Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koinimista, jääpimistä ja kuolemantuomioita: Rakkaus roihusi Suomen kylissä 1600-luvullakin

Tiede
 
Suomi-Filmi Kavi
Maalaisyhteisö vahti jäseniään. Silti tunteet ja halut eivät aina pysyneet aisoissa. Isäntä ja piika rakastivat luvattomasti myös Valentin Vaalan elokuvassa Loviisa – Niskavuoden nuori emäntä.
Maalaisyhteisö vahti jäseniään. Silti tunteet ja halut eivät aina pysyneet aisoissa. Isäntä ja piika rakastivat luvattomasti myös Valentin Vaalan elokuvassa Loviisa – Niskavuoden nuori emäntä. Kuva: Suomi-Filmi Kavi

Kevättavella 1670 Lappeen kihlakunnanoikeuden edessä seisoi vähäpuheinen ja vakava nainen. Anna Laurintytär oli noin 30-vuotias työmiehen vaimo, jota syytettiin kaksinnaimisesta.

Hän oli jättänyt ensimmäisen miehensä ja muuttanut appensa tilalta Lapveden pitäjästä ensin Lappeenrantaan imettäjäksi, sitten palkolliseksi Narvaan.

Vuosia myöhemmin hän kuuli ensimmäisen miehensä kuolleen ja meni uudelleen naimisiin. Tieto ensimmäisen miehen kuolemasta oli kuitenkin ennenaikainen. Mies kuoli vasta viikko toisten vihkiäisten jälkeen.

Yhden viikon ajan hänellä oli siis ollut kaksi puolisoa, minkä laki kuolemanrangaistuksen uhalla kielsi.

Anna Laurintytär on yksi päähenkilöistä Hanna Kietäväinen-Sirénin väitöskirjassa Erityinen ystävyys: miehen ja naisen välinen rakkaus uuden ajan alun Suomessa (n. 1650–1700).

Viime perjantaina Jyväskylän yliopistossa tarkastetussa väitöksessään Kietäväinen-Sirén kumoaa vanhat käsitykset, joiden mukaan avioliitto oli ennen vanhaan vain taloudellinen järjestely ja sukupuolten väliset suhteet etäisiä.

"Nuo käsitykset ovat eläneet tutkimuksessa pitkään, vaikka monesti tieteen ulkopuolelta tulleet ihmiset ovat sitä mieltä, että totta kai rakkautta oli ennenkin", Kietäväinen-Sirén kertoo.

Hänen aineistonaan on 683 kihlakunnanoikeuden tuomiokirjaa Itä- ja Länsi-Suomesta. Ne kertovat elävästi tavallisen kansan avioliitoista ja rakkaudesta 1600-luvun lopulla.

Oikeuden materiaali on synkkää: salavuoteuksia, huoruuksia, avioriitoja, perheväkivaltaa ja lapsenmurhia. Tunteita kuitenkin riittää.

Rakkaudesta sanottua

"Kusipa hän kuin koira kannolle."
Huoruuteen syyllistyneen vaimon kommentti paenneesta rakastajastaan vuodelta 1691.


"Eij enämbät rackaut parisskunnan wälil taitanut olla."
Todistajalausunto aatelisneito Catharina Sölfwerarmin ja naimisissa olevan renginvouti Erland Yrjönpojan suhteesta vuodelta 1687.


"[Hyvä vaimo] ukkoansa lämmittelee, suloisesti suosittelee, kauniist kaiket' taputtelee, sydämestäns halaelee."
Pappismies Jonas Mennander moraalirunoelmassa Huoneen Speili 1699.


"[Hyvä vaimo oli] kalun kätkö, aita talon, apulainen aina valmis, lepyttäjä lemmikäinen."
Henrikki Liliuksen
hääruno
vuodelta 1723
.


"Perkele vihille menee, mutta että minä, saan panna futi futi [lähteä pakoon]".
Naisen salavuoteudessa raskaaksi saattanut mies vuonna 1687.


