Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin metsät kasvavat nyt riivatusti

Tiede
 
metsähallituksen kokoelma LUSTO
Metsähallinnon miehet tutustuivat avohakkuuseen Sodankylän Suikelossa 1961. Kangas kulotettiin kahdesti ja kylvettiin.
Metsähallinnon miehet tutustuivat avohakkuuseen Sodankylän Suikelossa 1961. Kangas kulotettiin kahdesti ja kylvettiin. Kuva: metsähallituksen kokoelma LUSTO

Osaran aukeita, suuria avohakkuita tehtiin valtion metsissä eri puolilla Pohjois-Suomea 1950- ja 1960-luvuilla.

Laajoja hakkuita vauhditti Metsähallituksen silloinen pääjohtaja Nils Arthur Osara, jonka mukaan aukot saivat nimensä. Suurin hakkuuaukea oli 20 kilometriä pitkä ja 10 kilometriä leveä.

Valtavien avohakkuiden pelättiin johtavaan aavikoitumiseen, kun metsittyminen oli hidasta ja osa taimikoista tuhoutui Lapin kylminä vuosina 1970-luvulla.

Nyt aukeat puskevat hurjana puuta, metsänraja nousee eikä pahoista taimikkotuhoista ole tietoakaan.

"Tällaista Lapin metsien kasvun paranemista ei olisi kukaan uskonut vielä parikymmentä vuotta sitten", sanoo valtakunnan metsien inventointia vetävä Kari T. Korhonen Luonnonvarakeskuksesta.

Kun Lapin metsät kasvoivat 1990-luvun 7,9 miljoonaa kuutiometriä puuta vuodessa, oli kasvu viime inventoinnissa kaksi vuotta sitten jo 13,3 miljoonaa kuutiota.

Luonnonvarakeskuksen inventointiluvut edustavat viiden vuoden ajanjaksoa mittausvuosista taaksepäin.

Kaisa Sirén
Hakkuuaukean tilalla kasvaa nyt sankka metsä Sodankylän Suikelosssa. Kasvua on kiihdyttänyt Lapin kesien lämpeneminen 2000-luvulla.
Hakkuuaukean tilalla kasvaa nyt sankka metsä Sodankylän Suikelosssa. Kasvua on kiihdyttänyt Lapin kesien lämpeneminen 2000-luvulla.

Keskeinen metsän kasvattaja on lämpö. Tämän vuosituhannen leudot kesät muistuttavat 1930-luvun kesiä, jolloin Muonion ja Inarin korkeudella viljeltiin perimätiedon mukaan ohraa.

Kesien lämpeneminen näkyy esimerkiksi Sodankylän lämpösummassa, joka on 2000-luvulla ollut lähes joka vuosi suurempi kuin kertaakaan sataan vuoteen. Se on suurempi kuin lämpimänä pidetyllä 1930-luvulla.

Lämpösummaa kertyy kasvukauden päiviltä, joina vuorokauden keskilämpötila on +5 asteen yläpuolella.

Rajua kasvua ovat edistäneet myös soiden ojitus sekä nuorten metsien suuri määrä.

"Kovin kasvupiikki on nyt taittunut, mutta kasvu jatkuu ", sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Helena Henttonen.

Männyn metsänraja on vaihtanut Lapissa paikkaa monta kertaa, mikä kertoo menneistä ilmastonmuutoksista.

Esimerkiksi Kilpisjärvellä kasvoi aikoinaan mäntyjä. Nykyisin metsänraja on 70 kilometriä etelämpänä.

Keskiajan lämpökaudella 900–1 300 metsänraja Lapissa oli 800–900 metrin korkeudessa, kun nyt metsänraja on 350–450 metrin korkeudessa merenpinnasta.

"Silloin Lappi oli täysin metsittynyt korkeimpia tunturinhuippuja lukuun ottamatta", kertoo Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Mauri Timonen. Hän on pitkään etsinyt ja tutkinut muinaispuita Lapin järvien pohjista. Puiden lustoista on voitu päätellä muinainen ilmasto.

"Mielenkiintoista on jatkossa seurata, kuin pitkään 2000-luvulla alkanut Lapin kesien lämpeneminen jatkuu. Onko muutos ilmastonmuutoksen vuoksi pysyvä vai onko edessä taas viileä ilmastojakso", professori Kari Mielikäinen Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Odotukset Lapin metsien kehityksestä ovat joka tapauksessa nyt suuret. Valtavat pinta-alat 1970- ja 1980-luvulla istutettuja ja aurattuja mäntymetsiä tulee ensimmäiseen korjuuikään 5–10 vuoden sisällä.

"Kemijärvelle olisi tärkeä palauttaa mäntykuitupuuta hyödyntävä tehdas", sanoo metsänhoidon asiantuntija Ari Keskimölö Lapin Metsäkeskuksesta. Stora-Enson sellutehdas suljettiin sieltä vuonna 2008.

Kemijärvelle suunnitellaan uuden sukupolven biojalostamoa, joka valmistaisi liukosellua noin 400 000 tonnia vuodessa. Lisäksi se tuottaisi mikrokuitua sekä maitohappopohjaisia tuotteita kala- ja siipikarjan rehuksi.

Tehdas käyttäisi myös harvennushakkuista saatavaa puuta. Harvennukset ovat tarpeen metsän kasvunkin kannalta.

"Lapin metsät riukuuntuvat, puiden paksuuskasvu pysähtyy ja luonnonpoistuman määrä kasvaa, ellei nuorten metsien hoitoa ja harvennushakkuita tehdä riittävästi", sanoo inventointiprofessori Erkki Tomppo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!