Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihreinä hehkuvat sukkulamadot ovat suomalaistutkijalle loistavaa eleganssia

Carina Holmberg-Still tekee sukkulamadoilla näyttäviä kokeita. Ne auttavat kehittämään lääkkeitä syöpään ja muistisairauksiin.

Tiede
 
Heidi Piiroinen / HS
Carina Holmberg-Still on saanut sukkulamadot tuottamaan vihreänä hehkuvaa proteiinia. Kuvan madot on heijastettu videotykillä. Oikeasti ne ovat vain millimetrin mittaisia.
Carina Holmberg-Still on saanut sukkulamadot tuottamaan vihreänä hehkuvaa proteiinia. Kuvan madot on heijastettu videotykillä. Oikeasti ne ovat vain millimetrin mittaisia. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Muistatko vielä kännykän matopelin? Tutkimusjohtaja Carina Holmberg-Stillin mikroskoopin alla Helsingin Biomedicumissa näyttää siltä. Neonvihreät madot luikertavat tummalla alustalla ja etsivät ruoaksi kolibakteereita.

"Niitä ei väsy katselemaan, ne liikkuvat niin sulavasti ja elegantisti", Holmberg-Still, 45, ihastelee.

Hän on yksi harvoja Caenorhabditis elegansin kanssa työskenteleviä suomalaisia tutkijoita. Maailmalla millimetrin mittainen sukkulamato on tieteen käytetyimpiä koe-eläimiä.

"Sen elintoiminnot ovat solutasolla varsin samanlaisia kuin ihmisellä, ja mikä parasta: mato on läpinäkyvä. Solun ja kudosten toimintoja voi tarkkailla elävässä eläimessä."

Lisäksi C. elegans on halpa, helppohoitoinen, vaaraton ja elää vain kaksi viikkoa. Kaksineuvoisena se tuottaa geneettisesti identtisiä jälkeläistä. Se on ensimmäinen monisoluinen eliö, jonka perimä on kokonaan luettu, ja sillä on geenejä suunnilleen saman verran kuin ihmisellä. C. elegansia käytetäänkin laajalti tautimallina.

Kun Nasan avaruussukkula Columbia tuhoutui palatessaan Maan ilmakehään vuonna 2003, sukkulan jäänteistä löytyi elossa olevia sukkulamatoja. Niiden avulla tutkittiin lihasten surkastumista avaruuslentojen painottomuudesta.

Neonmatojen emäntä

 Carina Holmberg-Still on syntynyt 1970.

 Tutkimusjohtaja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusohjelmayksikössä.

 Tutkii sukkulamato C. elegansin avulla solun proteiinisilppurin eli proteasomin toimintaa.

Ensikosketuksen sukkulamatoihin Holmberg-Still sai 2000-luvun alussa työskennellessään Chicagon Northwestern-yliopistossa, jossa madoilla simuloitiin dementiaa ja pakkoliikkeitä aiheuttavaa Huntingtonin tautia.

Holmberg-Still pureutui erityisesti proteasomeihin eli solujen proteiinisilppureihin. Ne pilkkovat vialliset tai turhaksi käyneet proteiinit takaisin peptideiksi, jotka solu voi pilkkoa edelleen aminohapoiksi ja sitten taas rakentaa niistä uusia proteiineja.

Mikäli silppurit toimivat liian hitaasti, soluun kertyy proteiinikuonaa, joka hidastaa sen toimintaa. Näin tapahtuu hermostoa rappeuttavissa Alzheimerin ja Parkinsonin taudeissa, ja Holmberg-Still havaitsi samansuuntaista proteasomin hitautta myös Huntingtonin taudissa.

Vuonna 2006 Holmberg-Still sai Helsingistä Suomen Akatemian akatemiatutkijan viran ja rahoituksen sukkulamatolaboratorion perustamiseen.

"Jotain uutta ja omaa piti keksiä, joten kehitin värimaailman."

Luonnostaan sukkulamato on väritön, mutta Holmberg-Stillin ryhmä on siirtänyt matokantoihinsa geenejä, jotka tuottavat fluerosoivaa proteiinia. Siksi madot hehkuvat vihreinä.

Kun tutkijat muuntavat yksittäisiä fluerosoivia proteiineja punaisiksi, punaisuuden vähenemisestä voidaan mitata solusilppurin teho.

Niinpä sekä suomalaiset että ulkomaiset tutkimusryhmät käyvät ahkerasti Holmberg-Stillin laboratoriossa testaamassa hypoteesejaan värikkäillä, elävillä sukkulamadoilla.

Holmberg-Stillin ryhmän omat löydökset ovat maallikolle vaikeasti avautuvaa solukieltä, jossa "insuliini/IGF-1-soluviestintäreitin heikkeneminen aktivoi DAF-16-transkriptiotekijän, joka estää UBH4-entsyymin ilmenemistä. . ."

"Keskeistä tuossa on, että proteasomin toimintaa säädellään suolistossa ja lihaskudoksessa eri tavalla."

Toiveena on, että tällaisen ymmärryksen lisääntyminen voisi johtaa lääkeinnovaatioihin.

Proteiinisilppurin toimintaa kiihdyttävää lääkettä ei vielä ole keksitty, mutta juuri se voisi ehkä tuoda apua Alzheimer- ja Parkinson-potilaille.

Toisin päin homma toimii. Silppurin toimintaa osataan hidastaa, ja niin sanottuja proteasomi-inhibiittoreita käytetään syöpälääkkeenä.

Proteasomien hidastuminen rasittaa kaikkia soluja, mutta syöpäsolut kestävät proteiinikuonan aiheuttamaa rasitusta erityisen huonosti ja kuolevat ensimmäisinä. Potilaalle tällainen hoito on tietenkin rankkaa.

"Ihanteellista olisi, jos proteasomin toiminnan säätely tunnettaisiin tarkemmin. Silloin voitaisiin ehkä kehittää täsmälääkeitä, jotka vaikuttavat vain syöpäsolujen proteasomeihin mutta jättävät normaalit solut rauhaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!