"En välitä vaikka naisin kerjäläisen lapsen ja saisin syödäkseni pelkkää kaarnaa, kunhan mies vain päivittäin miellyttäisi minua."
Renkiin rakastunut nuori
aatelistyttö vuonna 1689
.


Osa lainauksista on muutettu oikeuden kirjurien käyttämästä ruotsin kielestä nykysuomeksi.

1600-luvun Suomi oli luterilaisen uskonpuhdistuksen läpikäynyt, tarkasti kontrolloitu yhteiskunta. Avioliitto oli yhteiskunnan perusta. Seksuaalisuus oli Jumalan lahja, mutta vain aviopareille. Kaikki muu seksuaalinen kanssakäynti oli syntiä, ja rankaisematta jäänyt synti altisti koko yhteisön Jumalan vihalle.

Siksi naapurien petipuuhat kiinnostivat muutenkin kuin uteliaisuudesta. Sopimattomat suhteet yritettiin usein ensin korjata kyläyhteisön voimin.

Jos vertaisten painostus ei tepsinyt, saatettiin asialle hälyttää kirkkoherra. Usein kuitenkin päädyttiin tuomarin eteen.

Anna Laurintyttären ensimmäinen avioliitto oli onneton. Aviomies pyysi Annaa palaamaan vanhempiensa luokse jo pari kuukautta vihkimisen jälkeen, koska ruokaa oli niin vähän.

Vanhempiensa luona Anna synnytti ensimmäisen lapsensa, minkä jälkeen mies pyysi hänet takaisin luokseen. Yhteiseloa kesti toisella kerrallakin vain kuukauden, kunnes Anna jätti miehensä lopullisesti.

Tuomari yritti nyhtää Annasta syytä miehen jättämiselle: oliko tämä pahoinpidellyt, oliko Anna kärsinyt nälkää?

Lopulta Anna vastasi lyhyesti: "Hän ei rakastanut minua."

Romanttisen rakkauden katsotaan usein alkaneen 1800-luvulla porvariston nousun ja romantiikan aatteiden mukana. Kietäväinen-Sirén tyrmää käsityksen.

"Minun sydämeni suuntautui heti sinuun, aivan kuin joku olisi valellut lämmintä vettä sen päälle", hän siteeraa 1600-luvun lopulla elänyttä aatelisneitoa Magdalena Catharina Zebotaijoffia.

"Sehän oli kuin Harlekiini-romaanista", tutkija nauraa.

Taloudelliset seikat ja suvun toiveet vaikuttivat toki naimapäätöksiin, mutta niin myös tunteet.

Tavallisetkin ihmiset puhuivat uuden ajan alussa aviopuolisoiden välisestä "erityisestä ystävyydestä", johon kuului seksuaalisen rakkauden lisäksi syvä kunnioitus ja luottamus.

"Olen minä musta muiden nähden, walkia oman emännän", kuului yksi aikakauden sananparsi.

Markku Haverinen Museovirasto
Rakkaus liitettiin sydämen toimintaan. Sormus Raisiosta 1500- ja 1600-luvun vaihteesta.
Rakkaus liitettiin sydämen toimintaan. Sormus Raisiosta 1500- ja 1600-luvun vaihteesta.

Rahvas ei silti rakkausrunoja kirjoitellut. Agraarinen yhteiskunta oli hyvin ruumiillinen, ja kulttuuri kirjoitustaidon puuttuessa suullinen.

Avioliitto oli konkreettinen fyysinen side, joka luotiin ja jota ylläpidettiin yhdynnässä. Huoruus katkaisi tämän pyhän siteen ja oli siksi erityisen tuomittavaa. Yhdyntä oli myös ainoa tapa korjata rikkoutunut liitto.

Nainen ja mies olivat ruumiillisissa haluissaan periaatteessa tasa-arvoisia, mutta käytännössä nainen oli huonommassa asemassa. Naisen kunnia oli miestä tiukemmin sidottu hänen seksuaalisuuteensa.

