Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akvaariossa voi lymytä ranteenpaksuinen Ilmestyskirjan mato

Tiede
 
Jürgen Freund / Nature Picture Library
Ranteenpaksuinen Eunice aphroditois -monisukasmato lymyää merenpohjassa. Se voi puraista kalan kahtia.
Ranteenpaksuinen Eunice aphroditois -monisukasmato lymyää merenpohjassa. Se voi puraista kalan kahtia. Kuva: Jürgen Freund / Nature Picture Library

Mäntän taidemuseossa koettiin iloinen yllätys, kun kokoelmista löytyi miljoonien arvoinen Claude Monet'n maalaus. Moni riutta-akvaarion omistaja sen sijaan on saanut vähemmän elähdyttävän yllätyksen, kun akvaarion hiekassa on lymynnyt metrinen Eunice aphroditois -monisukasmato. Se napsii kalat vaivihkaa parempiin suihin.

Trooppisissa merissä elävä ranteenpaksuinen, jopa kolmemetriseksi kasvava monisukasmato on kuin Väristyksiä-kauhuelokuvan hirviömato. Se jöpöttää pohjahiekassa ja odottaa kalan uivan lähelle. Sitten mato syöksyy hiekasta ja vetää eväkkään luolaansa silmänräpäyksessä.

Madon suussa on teriä kuin Fiskarsin katalogissa, ja se voi kääntää leukansa nurinpäin kuin hansikkaan sormet. Leuat ovat niin vahvat, että toisinaan mato puree kalan kahtia.

Akvaarioihin matoja päätyy kiven- tai korallinpalan mukana. Piilossa ne kasvavat valtaviksi. Mato ei kuole katkaisemallakaan, sillä palaset säilyvät hengissä päättöminäkin. Ihmiselle otus on vaaraton. Purema toki sattuu.

Hirvityksen englanninkielinen yleisnimi bobbit worm tulee tiettävästi Lorena Bobbittista, joka 1990-luvulla leikkasi miehensä peniksen irti ja heitti sen auton ikkunasta. Madoilla tällaista lähisuhdeväkivaltaa ei esiinny, sillä niillä ei ole ulkoisia sukuelimiä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!