Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rokoteskeptikot ovat horjuttamattomia kuin maailmanlopun lahkolaiset

Essee: Ei ole niin suurta tosiasiaa, että se pakottaisi ihmisen muuttamaan maailmankuvaansa, kirjoittaa Jani Kaaro

Tiede
 
Jani Kaaro
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja Helsingin Sanomien avustaja.

Radioevankelista Harold Camping ennusti, että maailmanloppu tulisi vuonna 1994. Sitten sen piti tulla vuonna 1998. Sitten sen piti tulla toukokuussa 2011. Sitten taas lokakuussa 2011.

Koskaan maailmanloppu ei tullut, mutta se ei karkottanut Campingin kannattajia. Miksi?

Ymmärtääksemme tätä palatkaamme kuuluisaan tapaukseen vuodelta 1954. Tuolloin joukko ihmisiä oli kokoontunut rukoilemaan kerrostaloasuntoon Chicagossa. Rukouksiin oli hyvä syy, sillä koko luomakunta oli vaarassa. Joulukuun 21. päivänä vuonna 1954 suuri osa maapalloa tuhoutuisi valtavassa tulvassa. Uskovaiset olivat kuitenkin turvassa, sillä avaruusolennot tulisivat hakemaan heidät lentävällä lautasella.

Ennustuksen takana oli 53-vuotias chicagolainen kotirouva Dorothy Martin. Hän sai viestejä Clarion-planeetalta, josta pelastajat tulisivat. Hän keräsi paljon seuraajia, jotka jättivät työnsä ja perheensä pelastuakseen tuholta.

Mitä tapahtui? Tiedämme sen, koska seuraajien joukkoon oli soluttautunut psykologeja Minnesotan yliopistosta. Tunnelma tuhon iltana oli hermostunut ja odottava. Seuraajat kävivät vuorollaan katsomassa, näkyikö yötaivaalla lentävää lautasta.

Kun pikkupojat keppostelivat koputtamalla Martinin oveen, ihmiset säpsähtivät ja katsoivat säikähtäneinä toisiaan.

Kello kävi jo keskiyötä, mutta mitään ei tapahtunut. Tutkijat olivat tarkkana, sillä tätä he olivat tulleet tarkkailemaan: mitä ihmisten uskomuksille tapahtuu, kun profetia ei toteudukaan. Syyttäisivätkö he Martinia huijariksi?

Hajoaisiko liike? Tutkimuksen johtajalla, professori Leon Festingerillä oli epäilyksensä.

Martin vetäytyi toiseen huoneeseen, ja pian seuraajat saivat kuulla hyvät uutiset. Heidän rukouksensa olivat pelastaneet ihmiskunnan. Jumalat eivät halunneet enää tuhota maapalloa. Ihmiset ottivat selityksen helpottuneina vastaan, ja Martinin ympärille muodostunut kultti vain vahvistui.

Näin Festinger oli olettanutkin. Ihmisillä on voimakas tarve pitää maailmankuvansa yhtenäisenä. Jos he kohtaavat tosiasioita, joiden hyväksyminen horjuttaisi heidän maailmankuvaansa, he selittävät ne pois tavalla, joka säilyttää heidän maailmankuvansa ennallaan.

Näin heidän uskonsa ei ainoastaan säily vaan vahvistuu. Onhan se kestänyt testin.

Festinger nimitti tosiasioiden ja maailmankuvan ristiriitaa kognitiiviseksi dissonanssiksi. Psykologinen mekanismi, jolla sen torjumme, näkyy vahvasti tämän päivän tiedekiistoissa.

Kuvaava esimerkki tulee Yhdysvaltain rokotusten vastaisesta liikkeestä. Kun British Medical Journal julkaisi artikkelin, jossa kyseenalaistettiin rokotusten vastustajien lähtöoletuksia, liikkeen kärkihahmo, koomikko ja ex-playboymalli Jenny McCarthy kirjoitti:

"Viime viikon kohu teki meistä vain entistä vahvempia ja päättäväisempiä taistelemaan sen puolesta, että totuus lastemme ongelmista pääsisi esiin."

Samanlaisesta ilmiöstä kertoo myös kaksi Dartmouthin yliopiston tuoretta tutkimusta. Ensimmäisessä annettiin asiallista tietoa tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavasta MPR-rokotteesta. Yksi ryhmä luki dokumentin, jonka mukaan rokote ei todistetusti lisää autismin riskiä. Toinen ryhmä luki varoituksen sairauksista, joita rokote ehkäisee. Kolmas ryhmä luki koskettavan tarinan lapsesta, joka lähes kuoli tuhkarokkoon.

Tulokset osoittivat jälleen kerran, miten ihmiset vastaavat kognitiiviseen dissonanssiin. Ensimmäisessä tutkimuksessa mikään ei hetkauttanut rokotuskriittisiä. He myönsivät kyllä olleensa joissakin asioissa väärässä, mutta tämä paradoksaalisesti vähensi entisestään heidän haluaan ottaa rokotuksia.

Käsittämättömästi jotkut tulkitsivat tarinan tuhkarokkoon sairastuneesta lapsesta varoittavaksi esimerkiksi rokotteiden sivuvaikutuksista – vaikka tarinan lasta nimenomaan ei ollut rokotettu ja hän sai siksi tuhkarokon.

Toisessa tutkimuksessa selvitettiin, voiko asiallisella informaatiolla hälventää Yhdysvalloissa yleistä pelkoa, että influenssarokote aiheuttaa influenssan.

Tulokset olivat samanlaiset. Moni myönsi, että influenssarokote ei ehkä aiheuta influenssaa, mutta tieto vähensi entisestään heidän haluaan ottaa rokote.

Ihanteellisessa maailmassa kiihkeät keskustelut ovat kuin vanhanaikaisia kauppapaikkoja. Otan siihen mukaani sellaista arvokasta, mitä itse omistan, ja vaihdan sen sellaiseen arvokkaaseen, jota minulla ei vielä ole. Poistun viisaampana kuin olin siihen mennessä.

Tapamme torjua kognitiivinen dissonanssi muuttaa kaiken. Se tekee väittelystä huutamista. Vastakkain eivät ole argumentit, vaan maailmankuvat.

Kun maailmankuvamme on uhattuna, teemme automaattisesti korjausliikkeen, joka pelastaa sen kuiville. Kuten Martinin esimerkki osoittaa, ei ole niin suurta tosiasiaa, että se pakottaisi ihmisen muuttamaan omaa maailmankuvaansa.

Tämä oli viimeinen esseeni näillä sivuilla. Kiitos kaikille lukijoille ruusuista sekä risuista, jotka kyseenalaistivat totuuteni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!