Monesti häpeä oli sakkoja tai ruoskintaa pahempi rangaistus, sillä siitä oli vaikea päästä tiiviissä maalaisyhteisössä eroon. Häpeä lankesi myös tuomitun läheisille.

Yksikin petetty aviomies sanoi ottavansa puolisonsa takaisin, mikäli vaimoa ei ruoskittaisi, mutta ruoskiminen olisi häpeä, jonka kanssa hän ei voisi elää.

Ei elämä silti kuolemanvakavaa ollut. Vaikka naapurit kyttäsivät toisiaan ja vahtivat toistensa moraalia, he myös pitivät toistensa puolia.

Kuolemanrangaistusta pidettiin yleisesti kohtuuttomana löyhästä sukupuolimoraalista, ja naapurien tekoja saatettiin sen takia jopa peitellä viranomaisilta.

Ja vaikka kirkko sitä pahalla katsoikin, tavallinen kansa piti normaalina, että kihlapari tutustui toisiinsa intiimisti jo ennen vihkimistä. "Koiniminen" ja "jääpiminen" olivat luonnollisia asioita, vaikka tuomarin edessä pitikin varoa sanojaan, ettei saanut sakkoja oikeuden halventamisesta.

Tuomiokirjoihin, jotka yleensä olivat hyvin tarkkoja, kirjoitettiin rahvaanomaisten lausuntojen eteen "salva venia" eli "häveliäästi sanottuna".

Lappeen kihlakunnanoikeudelle ei riittänyt pelkkä väite siitä, että Anna Laurintyttären puoliso ei rakastanut häntä. Oikeus kaipasi todisteita.

"Hän oli kylmäsydäminen minua kohtaan, vaikka minä hankin hänelle vaatteita sinä aikana kun olin palveluksessa", Anna selitti. Tällä Anna yritti kertoa täyttäneensä vaimon velvollisuudet, vaikka mies ei tuntunut vaimostaan välittävän.

Kietäväinen-Sirénin tutkimista oikeustapauksista löytyy monenlaisia ratkaisuja. Jos riittäviä todisteita ei ollut, syytetty saattoi päästä pälkähästä vannomalla puhdistusvalan.

Se otettiin vakavasti. Väärä vala tarkoitti itsensä kiroamista Jumalan edessä.

Naapurustokintuki Annaa kertomalla miehen kylmäkiskoisuudesta. Annan tapauksessa todisteet olivat kuitenkin yksiselitteiset, eikä hän voinut niitä kiistää: hän oli mennyt naimisiin toisen miehen kanssa ensimmäisen miehen ollessa vielä elossa.

Lautamiehistö tuomitsi hänet yksimielisesti kuolemaan.

Markku Haverinen Museovirasto
Todiste kädentaidoista ja rakkaudesta yhdessä lippaassa.Esine on kotoisin 1700-luvun Halikosta.
Todiste kädentaidoista ja rakkaudesta yhdessä lippaassa.
Esine on kotoisin 1700-luvun Halikosta.

Markku Haverinen Museovirasto
Lahjojen vaihdolla osoitettiin suhteen vakava luonne. Rintasolki Jaakkimasta.
Lahjojen vaihdolla osoitettiin suhteen vakava luonne. Rintasolki Jaakkimasta.

Markku Haverinen Museovirasto
Sormusten vaihto oli merkki avioliittolupauksesta. Kantasormus Jaakkimasta.
Sormusten vaihto oli merkki avioliittolupauksesta. Kantasormus Jaakkimasta.

Markku Haverinen Museovirasto
Mies antoi usein kihlalahjaksi jonkin itse tekemänsä talousesineen. Pesukarttu Kurikasta 1600-luvulta.
Mies antoi usein kihlalahjaksi jonkin itse tekemänsä talousesineen. Pesukarttu Kurikasta 1600-luvulta.

Markku Haverinen Museovirasto
Kihlasormus annettiin usein rasiassa. Sormusrasia Asikkalasta vuodelta 1854.
Kihlasormus annettiin usein rasiassa. Sormusrasia Asikkalasta vuodelta 1854.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!