauniita muotoja, esikuvanaan Charles Darwin.
Nightwish ihmettelee albumillaan elämän loputtoman kauniita muotoja, esikuvanaan Charles Darwin. Kuva: nightwish

Nightwish-yhtyeen uusin albumi Endless forms most beautiful julkaistaan maaliskuun lopulla. Luonnontieteilijän ja -harrastajan korvaan albumin nimi särähtää tutulta.

Kyllä, siinä ovat loppusanat Charles Darwinin klassikosta Lajien synty (1859). Englanniksi loppu menee näin:

"–– from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved."

Pertti Rannan suomennos päättyy sivulla 418: "Mitä suuruutta onkaan tässä näkemyksessä, että elämän henki on alun perin puhallettu vain muutamiin tai yhteen ainoaan muotoon, ja planeetan jatkaessa kiertämistä radallaan järkähtämättömän painovoimalain mukaisesti yksinkertaisesta alusta on kehittynyt loputtomasti mitä kauneimpia ja ihmeellisimpiä eliöitä!"

Nightwishin Tuomas Holopainen mukaan yhtye valitsi albumin nimen Darwinin mukaan ja haluaa sillä kunnioittaa elämän kauneutta, luontoa, tiedettä ja järkeä.

Albumin kahdella eri raidalla puhuu myös kuulu biologi Richard Dawkins, jonka yhtye sai houkuteltua studioon. Albumin pisin kappale on lopun viisiosainen Greatest Show on Earth. Se kestää 24 minuuttia. Nimi viittaa Dawkinsin samannimiseen kirjaan.

Nightwishin kaikki fanit eivät ole riemastuneet Dawkinsin esiintymisestä levyllä. Uskonnolliset kuuntelijat heittivät jopa yhtyeen aiempia levyjä roskiin, keulahahmo Holopainen kertoi Karjalainen-lehdelle helmikuussa.

"Jos fundamentalistien kanssa pystyisi keskustelemaan järkevästi, ei maailmassa olisi fundamentalisteja, Holopainen tuumi tuolloin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!