Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taivaan tulet yllättivät etelän

Auringon roihahtelu levitti revontulia jopa pääkaupunkiseudun ylle. Se on harvinaista.

Tiede
 
Revontulet loimusivat Vantaalla maaliskuussa 2015
Revontulet loimusivat Vantaalla maaliskuussa 2015
Helsingin Sanomien lukijan Jussi Tiiran kuvaama timelapse-video näyttää revontulet Vantaan Hiekkaharjussa maaliskuussa 2015.

Revontulten loimu eteläisessä Suomessa kuluvalla viikolla on ollut poikkeuksellista.

"Näin kirkkaita, laajoja ja pitkiä näytöksiä nähdään etelässä Auringon suurimman aktiivisuuden vuosina ehkä kerran vuodessa", tutkija Tiera Laitinen ilmatieteen laitokselta arvioi.

Laitinen ihaili itsekin revontulinäytelmää keskiviikon vastaisena yönä.

Valot syttyvät, kun Aurinko syöksee hiukkaspurkauksen päin Maata. Aurinko on nyt roihahdellut harvinaisen aktiivisesti. Taivaallinen näytelmä ylsi Etelä-Suomeen saakka myös siksi, että hiukkaspurkaukseen liittyvä magneettikenttä oli suotuisassa asennossa.

"Hiukkaspurkauksen magneettikenttä vaikutti maapallon magneettikenttään erityisen tehokkaasti", Laitinen tiivistää. Ilmatieteen laitoksen mukaan geomagneettinen myrsky oli voimakkain kymmeneen vuoteen.

Revontulivuosi on muutenkin ollut hyvä. Aurinko oli kaikkein aktiivisimmassa vaiheessaan vuosi sitten. Niin sanotun aurinkomaksimin jälkeen Aurinko puhaltelee aina rajuimmat aurinkotuulet.

Hiukkaspuhurit sytyttävät revontulia etenkin syksyllä ja keväällä, koska maapallon magneettikenttä on sopivassa asennossa.

Revontulet loimuavat, kun Auringosta tulevat hiukkaset törmäilevät ilmakehään. Hiukkaset törmäävät ensin maapallon ympärillä olevaan magneettikenttään. Se on kuin näkymätön suojakuori, jossa on navoilla reiät. Magneettikenttä ohjaa varattuja hiukkasia kohti maapallon napoja kuin palloja reikiin.

Vaihtuvien värien salaisuuskin tiedetään. Revontulet ovat yleensä punaisia yläreunastaan. Punaiset revontulet syttyvät, kun pienienerginen hiukkanen törmää yläilmakehässä happimolekyyliin. Happi virittyy, laukeaa ja säteilee punaista valoa.

Suurienerginen hiukkanen pääsee alempaan ilmakehään. Kun se siellä törmää happimolekyyliin, se säteilee vihreää valoa. Kun hiukkanen törmää typpimolekyyliin, syntyy vihreää tai sinistä valoa.

Luonnossa revontulet näyttävät yleensä hailakammilta kuin kuvissa, Laitinen huomauttaa.

Mitä pohjoisempana ollaan, sitä todennäköisemmin revontulia näkyy. Suomessa paras paikka niiden havaitsemiseen on Kilpisjärvi. Siellä revontulia voi nähdä kolmena yönä neljästä, Laitinen laskee.

Itse asiassa revontulet loimuavat Lapissa ympäri vuoden, mutta kesällä ne eivät näy.

Etelässä revontulia on tilastollisesti kerran kolmessakymmenessä päivässä, mutta ne näkyvät valosaasteen takia huonosti.

Tutkimuspäällikkö Minna Palmrothin mukaan paras aika vuorokaudesta nähdä revontulia on kymmenen ja kahden välillä.

"Kannattaa mennä avoimelle paikalle. Jopa ohut yläpilvi ja Kuun valo voivat vaikeuttaa näkemistä. Ihmisen silmä tottuu pimeyteen puolessa tunnissa, joten pitää olla kärsivällinen", Palmroth sanoo.

Isoin hiukkaspurkaus on nyt ohittanut maapallon, ja komeimmat roihut ovat siis tältä erää ohi. Aurinkotuuli on silti lähipäivinä voimakasta, joten pienempiä revontulia voi yhä näkyä.

Faysal Hasan
Kirkkonummi.
Kirkkonummi.
Jaakko Lindblad
Suomenlinna, Helsinki.
Suomenlinna, Helsinki.
Juhani Kyyrö
Nummela, Vihti.
Nummela, Vihti.
Petri Tuohimaa
Hermanni, Helsinki.
Hermanni, Helsinki.
Jukka Onnela
Mellunmäki, Helsinki.
Mellunmäki, Helsinki.
Juho Kess
Kaivopuisto, Helsinki.
Kaivopuisto, Helsinki.
Nico Rotstein
Taka-Töölö, Helsinki.
Taka-Töölö, Helsinki.
Juho Piispa
Otaniemi, Espoo.
Otaniemi, Espoo.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!